Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν χθες (23/09) ότι αίρουν ορισμένες από τις εμπορικές κυρώσεις που είχαν επιβάλλει στο Ιράν, με σκοπό οι τεχνολογικές εταιρείες να προσφέρουν πλατφόρμες και υπηρεσίες που θα επιτρέψουν στους Ιρανούς πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής λαμβάνουν μέτρα για να στηρίξουν την ελεύθερη κυκλοφορία της είδησης και την πρόσβαση του ιρανικού λαού σε πληροφορίες», επεσήμανε η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι ιρανικές αρχές επέβαλαν δραστικούς περιορισμούς στο διαδίκτυο, μπλοκάροντας, μεταξύ άλλων, την πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp, λόγω των διαδηλώσεων που προκάλεσε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί, μίας νεαρής γυναίκας που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών.

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κατηγορούν τις αρχές του Ιράν ότι προσπαθούν να περιορίσουν τη δυνατότητα των διαδηλωτών να οργανώνονται και ότι θέλουν να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις «κεκλεισμένων των θυρών».

Τη Δευτέρα (19/09), ο Ίλον Μασκ ανέφερε ότι η SpaceX σκοπεύει να ζητήσει την εξαίρεση της Τεχεράνης από τις κυρώσεις, ώστε να προσφέρει στο Ιράν υπηρεσίες σύνδεσης στο διαδίκτυο, μέσω του συστήματος δορυφόρων Starlink.

Διαβάστε ακόμη: