Εκπνέει ο χρόνος για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, που από αύριο το πρωί τίθενται σε καθεστώς αναστολής, με τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ να κινδυνεύουν να βρεθούν με σωρεία κενών θέσεων και προβλημάτων.

Από αύριο Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου όσοι δεν έχουν κάνει έστω τη μία δόση του εμβολίου, θα τεθούν σε αναστολή εργασίας, θα επιστρέψουν τον μισθό του δεκαπενθημέρου ενώ κανείς δεν τους εγγυάται πως όταν επιστρέψουν θα παραμείνουν στην ίδια θέση.

Γεμίζουν οι ΜΕΘ

Με τα κρούσματα να καταγράφουν καθημερινά τετραψήφιο νούμερο τους διασωληνωμενους και τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία τριψήφιο η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ γίνεται πλέον ασφυκτική. Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη 75 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλινες ενω σε οριακη πληρότητα είναι οι κλινες ΜΕΘ .

«Τις τελευταίες εβδομάδες έχει παρατηρηθεί μία αύξηση των εισαγωγών ανθρώπων με πνευμονία λόγω COVID. Είναι κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να χρειαστούν περισσότερες κλίνες να νοσηλευτούν άτομα σε πτέρυγες που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν για άλλο λόγο», δήλωσε ο θεόκλητος Χρυσανθίδης,Παθολόγος – Λοιμοξιολόγος Α’ Παθολογική κλινική «ΑΧΕΠΑ».

Την πρωτόγνωρη για μήνα Αύγουστο πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σχολίασε ο κ. Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής στη δευτερη ΜΕΘ στο νοσοκομειο «Παπανικολάου» μιλώντας στο MEGA.

«Εδώ και 15 ημέρες είπα ότι ξυπνάει ο εφιάλτης του 3ου και 4ου κύματος. Η διασπορά του ιού είναι τεράστια και η πίεση στο ΕΣΥ είναι πολύ μεγάλη. Σήμερα όλες οι κλίνες ΜΕΘ στο Παπανικολάου είναι καλυμένες. Τα περιστατικά με τη Δέλτα παρουσιάζουν πολύ γρήγορη επιδείνωση. Κανείς αυτή την στιγμή στη ΜΕΘ δεν είναι εμβολιασμένος, είναι όλοι ανεμβολίαστοι. Οι υγειονομικές ανάγκες είναι πολύ άσχημες, γιατί δεν μπήκαμε ακόμα στα δύσκολα. Πέρυσι αυτή την εποχή δεν είχαμε πίεση στο σύστημα υγείας. Πέρυσι δεν είχαμε το όπλο στα χέρια μας και αυτό είναι το κρίμα».

Τα κενά που θα προκύψουν από τις αναστολές σε ιατρονοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό θα καλυφθούν με μετακινήσεις και συγχώνευση τμημάτων και κλινικών αλλά και με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων επικουρικού προσωπικού τρίμηνης διάρκειας . Γιατροί και λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι θα έχουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.

Στα 3.628 τα νέα κρούσματα – 344 οι διασωληνωμένοι, 22 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.628, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 587.964 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 206 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.404 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.691 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 344 (58.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 84.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 319 (92.73%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 25 (7.27%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.971 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 239 (ημερήσια μεταβολή +11.68%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 255 ασθενείς.