Η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, όπως την ώρα τούτη εξελίσσεται και η κρίση ακρίβειας που μαστίζει τη χώρα -και την ΕΕ- σε συνάρτηση με την εκτίναξη του πληθωρισμού, δημιουργούν νέα δεδομένα και νέες προκλήσεις για την κυβέρνηση, την οικονομία και την αγορά!
Κατ’ αρχήν όπως έγινε πλήρως αντιληπτό η σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας περιορίζεται στα μεταξύ τους ζητήματα, δεν επεκτείνεται, ούτε υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής καθ’ οιονδήποτε τρόπο, αμερικανών και ευρωπαίων με ό,τι κάτι τέτοιο θα σήμαινε.
Υπό αυτή την έννοια, η πολεμική κρίση έχει ημερομηνία λήξης, η αντίσταση των Ουκρανών είναι ασήμαντη και οι Ρώσοι φέρονται να κάνουν περίπατο μέχρι το Κίεβο.
Σε απλά λόγια, το Ουκρανικό πέραν της ενεργειακής κρίσης την οποία διογκώνει και μεγεθύνει δεν αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του ευρωπαϊκού συστήματος και υπό το ψυχρό βλέμμα των αγορών, οδηγείται πολύ σύντομα προς το τέλος του.
Το ζήτημα της Δημοσιονομικής πειθαρχίας, τα επιτόκια και η ποσοτική χαλάρωση
Ωστόσο την ώρα τούτη με αφορμή και την έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης αναδεικνύεται σε μείζον, η ακρίβεια εκτινάσσεται, ο πληθωρισμός καλπάζει, η κοινωνία υποφέρει και εξαθλιώνεται.
Και τούτο δεν είναι φαινόμενο στενά ελληνικό αλλά απασχολεί το όλον, πρωτευόντως την Ευρώπη και ειδικά τις χώρες του Νότου.
Ήδη στην Ιταλία αλλά και στη Γαλλία όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του Τύπου αλλά και τις πληροφορίες που διακινούνται, αναδεικνύεται το ζήτημα της χαλάρωσης της Δημοσιονομικής πειθαρχίας και προσαρμογής στην ΕΕ, όπως αντίστοιχα συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, με παράλληλη διατήρηση της ποσοτικής χαλάρωσης, ούτως ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που την ώρα τούτη ήδη περιορίζει.
Και η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι λόγω της διεθνούς συγκυρίας, της ακρίβειας, του πληθωρισμού και της Ενεργειακής κρίσης η Δημοσιονομική πειθαρχία θα πάει πίσω, όπως επί Covid, ενώ η ποσοτική χαλάρωση θα διατηρηθεί και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δεν θα κλείσει!
Επιπροσθέτως, όλα δείχνουν ότι πίσω πάει και η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων! Και ήδη οι χρηματιστηριακές αγορές έδειξαν την αντίδρασή τους στην πράξη!
Η πρόκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Όλο αυτό το σκηνικό που διεθνώς διαμορφώνεται δίνει στην κυβέρνηση και ειδικά στον πρωθυπουργό τη δυνατότητα -και την ευκαιρία αν θέλετε- να προωθήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές που δεν μπόρεσε να υλοποιήσει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού!
Με όπλο το γεγονός ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων πάνε πίσω Δημοσιονομική Χαλάρωση και αύξηση επιτοκίων και έχοντας ως ένα ακόμη χαρτί τη διατήρηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που την ώρα τούτη με βάση τις μετρήσεις απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης, έχει τη δυνατότητα να προωθήσει εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις όπως της Εθνικής τράπεζας και της Αττικής οδού, μεγάλα έργα, διαγωνισμούς του Δημοσίου, να τρέξει ακόμη πιο γρήγορα το Ταμείο Ανάκαμψης!
Η συγκυρία ευνοεί εκλογές το Φθινόπωρο
Και στον βαθμό που κρίνει ότι το κλίμα ευνοεί να δρομολογήσει εθνικές εκλογές το Φθινόπωρο, μετά την ΔΕΘ και αφού προηγουμένως έχει καταδειχθεί η έκρηξη του ελληνικού τουρισμού και έχουν αποφευχθεί ή έχουν αντιμετωπιστεί φαινόμενα πυρκαγιών ή τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο!
Υπό αυτό το πρίσμα ο πρωθυπουργός έχει μπροστά του μια μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία στη μετά Covid εποχή, να προωθήσει το πρόγραμμά του, να επιταχύνει την υλοποίηση των ανοιχτών ζητημάτων, να ολοκληρώσει εν πάση περιπτώσει ό,τι θεωρεί πως άφησε στη μέση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού!
Και να συνεκτιμήσει τη συγκυρία για εκλογές το Φθινόπωρο υπό την έννοια ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν διαφαίνεται πλέον να επιτευχθεί εντός του 2022 αλλά μετατίθεται για τα μέσα του 2023, ίσως και αργότερα…