Για το θέμα της εκτίναξης του κόστους των υλικών κατασκευής των δημοσίων έργων, αλλά και της σημαντικής επιβάρυνσης των δανείων που έχουν συνάψει οι κατασκευαστικές εταιρείες, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, σας έχουμε ενημερώσει πολύ έγκαιρα, εδώ και μήνες.

Όταν ακόμα δεν είχε ειπωθεί το παραμικρό για τις διαρκείς και επίμονες οχλήσεις των εργολάβων προς το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο Χρειάστηκε μάλιστα τότε να προσφύγουν μέχρι το γραφείο του πρωθυπουργού, για να γίνει μία πρώτη συνάντηση και να τεθούν τα πράγματα σε νέες βάσεις.

Τώρα, μαθαίνω, ότι οι εργολάβοι, επειδή οι τιμές συνεχώς αυξάνονται και τα υλικά έχουν πάρει αυξήσεις από 10% μέχρι και 70% (!) σε ορισμένες περιπτώσεις, ζητάνε αναθεώρηση όλων των συμβάσεων, τουλάχιστον από το 2019 και εντεύθεν.

Βέβαια, υπάρχουν έργα σε εξέλιξη που υφίστανται τα αυξημένα κόστη, τα οποία συμβασιοποιήθηκαν σε προγενέστερο χρόνο, αλλά τουλάχιστον πρόλαβαν μεγάλο μέρος των εργασιών με τις παλιές χαμηλές τιμές.

Δεν ξέρω τι στάση θα κρατήσει το αρμόδιο υπουργείο, τα αιτήματα έχουν βάση και πρέπει να βρεθεί φόρμουλα, ώστε να μην παγώσουν έργα και όσα ήδη έχουν σταματήσει, να εκκινήσουν εκ νέου.

Από την άλλη, υπάρχει ο κίνδυνος να εκτιναχθούν τα κόστη σε μεγάλα και προβληματικά ύψη για το Δημόσιο, που άλλα έχει σχεδιάσει και άλλα του προκύπτουν. Παρεμπιπτόντως, συζητώντας με παράγοντα του κλάδου, αυτό που μου τόνισε με έμφαση, είναι το γεγονός ότι το υπουργείο θα πρέπει να ξεχάσει όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση τις μεγάλες εκπτώσεις.

Οι οποίες, “αν πλησιάσουν το 10% θα είναι θαύμα” σύμφωνα με τα λεγόμενα του συνομιλητή μου. Έρχονται δημοπρατήσεις νέων έργων και εκεί θα καταγραφεί η νέα εικόνα, καθώς οι όποιες προσφορές θα είναι προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα.

Τέλος, υπάρχει και μία ακόμα παράμετρος, που παίζει το ρόλο της στις τρέχουσες εξελίξεις στον κλάδο. Οι μικρές και μεσαίες εταιρείες του κλάδου, δύσκολα θα σταθούν στον ανταγωνισμό των ισχυρότερων εταιρειών-ομίλων, γεγονός που πιθανά τις καθιστά και “ευάλωτες” στις όποιες κρούσεις εξαγοράς, απορρόφησης ή ενοποίησής τους.

Άλλωστε, η κινητικότητα στις κατασκευές είναι δεδομένη εδώ και μήνες, αλλά, κατά τα φαινόμενα έχουμε δει μόνο ένα μικρό μέρος των επερχόμενων εξελίξεων. Ήδη, δύο deal “ψήνονται” και εκεί που περιμένουμε μικρές αλλαγές, αυτές μπορεί σύντομα να είναι πολύ μεγαλύτερες, έως ραγδαίες, αν…

Διαβάστε ακόμη: