Σε φουλ πρόγραμμα έχει βάλει τις υπηρεσίες της ΔΕΗ ο Γιώργος Στάσης για την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης και των υπόλοιπων νησιών που δεν είναι διασυνδεδεμένα στο σύστημα, σε συνεργασία με ΥΠΕΝ, ΡΑΑΕΥ και ΑΔΜΗΕ.

Το σχέδιο έπρεπε να λάβει την έγκριση της Κομισιόν, αλλά το Υπουργείο επέλεξε να «τρέξει» την υλοποίηση μέσω Γιώργου Στάση και ΔΕΗ προτού προχωρήσει η κοινοποίηση στη Κομισιόν και σωστά έπραξε.

Η επίσπευση των διαδικασιών χωρίς να έχει μεσολαβήσει η επίσημη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρητικά είχε το ρίσκο μιας πιθανής απόρριψης, αλλά πλέον οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να εγκρίνουν το πρότζεκτ.

Η χρονική πίεση που υπάρχει είναι ασφυκτική, δεδομένου ότι η τουριστική περίοδος με περίπου 5,5 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο στην Μεγαλόνησο, έχει ήδη ξεκινήσει και επομένως πρέπει να διασφαλιστεί απέναντι σε κάθε σενάριο η ενεργειακή επάρκεια.

Με την κοινοποίηση στις Βρυξέλλες, επί της ουσίας το ΥΠΕΝ ζητάει από την Κομισιόν να εγκρίνει την παράταση του καθεστώτος απευθείας ανάθεσης στη ΔΕΗ για την προσθήκη νέου δυναμικού που αφορά την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των νησιών, είτε με επέκταση του υφιστάμενου δυναμικού, είτε με νέες μονάδες, μέχρι την οριστική τους διασύνδεση.

Το σχέδιο του Γιώργου Στάση και της ΔΕΗ για την επάρκεια του νησιού περιλαμβάνει και τη μεταφορά στο νησί της «ΗΡΩΝ 1», που αποτελείται από τρεις αεριοστροβολικές μονάδες, ισχύος 147 MW.

Είναι διπλού καυσίμου, επομένως μπορεί να λειτουργήσει και με ντίζελ. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται πως αρχικά η επιχείρηση θα προχωρήσει σε διετή εκμίσθωση (leasing) της μονάδας από τη ΓΕΚ -ΤΕΡΝΑ, δηλαδή μέχρι το 2025, ενώ στη συνέχεια θα την εξαγοράσει.

Αναφορικά με την απόσβεση της επένδυσης, για την διετή περίπου περίοδο, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2025, όπου η Κρήτη δεν θα έχει ακόμη ενταχθεί στο διασυνδεδεμένο σύστημα, το 75% θα καλυφθεί από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Το υπόλοιπο 25% θα αποσβεστεί σταδιακά έως το 2028, με την ΗΡΩΝ 1 να εισπράττει την αμοιβή που προβλέπει ο μηχανισμός για τις μονάδες εφεδρείας εκτάκτων αναγκών.

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα στη Δ. Μακεδονία

ΔΕΗ ανανεώσιμες: ο δρόμος για τα 5500 μεγαβάτ

Ακόμη ένα σημαντικό έργο πράσινης ενέργειας βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες υπό κατασκευή από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Δ. Μακεδονία, με την εταιρεία να επιταχύνει τον ρυθμό υλοποίησης των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια. Στόχος της ΔΕΗΑΝ είναι μέχρι το 2026 να φτάσει τα 5,5GW έργων ΑΠΕ και στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη σε φάση κατασκευής ή έτοιμα για κατασκευή σχεδόν 3GW, που θα προστεθούν στο 1,5GW που είναι σήμερα σε λειτουργία.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με εντολές Στάση κατασκευάζει αυτή τη στιγμή στην Πτολεμαΐδα νέα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 800MW. Σε αυτά, εκτός από το έργο “Ακρινή”, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται την προηγούμενη εβδομάδα, συμπεριλαμβάνεται και το εμβληματικό φωτοβολταϊκό έργο “Ορυχείο ΔΕΗ Πτολεμαΐδα” ισχύος 550MW που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά έργα στην Ευρώπη.

Με την ολοκλήρωσή τους, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ (εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών) του Ομίλου ΔΕΗ θα ανέλθει στα 2.300MW.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η ΔΕΗ αύξησε την εγκατεστημένη ισχύ της μειώνοντας τους λιγνίτες και ταυτόχρονα αυξάνοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ειδικότερα το 2023 η εταιρεία αύξησε κατά 2% την εγκατεστημένη ισχύ της από τα 10,5 στα 10,7GW προσθέτοντας 1,1GW ΑΠΕ ενώ μειώθηκαν κατά 900MW οι λιγνίτες εν λειτουργία.

Οι εμβληματικές συμμαχίες με Αλέξανδρο Εξάρχου και Χρήστο Κοπελούζο

Παράλληλα η ΔΕΗ προχώρησε στη σύναψη εμβληματικών συμφωνιών που ισχυροποιούν ακόμη περισσότερο τη θέση της στην αγορά και ενισχύουν το χαρτοφυλάκιό της με νέα έργα σε διάφορες τεχνολογίες.

Συγκεκριμένα οι πιο σημαντικές συμφωνίες είναι οι ακόλουθες:

Η συμφωνία με τον Αλέξανδρο Εξάρχου και την Ιντρακάτ μέσω της οποίας η ΔΕΗ απέκτησε έξι έργα ΑΠΕ εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη συνολικής ισχύος 164MW Ταυτόχρονα, η εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες εισήλθε ως μέτοχος κατά ποσοστό 49% σε εταιρείες συμμετοχών (holding companies) του Ομίλου Intrakat στις οποίες ανήκει χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW, ενώ η συμφωνία μπορεί να διευρυνθεί υπό προϋποθέσεις με επιπρόσθετα έργα αποθήκευσης ενέργειας.

Η συμφωνία με το Χρήστο Κοπελούζο και τον όμιλο Κοπελούζου, με την οποία η ΔΕΗ εξαγόρασε το σύνολο των μετοχών της εταιρείας Θρακική Αιολική 1 που διαθέτει άδεια παραγωγής για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο 216MW στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Σημαντικό είναι ότι στο επόμενο στάδιο κατασκευής προχωρά ο σταθμός 840MW της «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης ΑΕ» με την ολοκλήρωσή του να αναμένεται σε χρόνο ρεκόρ των 24 μηνών.

Πρόκειται για το νέο Θερμοηλεκτρικό Σταθμοό συνδυασμένου κύκλου (Combined Cycle Gas Turbine-CCGT) ισχύος 840 MW μία σύμπραξη των του Γιώργου Στάση (ΔΕΗ με 51%), του Κώστα Ξιφαρά (ΔΕΠΑ Εμπορίας με 29%) και του Χρήστου Κοπελούζου (Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου με 20%). Είναι επένδυση περίπου 400 εκατομμυρίων στην ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης και οι 24 μήνες είναι ρεκόρ.

Η διασύνδεση της μονάδας με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα γίνει με απευθείας γραμμές στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Νέας Σάντας, σημείο κατάληξης – μεταξύ άλλων – της νέας γραμμής 400 kV προς Βουλγαρία. Έτσι, ο σταθμός θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο και στην εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα προς Βουλγαρία, Σκόπια και Σερβία.

Χρήστος Κοπελούζος: Επιλέγει μεγάλο ξένο μελετητή για το GREGY

Οι υπόλοιπες συμφωνίες

Επίσης υπάρχει συμφωνία με την τράπεζα Πειραιώς, μέσω της οποίας η ΔΕΗ εξαγόρασε χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ σε λειτουργία ισχύος 46MW (44MW αιολικά και 2MW φωτοβολταϊκά)

Το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μέχρι τα τέλη Μαρτίου 1,5GW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία καθώς και 3,2GW μεγάλα υδροηλεκτρικά. Ο στόχος για το 2026 είναι η εταιρεία να φτάσει τα 5,5GW ΑΠΕ και τα 3,4GW μεγάλων υδροηλεκτρικών.

Αυτό θα συμβεί με την υλοποίηση των έργων που βρίσκονται σε διάφορα στάδια προετοιμασίας:

  • 1,8GW έργων υπό κατασκευή
  • 1GW έργων έτοιμα για κατασκευή
  • 0,7GW σε διαδικασία δημοπράτησης
  • 0,6GW σε φάση εξασφάλισης αδειών και μελετών

Τα έξι μεγάλα πρότζεκτ

Την περασμένη χρονιά προστέθηκαν μεταξύ άλλων έξι μεγάλα πρότζεκτ ισχύος περίπου 0,5GW και συγκεκριμένα:

  • Το φωτοβολταϊκό πρότζεκτ Ηλιακό Βέλος 1 ισχύος 200MW στην Πτολεμαΐδα
  • Το φωτοβολταϊκό πρότζεκτ Αρκαδικός Ήλιος 1 – 2 ισχύος 50MW στη Μεγαλόπολη
  • Το φωτοβολταϊκό πρότζεκτ Solarlab ισχύος 159MW στην Πτολεμαΐδα
  • Το αιολικό πρότζεκ Αέρας Μουζάκι ισχύος 27,6MW στην Καρδίτσα
  • Το μικρό υδροηλεκτρικό Μακροχώρι 2 ισχύος 5MW στην Πέλλα
  • Το αιολικό πρότζεκτ Κουκούλι ισχύος 13,2MW στην Πτολεμαΐδα

Τα κυριότερα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή είναι:

  • Το φωτοβολταϊκό πρότζεκτ Πτολεμαΐδα ισχύος 550MW + 171MW
  • Το φωτοβολταϊκό πρότζεκτ Αμύνταιο ισχύος 210MW+280MW+450MW
  • Το αιολικό πάρκο Δούκας στην Πτολεμαΐδα ισχύος 26MW

ΔΕΗ: Στόχος για λειτουργική κερδοφορία €1,7 δισ. το 2024

Ο εμβληματικός φωτοβολταϊκός σταθμός στη δυτική Μακεδονία

Ειδικά ο νέος φωτοβολταϊκός σταθμός, εγκατεστημένης ισχύος 80 MW, στη θέση «Ακρινή» της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, σε εξαντλημένα λιγνιτωρυχεία της ΔEH, έρχεται να προστεθεί στην οργανική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και είναι σημαδιακό έργο.

Οι εργασίες για τον νέο φωτοβολταϊκό σταθμό «Ακρινή» έχουν ήδη ξεκινήσει και στην κατασκευή του θα χρησιμοποιηθούν bifacial φωτοβολταϊκά πλαίσια υψηλής απόδοσης, πάνω σε σταθερό σύστημα στήριξης. Με δεδομένο το πλούσιο ηλιακό δυναμικό της περιοχής, η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή του σταθμού υπολογίζεται να ανέλθει σε 127 GWh ετησίως. Με τη λειτουργία του, ο νέος σταθμός αναμένεται να αποτρέψει εκπομπές CO2 της τάξης των 73.500 τόνων σε ετήσια βάση.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατασκευάζει αυτή τη στιγμή στην Πτολεμαΐδα νέα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 800MW. Σε αυτά, εκτός από το έργο «Ακρινή» συμπεριλαμβάνεται και το εμβληματικό φωτοβολταϊκό έργο «Ορυχείο ΔΕΗ Πτολεμαΐδα» ισχύος 550MW που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά έργα στην Ευρώπη. Με την ολοκλήρωσή τους, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ (εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών) του Ομίλου ΔΕΗ θα ανέλθει στα 2.300MW.

Η ΔΕΗ δημιουργεί τις βάσεις για να οδηγήσει τον ενεργειακό μετασχηματισμό στη χώρα. Σήμερα, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ άνω των 1.500 MW (εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών) και το φιλόδοξο επενδυτικό του πλάνο, έχει τοποθετηθεί δυναμικά στον χώρο των ΑΠΕ.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, επενδύει στη δύναμη της φύσης με στόχο την προώθηση έργων παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, εκτός από τα μεγάλα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα που κατασκευάζει, καινοτομεί στην Ελλάδα με την δραστηριοποίησή της σε όλες τις μορφές ΑΠΕ, αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική, γεωθερμία και βιομάζα – βιοαέριο.

Διαβάστε ακόμη: