Το μέτρο της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού εξετάζει πολύ σοβαρά η κυβέρνηση μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στόχος είναι να επιτευχθεί ένα καλύτερο ποσοστό εμβολιασμού συνολικά του πληθυσμού, δυναμώνοντας το τείχος ανοσίας μέσα στο φθινόπωρο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, για να αποφευχθεί η λήψη νέων μέτρων στην κρίσιμη φάση της πανδημίας.
Του Περικλή Σωτηρίου
Γι’ αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολίου τόσο σε ομάδες πληθυσμού με ηλικιακά κριτήρια όσο και σε ομάδες δημοσίων υπαλλήλων που έρχονται συχνά σε επαφή με το κοινό.
Στο Μαξίμου, μετά και την αποτελεσματική -όπως φαίνεται από το ποσοστό συμμόρφωσης, σχεδόν 50% – απόφαση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στους αντιεμβολιαστές υγειονομικούς αλλά και την στήριξη της αντιπολίτευσης πλην Ελληνικής Λύσης στο εμβολιαστικό πρόγραμμα – πρόσφατα μάθαμε ότι μέχρι και ο Π.Πολάκης του ΣΥΡΙΖΑ εμβολιάστηκε- φαίνεται ότι πάνε το ζήτημα ακόμα παραπέρα.
«Πλέον κανένα κόμμα δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για την υποχρεωτικότητα, ειδικά ο Α.Τσίπρας μετά και τον εμβολιασμό του Π.Πολάκη» είπε κυβερνητικό στέλεχος σημειώνοντας ότι πολιτικά είναι καλυμμένη η κυβέρνηση στο θέμα αυτό.
Υποχρεωτικότητα και στους 60άρηδες
Παράλληλα, η επιστημονική ομάδα που συνεργάζεται με επιτελικά στελέχη του πρωθυπουργικού μεγάρου και του Υπουργείου Υγείας θα έχουν τις επόμενες μέρες συναντήσεις προκειμένου να διευκρινιστούν οι ομάδες που θα κάνουν υποχρεωτικά το εμβόλιο, όμως και οι κυρώσεις που θα επιβληθούν σε κάθε περίπτωση.
Μέχρι στιγμής, η πρόταση που φέρεται ως η επικρατούσα είναι να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους όσους είναι άνω των 60 ετών, καθώς με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, έχει εμβολιαστεί μόνο το 75% από την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
Επίσης, αυτή η ομάδα είναι περισσότερο ευάλωτη στα συμπτώματα του κορωνοιού από τις μικρότερες ηλικίες.
Μετά τη ΔΕΘ θα διευκρινιστούν οι κυρώσεις
Η οριστική απόφαση όμως, θα ληφθεί μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ και σύμφωνα με πληροφορίες, το μόνο που απομένει για να λάβει το «πράσινο φως» η παραπάνω πρόταση, είναι οι κυρώσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν στους αντιεμβολιαστές
Εκεί υπάρχει μία διχογνωμία σοβαρή. Εκτός από τους ήδη καταγεγραμμένους περιορισμούς σε εστίαση και ψυχαγωγία, το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει οικονομικές επιπτώσεις – χωρίς να αποκλείεται τίποτα- αλλά και περιορισμούς στις μετακινήσεις στα άτομα άνω των 60 ετών.
Αστυνομία και Δημόσιος τομέας θα ενταχθούν στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς
Παράλληλα, στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση για στοχευμένους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ειδικά σε αντιεμβολιαστές ένστολους και όσους εργάζονται σε υπηρεσίες αιχμής με αυξημένες συναλλαγές με το κοινό.
Όπως για παράδειγμα Αστυνομία, ΚΕΠ, ΕΦΟΡΙΑ, ΕΦΚΑ. Και να ακολουθηθεί το μοντέλο συνεπειών για τους υγειονομικούς, δηλαδή: αναστολή καθηκόντων, αναστολή καταβολής μισθού και επιστροφή μισθού προς το κράτος και απόσπαση –μετά τον εμβολιασμό- σε άλλη οργανική θέση από αυτή που ήταν.
Περιμένουν το ΕΜΑ για πλήρη έγκριση του εμβολίου
Καταλύτης εξελίξεων, όπως είχαμε ξαναγράψει είναι η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων του εμβολίου της Pfizer ως κανονικού (και όχι ως πειραματικού όπως είναι σήμερα) εμβολίου.
Αυτό είχε συμβεί και πριν λίγες μέρες, στις ΗΠΑ όπου ο FDA έδωσε πλήρη έγκριση στο εμβόλιο της Pfizer και έτσι άνοιξε ο δρόμος για κατοχυρωμένους νομικά υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε ολόκληρο το πληθυσμό.