LIFESTYLE

Οι δέκα πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για να ζεις

Οι δέκα πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για να ζεις.. Η Νέα Υόρκη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου για να ζει κανείς το 2022, ενώ μοιράζεται αυτή την ανεπιθύμητη πρωτιά με…

Οι δέκα πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για να ζεις. Η Νέα Υόρκη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου για να ζει κανείς το 2022, ενώ μοιράζεται αυτή την ανεπιθύμητη πρωτιά με τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Economist Intelligence Unit. Το Τελ Αβίβ, που βρέθηκε στην κορυφή της λίστας πέρυσι, έπεσε στην τρίτη θέση, ενώ το Σίδνεϊ μπήκε στο Top 10. Άνοδος έως και κατά 88 θέσεις για τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία, καθώς οι κυρώσεις και το ακριβότερο πετρέλαιο εκτίναξαν το κόστος ζωής.

Οι δύο αυτές πόλεις κατάφεραν να εκθρονίσουν το Τελ Αβίβ που το 2021 βρέθηκε στην πρώτη θέση της κατάταξης, αλλά φέτος υποχώρησε στην τρίτη θέση. Ο λόγος που έπεσε είναι τα ισχυρότερα νομίσματα και ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού που ισχύουν για τη Νέα Υόρκη και τη Σιγκαπούρη. Την κορυφαία πεντάδα των ακριβότερων πόλεων συμπληρώνουν το Χονγκ Κονγκ και το Λος Άντζελες.

Οι φθηνότερες πόλεις στην κατάταξη του Economist Intelligence Unit  είναι η Δαμασκός, η Τρίπολη και η Τεχεράνη, κάτι που αντικατοπτρίζει τις αδύναμες οικονομίες και τα αδύναμα εθνικά νομίσματα. Η Δαμασκός και η Τρίπολη, που «συχνάζουν» στην κατάταξη με τις πιο φθηνές πόλεις, κατέγραψαν μέτριο πληθωρισμό σε τοπικό νόμισμα το περασμένο έτος. Η Τεχεράνη είναι πλέον η τρίτη φθηνότερη πόλη στη συγκριτική κατάταξη, ενώ πέρυσι βρέθηκε πολύ ψηλότερα.

Ο ρόλος του πληθωρισμού

Η κρίση του κόστους ζωής επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, διαπιστώνει η φετινή έρευνα του Economist Intelligence Unit. Στην Κωνσταντινούπολη, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 86% σε όρους τοπικού νομίσματος από πέρυσι, ενώ αυξήθηκαν κατά 64% στο Μπουένος Άιρες και 57% στην Τεχεράνη.

Ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού βρίσκεται στο Καράκας, όπου οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 132% σε τοπικό νόμισμα από πέρυσι. Ενώ αυτό είναι μια τεράστια βελτίωση σε σχέση με τον υπερπληθωρισμό του 2019 του 25.504%, η Βενεζουέλα αποκλείεται από τη σύγκριση για τους παγκόσμιους μέσους όρους ώστε να αποφευχθεί η παραμόρφωση των υπολογισμών, σημειώνεται.

Το προϊόν που επηρεάζεται περισσότερο είναι η βενζίνη, οι τιμές της οποίας έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο σε τοπικό νόμισμα κατά 22%. Με το πετρέλαιο να κοστολογείται σε δολάρια, μέρος του πληθωρισμού προέρχεται από την αδυναμία του νομίσματος: η μέση ετήσια άνοδος των τιμών σε δολάρια είναι ένα συγκριτικά μέτριο ποσοστό 11%. Αυτή η δραματική άνοδος στις τοπικές τιμές της βενζίνης έχουν προκαλέσει δημόσιες διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο φέτος, από τη Σρι Λάνκα έως την Ισπανία.

Η διακύμανση στις αυξήσεις των τιμών της βενζίνης είναι τεράστια στη φετινή έρευνα, ανάλογα με την ισχύ του κάθε νομίσματος και την έκταση των κρατικών επιδοτήσεων. Στην Κωνσταντινούπολη και στο Κολόμπο, όπου οι συναλλαγματικές κρίσεις έχουν καταστήσει το εισαγόμενο πετρέλαιο πολύ ακριβό, οι τιμές της βενζίνης έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, σε 148% και 189% αντίστοιχα σε τοπικό νόμισμα. Στις πόλεις της Βραζιλίας, που παράγει το δικό της πετρέλαιο, οι τιμές της βενζίνης έχουν μειωθεί από πέρυσι.

Η έρευνα διαπιστώνει επίσης αυξήσεις τιμών σε άλλα προϊόντα. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας σημαίνουν ότι οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 11% σε τοπικό νόμισμα στις 172 πόλεις της έρευνας. Στη Δυτική Ευρώπη, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 29% εν μέσω ενεργειακής κρίσης που πυροδοτήθηκε από τις προσπάθειες απογαλακτισμού της περιοχής από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Διαβάστε ακόμη: