Δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη δικαίωση από επίσημα χείλη και μάλιστα ενός πρώην πρωθυπουργού, του Κώστα Σημίτη, για το τι συμβαίνει πραγματικά σήμερα στην Ελλάδα, ποιοι επενδύουν, με τι χρήματα και με τις πλάτες ποιων.

Δημοσιεύω ένα απόσπασμα μόνο από τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός, αναφερόμενος αρχικά στις επενδύσεις και στη συνέχεια στην οικονομία, για να έχετε άμεση εικόνα και των λεγομένων του κ. Σημίτη και της κερδοσκοπίας που επιχειρείται επί της ελληνικής περιουσίας:

«Το επενδυτικό κλίμα που επιδιώκει να δημιουργήσει η κυβέρνηση είναι ένας επιβεβλημένος στόχος που, χωρίς να υποτιμώ καθόλου ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, έχει αποδώσει ασταθή αποτελέσματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις κυριαρχούν οι επενδύσεις στο real estate και τα deals κερδοσκοπικών funds, τα οποία μάλιστα συχνά χρηματοδοτούνται με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες! Δηλαδή, με τα εθνικά μας κεφάλαια οι ξένοι αποκτούν τον έλεγχο της οικονομίας μας. Αυτό δεν λέγεται ξένη επένδυση, αλλά κερδοσκοπικός οπορτουνισμός», υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός.

Για την οικονομία εκτιμά ότι «η μεγάλη εικόνα είναι προς μία θετική κατεύθυνση», ωστόσο παρατηρεί ορισμένα «ανησυχητικά φαινόμενα καθυστέρησης στην προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων», στην «αναζήτηση ενός σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου για παράδειγμα, που αναφέρεται συχνά ως σύνθημα, αλλά δεν έχει διατυπωθεί μια καθαρή εικόνα για το ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενό του, η στόχευσή του και ειδικότερα με ποιες δημόσιες παρεμβάσεις, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επιχειρηματικές πρακτικές, αλλά και με την κινητοποίηση ποιων δυνάμεων μπορεί να υλοποιηθεί».

Διαβάστε περισσότερα