Πολλοί επέλεξαν να εγκαταλείψουν τις πόλεις και να μετακομίσουν σε πιο μικρά και πράσινα μέρη, ενώ άλλοι προτιμούν την τηλεργασία και εργάζονται από διάφορα σημεία της χώρας του ή γιατί όχι του πλανήτη. Εάν είστε από αυτούς που σχεδιάζουν μια μετακόμιση το 2022, υπάρχουν κάποια στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν επιλέξετε προορισμό.  Πριν διαλέξετε τον τόπου που θα βρεθείτε, καλό θα ήταν να σκεφτείτε τους παράγοντες που κάνουν μια χώρα φιλική και προσιτή.

Ποιες είναι οι πιο φιλικές χώρες της Ευρώπης;

Οι InterNations δημιούργησαν τον οδηγό Expat Insider 2021. Μίλησαν με ανθρώπους που έχουν αλλαξει χώρα σε όλο τον κόσμο για να μάθουν πώς είναι η νέα τους ζωή. Με 59 χώρες, η έκθεση αποκαλύπτει τα πιο (και λιγότερο) φιλικά μέρη για να ζεις, καθώς και τις καλύτερες χώρες σχετικά με την ποιότητα ζωής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε σε 12.000 άτομα, η Πορτογαλία κατατάσσεται στην πρώτη θέση όλων των ευρωπαϊκών χωρών στην λίστα με τις πιο φιλικές χώρες. Τρεις άλλες χώρες εμφανίστηκαν στην πρώτη 20άδα, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 8η θέση, την Ιρλανδία στη 16η και την Ισπανία μόλις στην 20η θέση.

Πιο φιλική χώρα του κόσμου αναδείχθηκε η Ταϊβάν, ενώ το Μεξικό είναι πρώτο στις κατηγορίες «κάνω φίλους» και «αισθάνομαι σαν το σπίτι». «Το να θεωρήσεις κάποιον φίλο σου αποτελεί δύσκολη υπόθεση, πόσο μάλλον όταν βρίσκεσαι σε μια ξένη χώρα. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα Expat Insider 2021, σε ορισμένες χώρες, είναι πολύ πιο εύκολο από άλλες.»

Μπορεί οι χώρες της κεντρικής και νότιας Αμερικής –Μεξικό, Κόστα Ρίκα και Κολομβία- να βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής λίστας, ωστόσο, τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες μπήκαν επίσης στην πρώτη 20άδα για την εύρεση φίλων. Η Ουκρανία φαίνεται να είναι μία χώρα που «μπορείς να βρεις φίλους», καθώς κατατάσσεται στη θέση, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 12η, η Ισπανία στη 19η και η Πορτογαλία στην 20η.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στις ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορείς να βρεις εύκολα φίλους, καθώς αρκετά κράτη βρίσκονται στο κάτω μέρος του πίνακα, με 14 χώρες να κυριαρχούν στην τελευταία 20άδα.

Η χώρα με τις χειρότερες επιδόσεις ήταν η Αυστρία στην 58η θέση, ενώ από τις τελευταίες θέσεις δεν λείπουν Δανία, Σουηδία,  Τσεχία και  Ελβετία.