Σε εθνικό επίπεδο, οι ΗΠΑ προσφέρουν ελάχιστη νομική προστασία στους εργαζομένους τους.

Ο κατώτατος μισθός παραμένει στα 7,25 δολάρια την ώρα από το 2009 και παρόλο που υπάρχει ομοσπονδιακή προστασία για μη αμειβόμενη οικογενειακή άδεια για ορισμένους εργαζομένους, η χώρα δεν προσφέρει ούτε αμειβόμενη οικογενειακή ούτε αμειβόμενη αναρρωτική άδεια.

Αλλά πολλές πολιτείες έχουν παρέμβει για να καλύψουν «αυτό το κενό που άφησε η ομοσπονδιακή αδράνεια», λέει η Kaitlyn Henderson, ανώτερη ερευνήτρια στην Oxfam, ψηφίζοντας τους δικούς τους νόμους για να ενισχύσουν την ευημερία των εργαζομένων.

Η Oxfam δημοσίευσε πρόσφατα την έκδοση 2024 της έκθεσης «Καλύτερες και χειρότερες πολιτείες για εργασία στις ΗΠΑ», παρακολουθώντας 27 διαφορετικές πολιτικές σε τρεις κατηγορίες: τους μισθούς, με μετρήσεις όπως η αναλογία του κατώτατου μισθού προς το κόστος διαβίωσης για μια τετραμελή οικογένεια- την προστασία των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας σχετικά με την αμειβόμενη οικογενειακή και αναρρωτική άδεια- και τα δικαιώματα οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Οι πολιτείες που βρίσκονται στην κορυφή «έχουν κάνει τα πάντα για να περάσουν μερικές από τις πιο προοδευτικές πολιτικές στις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τη στήριξη και την προστασία των χαμηλόμισθων εργαζομένων και των εργαζόμενων οικογενειών», λέει η Henderson. Για τους σκοπούς της έρευνάς της, η Oxfam συμπεριέλαβε την Περιφέρεια της Κολούμπια και το Πουέρτο Ρίκο ως πολιτείες, σύμφωνα με το CNBC.

Ακολουθούν οι πέντε καλύτερες πολιτείες για να εργαστεί κανείς, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής βαθμολογίας τους στα 100 και της βαθμολογίας τους για τους μισθούς, την προστασία των εργαζομένων και τα δικαιώματα οργάνωσης.

1.Ουάσινγκτον
Συνολικά: 85,67

Μισθοί: 90.22

Προστασία των εργαζομένων: 70.24

Δικαιώματα οργάνωσης: 100

Η Ουάσινγκτον προηγείται όλων των άλλων πολιτειών στο μέτωπο των μισθών, λέει ο Yannet Lathrop, ανώτερος ερευνητής και αναλυτής πολιτικής στο National Employment Law Project. Ο κατώτατος μισθός στην πρωτεύουσα της χώρας είναι σήμερα 17,50 δολάρια την ώρα.

2.Καλιφόρνια
Συνολικά: 85,11

Μισθοί: 75.27

Προστασία των εργαζομένων: 85.71

Δικαιώματα οργάνωσης: 100

«Πρόκειται για μια πολιτεία που θέτει πραγματικά τα πρότυπα όσον αφορά την προστασία στην εργασία», υποστηρίζει η Henderson. «Είτε πρόκειται για τους εργάτες γης είτε για τους οικιακούς βοηθούς, είναι πραγματικά στην πρώτη γραμμή της θέσπισης πολιτικών για την προστασία των εργαζομένων».

3.Όρεγκον
Συνολικά: 83.53

Μισθοί: 65.07

Προστασία των εργαζομένων: 92.8

Δικαιώματα οργάνωσης: 100

«Δεν έχουν όλες οι πολιτείες πολλούς νόμους σε σχέση με τον προγραμματισμό», λέει η Henderson, όπως ο κανόνας του Όρεγκον ότι ορισμένοι εργαζόμενοι πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 14 ημέρες πριν γραπτή ειδοποίηση για το πρόγραμμά τους.

4.Νέα Υόρκη
Συνολικά: 83,08

Μισθοί: 70.19

Προστασία των εργαζομένων: 85.71

Δικαιώματα οργάνωσης: 100

«Η Νέα Υόρκη ήταν η πρώτη πολιτεία στις Ηνωμένες Πολιτείες που ψήφισε ένα νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των οικιακών εργαζομένων», λέει ο Henderson. Περιλαμβάνει το δικαίωμα στην υπερωριακή αμοιβή και ένα ρεπό κάθε επτά ημέρες.

5.Ουάσινγκτον
Συνολικά: 75.75

Μισθοί: 76.88

Προστασία των εργαζομένων: 71.43

Δικαιώματα οργάνωσης: 80

Η Ουάσινγκτον έχει «ένα νομοσχέδιο για την προστασία των εργαζομένων στις αποθήκες», λέει ο Henderson, το οποίο ορίζει ότι οι εργοδότες πρέπει να δίνουν στους εργαζόμενους γραπτή περιγραφή τυχόν μπόνους που σχετίζονται με την επίτευξη ή την υπέρβαση των στόχων τους, κ.λπ.

«Αν είστε εργαζόμενος που εργάζεται σε μία από αυτές τις πολιτείες», λέει ο Lathrop, “θα είστε σε καλύτερη θέση τόσο ως προς το πόσα κερδίζετε όσο και ως προς το είδος των παροχών που υπάρχουν”. Και οι επιπτώσεις αυτών των τύπων πολιτικών στην ευημερία των εργαζομένων είναι σαφείς.

«Βλέπουμε σίγουρα μικρότερη επικράτηση της φτώχειας, μικρότερη επικράτηση της επισιτιστικής ανασφάλειας», επισημαίνει ο Henderson. «Βλέπουμε μικρότερη συχνότητα τραυματισμών στο χώρο εργασίας, είτε από ασθένεια λόγω ζέστης είτε κατά τη διάρκεια της εργασίας σε αποθήκη».

Στις τελευταίες θέσεις της λίστας περιλαμβάνονται η Βόρεια Καρολίνα, το Μισισιπή και η Τζόρτζια. Οι κατώτατοι μισθοί της Βόρειας Καρολίνας και του Μισισιπή αντιστοιχούν στον ομοσπονδιακό κατώτατο μισθό των 7,25 δολαρίων την ώρα, ενώ της Τζόρτζια είναι 5,15 δολάρια την ώρα για κάθε εργοδότη που δεν καλύπτεται από τον νόμο περί δίκαιων εργασιακών προτύπων. Κανένας από αυτούς δεν έχει πληρωμένες οικογενειακές άδειες ή ιδιαίτερα ισχυρούς (αν υπάρχουν) νόμους για το δικαίωμα οργάνωσης.

Όσον αφορά τους νόμους των πέντε πρώτων πολιτειών, «μπορούμε να δούμε πολύ εύκολα πώς αυτές οι πολιτικές μπορούν να επεκταθούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο», αναφέρει η Henderson.

«Ξέρουμε ότι θα λειτουργήσουν», λέει. «Πότε λοιπόν θα ψηφιστούν;», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη: