Μεξικάνα ζωγράφος και σύντροφος του κορυφαίου τοιχογράφου Diego Rivera, Frida Khalo υπήρξε μια εκρηκτική, γοητευτική και συγχρόνως τραγική φιγούρα. Με ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα υγείας από τα οποία Khalo, δεν πτοήθηκε.

Από τη Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Η προσωπικότητά της, άλλωστε, ήταν τόσο ισχυρή και εκκεντρική που ενέπνευσε τον έρωτα σε διάσημους άντρες και γυναίκες της εποχής της.Οι φίλοι της ανήκαν στην αφρόκρεμα της καλλιτεχνικής και πνευματικής πρωτοπορίας της εποχής. Η καθημερινή πραγματικότητά της, όμως, ήταν δυστυχώς τόσο οδυνηρή. Ήταν μόλις έξι ετών όταν προσβάλλεται από πολιομυελίτιδα. Το ένα της πόδι μένει πιο κοντό και πιο αδύνατο από το άλλο. Στα 18 της χρόνια, έχει ένα σοβαρό δυστύχημα σε τρόλεϊ όπου και τραυματίζεται. Ένα χερούλι της σκίζει την κοιλιά, παθαίνει πολλαπλά κατάγματα στη λεκάνη και στη σπονδυλική στήλη και το πόδι της συνθλίβεται. Από τότε υποβάλλεται συνολικά σε τριάντα πέντε εγχειρήσεις. Παρόλα αυτά η ζωή της από εκεί και πέρα είναι ένα μαρτύριο. Υποφέρει από τρομερούς πόνους και συνεχή κόπωση, εξαιτίας των οποίων μένει καθηλωμένη στο νοσοκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το έργο της Μεξικανής καλλιτέχνιδας Frida Kahlo είναι εμποτισμένο με μια βαθιά προσωπική εικονογραφία όπου απεικονίζεται μια ζωή σωματικής και συναισθηματικής αγωνίας. -Από τη Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

 

Το εντυπωσιακό είναι ότι έμαθε να ζωγραφίζει κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής της. Οι πίνακές της ιδιαίτεροι κι εντυπωσιακοί, τραβούν την προσοχή του Rivera ο οποίος την παρακινεί να συνεχίσει.

Το έργο της Μεξικανής καλλιτέχνιδας Frida Kahlo είναι εμποτισμένο με μια βαθιά προσωπική εικονογραφία όπου απεικονίζεται μια ζωή σωματικής και συναισθηματικής αγωνίας.

“Οι δύο Φρίντες”- ένα από τα πιο γνωστά έργα της που ολοκληρώθηκε λίγο μετά το διαζύγιό της– απεικονίζουν την καλλιτέχνη πριν και μετά τον επώδυνο χωρισμό της από τη Rivera.Στο ημερολόγιο της αναφέρει ότι αυτός ο πίνακας προέρχεται από τη μνήμη ενός φανταστικού παιδικού φίλου της. Αργότερα παραδέχτηκε ότι εξέφραζε την απελπισία και τη μοναξιά της με τον χωρισμό από τον Diego. Πρόκειται για ένα πορτρέτο που δείχνει τις δύο διαφορετικές προσωπικότητες της Frida Που κρατιούνται από το χέρι.

Διαβάστε τη συνέχεια στο klik.gr