Προ επίτευξης αρνητικού ρεκόρ μισού αιώνα βρίσκονται τα χρηματιστήρια, με τον S&P 500 να έχει υποχωρήσει ήδη κατά 20% σε ετήσια βάση.

Ο συνεχιζόμενος υψηλός πληθωρισμός, η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed και οι ανησυχίες για δημιουργία οικονομικής ύφεσης έχουν οδηγήσει την αξία των μετοχών, των ομολόγων και των κρυπτονομισμάτων στο ναδίρ.

Σύμφωνα, όμως, με πρόσφατη ανακοίνωση της Ned Davis Research (ΝDR), οι αγορές μπορεί να ανακάμψουν το β’ εξάμηνο του έτους εάν εκπληρώσουν 5 προϋποθέσεις.

«Τα ασθενή α’ εξάμηνα σχεδόν πάντα ακολουθούνται από δυναμικά β’ εξάμηνα», ανέφερε ο Ed Clissold της NDR, προσθέτοντας πως «η ανάκαμψη το β’ εξάμηνο θα χρειαστεί βελτίωση σε πολλαπλά μέτωπα όπως τον πληθωρισμό, την τακτική της Fed, την οικονομία, την γεωπολιτική και τα εταιρικά κέρδη».

Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις:

Αποπληθωρισμός

«Εάν υπάρξουν αποπληθωριστικά στοιχεία, ενδέχεται να οδηγήσουν σε ράλι των μετοχών. Ο ΔΤΚ καταγράψει αύξηση από τον Ιούνιο του 2020. Εάν υπάρξει μείωση υπό τον μέσο όρο εξαμήνου του, αυτό θα σηματοδοτήσει τέλος του πληθωριστικού κύκλου», τόνισε ο Clissold. Σημειωτέον πως τον Μάιο ο ΔΤΚ βρέθηκε στο 8,6%, υπέρ του μέσου όρου εξαμήνου του 8%.

Καμπύλη αποδόσεων

«Τα στελέχη της Fed έχουν ξεκαθαρίσει πως θέλουν να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό ακόμα κι αν κάτι τέτοιο αυξήσει τις πιθανότητες για ύφεση. Ο στόχος τους είναι μια “ομαλή προσγείωση” της οικονομίας. Οι επενδυτές, από την πλευρά τους, θα πρέπει να παρακολουθούν την τρίμηνη καμπύλη απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων δημοσίου για να προβλέψουν την ομαλή ή ανώμαλη αυτή προσγείωση», ανέφερε ο Clissold.

Αποφυγή ύφεσης

«Η μέση bear market περιόδου χωρίς ύφεση καταγράφει απώλειες της τάξης του 25% μέσα σε διάστημα 9,1 μηνών, σε σχέση με 34,6% σε διάστημα 15,3 μηνών σε περίπτωση ύφεσης. Τα τελευταία 50 χρόνια, ο μέσος όρος των bear markets της πρώτης περίπτωσης έχουν καταγράψει απώλειες της τάξης του 18% σε 6,8 μήνες. Εάν η οικονομία αποφύγει την ύφεση, τότε οι τρέχουσες απώλειες πλησιάζουν τον μέσο όρο αυτόν και τα πράγματα ενδέχεται να βελτιωθούν», υπογράμμισε ο Clissold.

Γεωπολιτική

Η πιθανότητα επίλυσης της γεωπολιτικής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αποτελέσει «ανάσα» για τις αγορές. Παράλληλο ράλι ενδέχεται να προκαλέσει και το αποτέλεσμα των επερχόμενων αμερικανικών μεσοπρόθεσμων εκλογών τον ερχόμενο Νοέμβριο. Σύμφωνα με την NDR, οι αποδόσεις των επενδύσεων παραμένουν ασθενείς κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου των ετών με μεσοπρόθεσμες εκλογές στο αμερικανικό Κογκρέσο.

«Το κυβερνών κόμμα συνήθως βγαίνει χαμένο στις εκλογές αυτές, ιδιαίτερα εάν αυτές λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της πρώτης 4ετούς θητείας του. Τα καλά νέα για τους επενδυτές είναι πως -ιστορικά- οι αγορές συνήθως τα πήγαιναν καλύτερα όταν ο Δημοκρατικός Λευκός Οίκος έχει απέναντί του ένα Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο», τόνισε ο Clissold.

Εταιρικά κέρδη

«Τα δυσμενή ετήσια αποτελέσματα των επιχειρήσεων προδιαθέτουν μείωση της ανάπτυξης των εταιρικών κερδών το 2022. Το ερώτημα είναι κατά πόσο. Η ικανότητα των εταιρειών για αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης θα αποτελέσει τον καταλύτη όσον αφορά την αποφυγή κρίσης κερδοφορίας».