Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν την πιθανότητα επιβολής υπέρογκων δασμών ύψους 200% στο ρωσικό αλουμίνιο, ίσως και εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Το μέτρο θα έλθει σε συνέχεια των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, καθώς οι αρχές επιθυμούν να εντείνουν την πίεση προς το Κρεμλίνο, εν όψει της πρώτης επετείου από την εισβολή στη Ουκρανία.

Πάντως, στον Λευκό Οίκο υπάρχουν και επιφυλάξεις για το μέτρο, καθώς ανησυχούν για τη ζημιά που μπορεί να υποστούν και αμερικανικές βιομηχανίες, κυρίως στον κλάδο αυτοκινήτου και αεροσκαφών, σύμφωνα με το Bloomberg. Αν και οι εισαγωγές του μετάλλου από τη Ρωσία έχουν περιορισθεί σημαντικά τους προηγούμενους μήνες, υποχωρώντας από το 10% των αμερικανικών εισαγωγών, μόλις λίγο πάνω από το 3%.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανό και αρκετές αμερικανικές εταιρείες να επηρεασθούν, αν και σίγουρα η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μέσα στις επόμενες ημέρες από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Η Ρωσία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής αλουμινίου παγκοσμίως, μετά την Κίνα, ωστόσο, έχει αρχίσει –τον τελευταίο καιρό– να δημιουργεί προβλήματα στις προμήθειες προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις, γεγονός το οποίο ο Λευκός Οίκος δε θα ήθελε να αφήσει αναπάντητο.

Ακόμη, το αμερικανικό μέτρο θα έλθει να «κουμπώσει» στα μέτρα που έχουν ήδη λάβει οι Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με τους διεθνείς συμμάχους, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να περιορίσει την επιρροή της Ρωσίας στην αγορά των commodities, από την ενέργεια έως τα μέταλλα. Πάντως, δεν είναι ακόμη βέβαιο αν η Ένωση προτίθεται να υιοθετήσει ανάλογο μέτρο κατά του ρωσικού αλουμινίου.

Διαβάστε ακόμη: