«Το μυαλό αγαπά το άγνωστο. Αγαπά τις εικόνες των οποίων το νόημα είναι άγνωστο, αφού η έννοια του ίδιου του νου είναι άγνωστη ».
Rene Magritte

Από τη Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Γνωστός για την καλλιτεχνική του αμφισβήτηση της αντίληψής μας για την πραγματικότητα, ο Rene Magritte (1898 – 1967) ήταν ένας Βέλγος σουρεαλιστής ζωγράφος ο οποίος δεν αναγνωρίστηκε μέχρι τα 50 του έτη. Πριν καθιερωθεί ως σουρεαλιστής ζωγράφος, δούλεψε για πολλά χρόνια στη διαφήμιση ως γραφίστας και εικονογράφος – δουλειές που επηρέασαν το στυλ ζωγραφικής του και την τεχνική της αφίσας. Στο έργο τέχνης του συχνά αποδίδει καθημερινά άψυχα αντικείμενα σε ασυνήθιστες συνθήκες, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για τους ζωγράφους της pop art όπως ο Andy Warhol και ο Ed Ruscha.

Το έργο του “Οι Εραστές ΙΙ” (Les Amants) ανήκει σε μια σειρά παραλλαγών που δημιούργησε το 1928 κι απεικονίζει δυο άτομα να φιλιούνται μεταξύ τους ενώ τα κεφάλια τους είναι καλυμμένα με πέπλα.

Η εικόνα


Το ζευγάρι βρίσκεται σε ένα δωμάτιο με έναν τοίχο πίσω του, έναν πλευρικό τοίχο και οροφή. Ο πίσω τοίχος είναι μπλε-γκρι με μια πιο ανοιχτή απόχρωση στο κάτω μισό και μια πιο σκούρα απόχρωση στο πάνω μισό. Ο πλευρικός τοίχος είναι κόκκινος από τούβλα με πιο ανοιχτόχρωμο στο κάτω μέρος και συνδυάζεται με μια πιο σκούρα απόχρωση μέχρι την κορυφή. Η οροφή είναι λευκή κι έχει διακοσμητική επένδυση κατά μήκος του περιγράμματος του κόκκινου τοίχου, αλλά δεν συνεχίζει κατά μήκος των συνόρων του μπλε-γκρι τοίχου. Τα έντονα χρώματα είναι σκιασμένα και δεν υπάρχουν παράθυρα που να δίνουν προοπτική. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ασυνήθιστο να βλέπεις ένα δωμάτιο με τέτοια ποικιλία χρωματισμένων τοίχων.

“ Οι Εραστές” είναι το κύριο αντικείμενο του πίνακα και αυτό που προσθέτει το περισσότερο μυστήριο και ίντριγκα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο klik.gr