Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για ομόλογα ενόψει της 12ης Δεκεμβρίου όπου η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα αναμένεται μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου ν΄ανακοινώσει νέα δέσμη μέτρων για την στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ P.Lane, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Reuters, άφησε να εννοηθεί ότι οι νέες παρεμβάσεις της ΕΚΤ δεν θα περιοριστούν μόνο στα δύο «εργαλεία» -της αγοράς ομολόγων μέσω του προγράμματος PEPP και της παροχής ρευστότητας στις τράπεζες μέσω του ΤLTRO- που ήδη χρησιμοποιεί.

Σημειώνεται ότι ανάλογη αναφορά είχε κάνει και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κρ. Λαγκάρντ, μιλώντας πριν από δύο περίπου εβδομάδες στο φόρουμ των Κεντρικών Τραπεζών.

Στην εγχώρια αγορά παραμένει η θετική επίδραση της ανάλυσης βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία καταλήγει ότι οι δαπάνες εξυπηρέτησης του διατηρούνται σε ανεκτό επίπεδο (έως 15% του ΑΕΠ) σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Έτσι, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 0,078%, του 10ετούς στο 0,69% και του 15ετούς στο 0,094%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 216 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 48 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,66% έναντι -0,52% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,18%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,2085 δολ. από το επίπεδο των 1,2070 δολ. που άνοιξε η αγορά. H προοπτική επίτευξης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για ένα συντεταγμένο Brexit συνέβαλε στην άνοδο του ευρώ.

Ωστόσο, ο βασικός διαπραγματευτής της ΕΕ M.Μπαρνιέ εμφανίστηκε σήμερα συγκρατημένα αισιόδοξος υποστηρίζοντας ότι παραμένουν διαφορές στα τρία βασικά ζητήματα.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2006 δολ.