Οι ευρωπαϊκές αγορές ανέβηκαν την Πέμπτη μετά το άνοιγμα στο πράσινο, καθώς οι περιφερειακοί επενδυτές ανταποκρίθηκαν στα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης που υποδηλώνουν ότι οι πιέσεις από την αύξηση των τιμών υποχωρούν.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 2,4% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, χαμηλότερος από το 2,7% που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters. Αυτό σημείωσε επίσης πτώση από την ένδειξη του Οκτωβρίου 2,9%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,6%. Έφτασε σε νέο υψηλό 10 εβδομάδων μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7491.58 μονάδες θετικός κατά 0,92%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται ανοδικά κατά 0,51%, στις 16248.95 μονάδες. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 διαπραγματεύεται υψηλότερα κατά 0,65%, στις 7314.79 μονάδες. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 29862.34 μονάδες αυξημένος κατά 0,59%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 29862.34 μονάδες θετικός κατά 0,13%.

Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσαν τελευταία άνοδο κοντά στο 2%, με τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ να έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Περικοπές παραγωγής αναμένονται στη συνάντηση πολιτικής, στην οποία θα συμμετάσχουν μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Νωρίτερα την Πέμπτη, τα οικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι ο γαλλικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 3,4% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, από τον Οκτώβριο του 4%. Τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του τρίτου τριμήνου για τη Γαλλία, που δημοσιεύθηκαν επίσης την Πέμπτη, αντανακλούν πτώση 0,1%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με άνοδο την Τετάρτη, αφού τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το απόγευμα έδειξαν ότι ο γερμανικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,3% τον Νοέμβριο, πολύ περισσότερο από το 2,6% που προβλεπόταν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Επίσης την Πέμπτη ξεκινά η σύνοδος κορυφής για το κλίμα COP28.

Διαβάστε ακόμη: