Για να καταλαβαίνετε…

Επειδή στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αλλά και στην αγορά του Real Estate έχουν καταγράφει τεράστιες υπεραξίες τα τελευταία χρόνια, για λόγους πολλούς και διάφορους που έχουν αναλυθεί, οι μεγάλοι κερδισμένοι της έκρηξης στην εθνική οικονομία ήταν τέσσερις, εκ των οποίων στους πρώτους δύο βγάζουμε το καπέλο ενώ σε τρίτο και τέταρτο εκφέρουμε ενστάσεις και βαθύ προβληματισμό!

Πρώτον, οι Άραβες του Αστέρα Βουλιαγμένης, οι οποίοι λόγω του καθεστώτος που διέπει τα funds είναι υποχρεωμένοι να πουλήσουν σε περιορισμένο χρονικό διάστημα το οποίο και πλησιάζει!

Στον Αστέρα πέραν της μοναδικής τοποθεσίας και της ωραιότερης – ίσως- χερσονήσου στη Μεσόγειο, έχει πραγματοποιηθεί εκπληκτική δουλειά, απίστευτη ανάπτυξη υψηλού επιπέδου και το μάνατζμεντ της επιχείρησης έχει δώσει ρεσιτάλ, με αποκορύφωμα την ριζική και εκ βάθρων ανακαίνιση της Μαρίνας Βουλιαγμένης που θυμίζει πλέον Μονακό!

Το project με τα 13 οικόπεδα φιλέτα, 11 από τα οποία απέκτησε ο εφοπλιστής Διαμαντίδης και 2 η οικογένεια της Μαριάννας Λάτση, απέδωσαν στον υπέρτατο βαθμό καταγράφοντας μεγάλα κέρδη για την επιχείρηση και κατ’ επέκταση τους Άραβες μετόχους!

Οι οποίοι στον βαθμό που αποφασίσουν να πωλήσουν, λόγω του καθεστώτος των funds, μετά βεβαιότητας «έχουν στην τσέπη» 800 εκατ. ευρώ ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν συζητήσεις και με Έλληνες ενδιαφερόμενους, εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες για πώληση αντί του ποσού του 1 δις. ευρώ και άνω!

Δεύτερον, οι Τσέχοι του ΟΠΑΠ, όπου ο περίφημος Κάρεκ Κόμαρεκ από μέτοχος μειοψηφίας κατάφερε σήμερα να ελέγχει άνω του 50% των μετοχών ενός Οργανισμού με χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 6 δις., που μόνο κατά την τετραετία 2019-2023 διένειμε μερίσματα ύψους 1,8 δις. χωρίς να προσμετράται το μέρισμα των 365 εκατ. ευρώ προς τους μετόχους!

Πέραν πάσης αμφιβολίας και στην περίπτωση του ΟΠΑΠ το μάνατζμεντ έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο στην επιθετική ανάπτυξη όσο και στην κερδοφορία, τα μερίδια αγοράς και την μερισματική πολιτική!

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να καταστεί βασικός μέτοχος πλειοψηφίας ο Τσέχος επιχειρηματίας επί σειρά ετών επανεπένδυε τα μερίσματα σε μετοχές του ΟΠΑΠ ενώ έχει προβεί και σε προαιρετική δημόσια πρόταση!

Και την ώρα τούτη ο ΟΠΑΠ αποτελεί το πιο ισχυρό asset, το πιο δυνατό χαρτί στην προσπάθεια εισαγωγής της μητρικής εταιρίας του Κάρεκ Κομαρεκ Allwyn στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης!

Τρίτον, οι Γερμανοί του ΟΤΕ! Οι οποίοι μέσα από την επανεπένδυση των μερισμάτων και το πρόγραμμα αγοράς και ακύρωσης των ίδιων μετοχών, βρέθηκαν να κατέχουν άνω του 50% του Οργανισμού, ο οποίος έχει χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 6,5 δις., χωρίς να έχουν την υποχρέωση υποβολής Δημόσιας Πρότασης!

Την ίδια ώρα οι υπεραξίες από την ακίνητη περιουσία του Οργανισμού είναι τεράστιες, ενώ επιβάλλεται να σημειωθεί ότι με την συνδρομή του διαβόητου Τσαμάζ και διά μέσω του προγράμματος προμηθειών που ακολούθησε, η μητρική Deutsche Telekom κατέστη βασικός και προνομιακός προμηθευτής του ΟΤΕ καταγράφοντας τεράστια κέρδη!

Τέταρτον, ορισμένοι Εβραίοι! Όλοι αυτοί που με λεφτά των ελληνικών τραπεζών, χωρίς να βάλουν μία από την τσέπη τους και χωρίς να τους δανειοδοτούν τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κατάφεραν να υφαρπάξουν αντί πινακίου φακής ακίνητα – φιλέτα στο κέντρο της Αθήνας, ξενοδοχειακά συγκροτήματα, να φτιάξουν παραγωγικές μονάδες, να «κερδίσουν» μαζί με Έλληνες κρυφούς συνέταιρους τους «διαμάντια» της παραλιακής και της Αθηναϊκής Ριβιέρας!

Διαβάστε ακόμη: