Από το ασφαλές, σταθερό Μονακό και το ιστορικό Παρίσι μέχρι το ζωντανό Μιλάνο και τη φιλική προς τα κρυπτονομίσματα Μαδέρα, υπάρχουν 10 προορισμοί που ξεχωρίζουν ως οι κορυφαίοι για επενδύσεις στην Ευρώπη σύμφωνα με τη νέα κατάταξη του European Best Destinations (EBD).

Η λίστα με τους 10 “Καλύτερους Προορισμούς για Επενδύσεις στην Ευρώπη” λαμβάνει υπόψη κριτήρια όπως τα φορολογικά πλεονεκτήματα, η τιμή των ακινήτων ανά τετραγωνικό μέτρο, οι ημέρες ηλιοφάνειας, η εγγύτητα σε πανεπιστήμια, αεροδρόμια και υποδομές μεταφορών, η ποσότητα πρασίνου ανά τετραγωνικό μέτρο και οι δείκτες επιχειρηματικής ελευθερίας και ευημερίας.

Στην κορυφή της λίστας; Το Μονακό, που ανακηρύχθηκε ως ο “Προορισμός με το πιο ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον” και ακολουθεί η Γενεύη ως ο κορυφαίος “Προορισμός για επενδύσεις στις βιοεπιστήμες”, και 3ο το Μπατούμι στη Γεωργία ως η “Καλύτερη πόλη για επενδύσεις στον τουρισμό”.

“Πρόκειται για προορισμούς που προσφέρουν ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, είτε πρόκειται για μεγάλες εταιρείες που είναι διατεθειμένες να δώσουν δισεκατομμύρια ευρώ για ακίνητα ή πολυτελή ξενοδοχεία είτε για επενδύσεις μικρότερης κλίμακας με στόχο την οικονομική ανεξαρτησία (F.I.R.E.)”, καταλήγει η EBD. “Είτε έχετε 100 εκατομμύρια ευρώ είτε 1.000 ευρώ για να επενδύσετε, αυτά είναι τα καλύτερα μέρη για να το κάνετε”.

1. Μονακό: Η πόλη με το πιο ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον

Βιώσιμες επιχειρήσεις, επενδύσεις σε ακίνητα, είδη πολυτελείας, διεθνείς αγορές

Το Πριγκιπάτο του Μονακό είναι παγκοσμίως γνωστό για το Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1, τα καζίνο και τον υψηλής ποιότητας τρόπο ζωής.

Φωλιασμένο μεταξύ θάλασσας και βουνού στην καρδιά της Γαλλικής Ριβιέρας, σύμφωνα με την ανάλυση της EBD το Μονακό “είναι ένας διαφοροποιημένος, υπερδυναμικός οικονομικός κόμβος, με διεθνή προοπτική. Πολλοί επιτυχημένοι επιχειρηματίες έχουν εγκατασταθεί στο Μονακό, για να επωφεληθούν από ένα σταθερό, ασφαλές περιβάλλον που ευνοεί την επιχειρηματική και οικογενειακή ζωή.

Μια πόλη-κράτος, όπου ο διάλογος είναι εύκολος και οι αλυσίδες λήψης αποφάσεων σύντομες. Οι φιλόδοξες ενεργειακές και ψηφιακές μεταβάσεις ενισχύουν την ελκυστικότητα της χώρας. Με βάση αυτό το όραμα, το Πριγκιπάτο έχει μπει σε έναν νέο κύκλο ψηφιακής, βιώσιμης και ορθολογικής ανάπτυξης”.

2. Γενεύη, Ελβετία: Η καλύτερη πόλη για επενδύσεις στις βιοεπιστήμες

Βιοεπιστήμες, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, βιοτεχνολογία

Η Γενεύη είναι ένα διεθνές οικονομικό κέντρο με περισσότερες από 1.000 πολυεθνικές εταιρείες, τα δύο τρίτα των οποίων είναι ξένες. Βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, το καντόνι της Γενεύης κατέχει ηγετικό ρόλο σε τομείς όπως οι τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, το εμπόριο, οι βιοεπιστήμες, η βιοτεχνολογία και τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Το καντόνι της Γενεύης είναι επίσης το πιο ενεργό διπλωματικό κέντρο παγκοσμίως με ένα μοναδικό δίκτυο διεθνών οργανισμών, ΜΚΟ και διπλωματικών αντιπροσωπειών.

“Χάρη σε έναν πληθυσμό με σημαντικά προσόντα, οι εταιρείες κατάφεραν να αντιστρέψουν ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως οι κακές διατροφικές συνήθειες, η κατάχρηση αλκοόλ και το κάπνισμα σε θετικές αλλαγές στην καθημερινότητα”, σημειώνει το EBD.

3. Μπατούμι, Γεωργία: Ιδανικός προορισμός για επενδύσεις στον τουρισμό

Χαμηλή φορολόγηση, απελευθερωμένη οικονομία, όχι γραφειοκρατία, προσιτά ακίνητα

Αναρωτιέστε ποιος θα είναι ο επόμενος μοντέρνος προορισμός για να επενδύσετε στον τουριστικό κλάδο, να αγοράσετε μια δεύτερη κατοικία, να ιδρύσετε μια εταιρεία πληροφορικής ή ένα ταξιδιωτικό γραφείο Η απάντηση είναι το Μπατούμι.

Βρίσκεται στην περιφέρεια Adjara, η οποία προσφέρει πολλά φορολογικά προνόμια για την προσέλκυση επενδυτών, εγγυάται το δικαίωμα επαναπατρισμού εισοδημάτων με την καταβολή των φόρων, η εγγραφή νέων επιχειρήσεων είναι γρήγορη και εύκολη διαδικασία, ενώ οι επενδύσεις έχουν υψηλή απόδοση: 10-13% στο real estate και στον τουρισμό, σύμφωνα με τα πρόσφατα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης στοιχίζει 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Οι τιμές των ακινήτων στο Μπατούμι είναι από τις πιο ελκυστικές στην Ευρώπη, ειδικά σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος ζωής και από τα πιο χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας στην Ευρώπη.

Για τα φυσικά πρόσωπα ή τις εταιρείες, υπάρχει ένα απλό φορολογικό σύστημα με ενιαίο συντελεστή 1% για τις εταιρείες και συντελεστές φόρου ακίνητης περιουσίας από 0,05 έως 0,2% της αγοραίας αξίας του ακινήτου.

4. Νίκαια, Γαλλία: Η καλύτερη πόλη για επενδύσεις σε ακίνητα

Real estate, ξενώνες, διοργάνωση εκδηλώσεων, οργάνωση γάμων, εποχιακή ενοικίαση καταλυμάτων

Ακόμη και αν οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο κατά μήκος της Γαλλικής Ριβιέρας είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, η περιοχή παραμένει από τις πιο ελκυστικές για επενδύσεις.

Είτε πρόκειται για δεύτερη κατοικία, είτε για ξενοδοχείο είτε για επένδυση σε ακίνητα που διαχειρίζεται ένα μεσιτικό, δεν υπάρχει πτώση στην αγορά real estate της Γαλλικής Ριβιέρας τα τελευταία 30 χρόνια.

“Παρά το υψηλό κόστος, τα ακίνητα της Νίκαιας συνεχίζουν να αυξάνονται για έναν απλό λόγο”, εξηγεί to EBD. “Σε πολλές περιοχές της γαλλικής Ριβιέρας δεν είναι δυνατόν να χτιστεί ούτε το μικρότερο κτίριο. Αυτή η αγορά ακινήτων βρίσκεται επομένως σε ένα κουκούλι που δύσκολα μπορεί να σπάσει, δεδομένων των περιορισμών του χώρου και του αριθμού των ξένων ιδιοκτητών. Οι Ρώσοι, οι Νοτιοαφρικανοί, οι Αμερικανοί, οι Ολλανδοί, οι Γερμανοί, οι Άγγλοι και οι Αυστριακοί είναι συνήθως οι ενδιαφερόμενοι για να αποκτήσουν ένα pied-à-terre στην Προβηγκία ή στις σικ πόλεις των Καννών και της Νίκαιας”.

Οι επενδύσεις σε ακίνητα ξεκινούν από 1 εκατομμύριο ευρώ και δεν έχουν ταβάνι. Υπολογίστε 20 εκατομμύρια ευρώ για τα πιο πολυτελή ακίνητα ή για ιστορικές οικίες με μεγάλους κήπους.

Ένα πολυτελές διαμέρισμα με θέα στη θάλασσα κοστίζει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ και αποφέρει εβδομαδιαία απόδοση ενοικίασης 15.000 ευρώ σε high season.

“Η επένδυση στη Γαλλική Ριβιέρα είναι σαν να αγοράζεις ένα χιλιόχρονο Château Rothschild: ακριβό αλλά ασφαλές”, σημειώνει το EBD.

5. Νήσος Μαδέρα, Πορτογαλία: Ιδανική για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα

Crypto, ακίνητα, ξενοδοχειακή βιομηχανία, ιδανική για συνταξιούχους

Η Μαδέρα είναι από τις πιο όμορφες περιοχές της Πορτογαλίας, με το πρόσθετο πλεονέκτημα πως διαθέτει ένα από τα πιο φιλικά περιβάλλοντα για το Bitcoin στην Ευρώπη.

Ως αυτόνομη περιοχή, η Μαδέρα έχει τη δική της κυβέρνηση και τους δικούς της νόμους, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ελκυστική για τους επενδυτές, είτε πρόκειται για επενδύσεις σε ακίνητα, είτε για ξενοδοχειακές εγκατάστασεις είτε για άλλες τουριστικές δραστηριότητες.

Το νησί συγκεντρώνει ψηφιακούς νομάδες -ο πρώτος προορισμός στην Ευρώπη που δημιούργησε ένα χωριό γι’ αυτούς, το Ponta do Sol- και μπορεί να υπερηφανεύεται ότι εκεί αγοράστηκαν τα πρώτα ακίνητα στην Πορτογαλία με κρυπτονομίσματα στο πλαίσιο του προγράμματος Prometheus.

“Οι επενδυτές στα κρυπτονομίσματα συχνά επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις επενδύσεις τους και οι διακυμάνσεις του Bitcoin τούς δικαιώνουν”, σημειώνει το EBD. “Η σημερινή ιστορικά υψηλή τιμή του μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για να επενδύσει κάποιος σε ένα ακίνητο.

Το νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού είναι ενδιαφέρον αν ψάχνετε για πρόσφατες, πολυτελείς βίλες με πισίνες (Paul do Mar, Jardim do Mar, Calheta). Το Φουνσάλ και η Καμάρα ντος Λόμπος παραμένουν πολύ καλές περιοχές για επενδύσεις σε πολυτελή διαμερίσματα”.

Τέλος, η Μαδέρα εξακολουθεί να παρέχει ένα πρόγραμμα Golden Visa, παρά το γεγονός ότι αυτό έχει περιοριστεί αλλού στην Πορτογαλία, επιτρέποντας την απόκτηση πορτογαλικής κατοικίας μέσω επενδύσεων.

6. Παρίσι, Γαλλία: “H Πόλη του Φωτός” για τις startups

Startups, επενδύσεις σε ακίνητα, αεροσκάφη, βιομηχανίες ηλεκτρονικών ειδών και ειδών πολυτελείας, τουριστικά καταλύματα, design.

Η τάση είναι να σκεφτόμαστε το Παρίσι για επενδύσεις σε ακίνητα ή πολυτελή ρούχα, με μεγάλα ονόματα όπως LVHM, Dior, Louboutin να έχουν εγκατασταθεί στη γαλλική πρωτεύουσα. Αλλά το Παρίσι είναι επίσης έδρα εταιρειών με αεροσκάφη, ηλεκτρονικά είδη, κλωστοϋφαντουργίας, χημικών προϊόντων, επεξεργασίας τροφίμων, αυτοκινήτων και, φυσικά, της τουριστικής βιομηχανίας.

“Είτε θέλετε να δημιουργήσετε προϊόντα “made in Paris” ή “made in France” είτε απλώς να επωφεληθείτε από μια μεγάλη δεξαμενή ταλέντων για τη startup σας ή την εταιρεία σας, το Παρίσι είναι μια πολύ καλή επιλογή”, σημειώνει το EBD.

“Τα τελευταία 10 χρόνια, η Γαλλία έχει μειώσει τη γραφειοκρατία που σχετίζεται με την επιχειρηματικότητα και καθιστά ευκολότερη την έναρξη μιας επιχείρησης ή τη μεταπώλησή της. Στον τομέα των νεοσύστατων επιχειρήσεων, η Γαλλία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο αντλώντας έμπνευση από τη Silicon Valley με την παρουσία πολυάριθμων επενδυτικών κεφαλαίων και επιχειρηματικών “αγγέλων” και μειώνοντας το κόστος μεταπώλησης με χαμηλότερη φορολόγηση.

“Οι ρυθμίσεις αυτές επέτρεψαν στην πόλη να φιλοξενήσει τον μεγαλύτερο ψηφιακό επιχειρηματικό κόμβο στον κόσμο στην καρδιά της πόλης (35.000 τετραγωνικά μέτρα). Το MIT Technology Review κατατάσσει το Παρίσι μεταξύ των οκτώ κορυφαίων hubs καινοτομίας στον κόσμο. Το ενοίκιο μπορεί να είναι ακριβό, το διαμέρισμά σας στην αρχή μπορεί να είναι μικρό, αλλά στο Παρίσι μπορείτε να κάνετε μεγάλα όνειρα”.

7. Βαρσοβία, Πολωνία: Ο καλύτερος προορισμός για επενδύσεις στην πληροφορική

Πληροφορική, χρηματοοικονομικά, χαμηλά λειτουργικά έξοδα, διεθνείς εταιρείες.

Η Πολωνία θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς για επενδύσεις στην Ευρώπη, είτε πρόκειται για πολυεθνικές είτε για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

“Η Πολωνία προσφέρει φορολογικά κίνητρα που είναι ιδιαίτερα ελκυστικά στη Βαρσοβία, την πρωτεύουσα αυτής της μεγάλης  χώρας”, εξηγεί το EBD.

“Η Βαρσοβία κατατάσσεται μεταξύ των πιο φιλικών προς τους επενδυτές προορισμών της χώρας, με τα ενοίκια και τους μισθούς κατά μέσο όρο 60% φθηνότερα από ό,τι στο Βερολίνο και δύο φορές φθηνότερα από ό,τι στο Δουβλίνο. Η αγορά διαθέτει μεγάλη γκάμα επαγγελματιών της πληροφορικής και του χρηματοπιστωτικού τομέα”.

Η Βαρσοβία διαθέτει σύγχρονο αεροδρόμιο με καλή σύνδεση από και προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Συνορεύει με χώρες -και αγορές- όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, οι οποίες διαθέτουν εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό σε ανταγωνιστικό κόστος. Η πόλη βρίσκεται στην ίδια ζώνη ώρας με το Παρίσι, το Μιλάνο και τη Βαρκελώνη, επιτρέποντας τον εύκολο συγχρονισμό με όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Είναι δύο φορές πιο ασφαλής πόλη σε σύγκριση με τη Βαρκελώνη, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στοιχεία για την εγκληματικότητα.

Η Πολωνία διαθέτει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, ενώ οι τελευταίες εθνικές εκλογές ενισχύουν τους δεσμούς μεταξύ της Πολωνίας και των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

8. Λα Γκομέρα, Κανάρια Νησιά, Ισπανία: Ιδανική για Οικονομική Ανεξαρτησία – Πρόωρη Συνταξιοδότηση

“Ένας σταθερός επαγγελματικός βίος μπορεί να χτιστεί στον ήλιο”, λέει το EBD. “Συνδυάστε την επένδυση σε ακίνητα, την εποχική ενοικίαση καταλύματος και την εργασία εξ αποστάσεως, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα μια μεγάλη δεξαμενή ντόπιων και αλλοδαπών με υψηλές δεξιότητες που μιλούν πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών, των αγγλικών και των ισπανικών”.

Με δραστηριότητες στη φύση και στις παραλίες, όπως το σέρφινγκ και την πεζοπορία, η Λα Γκομέρα, ένα από τα ισπανικά Κανάρια Νησιά, προσφέρει το πλεονέκτημα ενός εξαιρετικού περιβάλλοντος διαβίωσης και τη δυνατότητα πρόσληψης ανεξάρτητων εργαζομένων για “επιχειρήσεις κωδικοποίησης, μαθήματα εξ αποστάσεως (αθλητισμός, ξένες γλώσσες, διατροφολογία, κειμενογραφία, παραγωγή video content), ή για την ανάπτυξη υβριδικών κοινοτήτων που συνδυάζουν τη συνεργασία και τη συγκατοίκηση για ψηφιακούς νομάδες ή για την εποχική ενοικίαση για πεζοπόρους, σέρφερς, λάτρεις της άγριας φύσης. Οι κάτοικοι της La Gomera είναι εργατικοί και σέβονται τις προθεσμίες”.

Αν και πρόκειται για μικρό νησί, η εγγύτητά του με την Τενερίφη, το κύριο νησί των Καναρίων Νήσων -50 λεπτά με το πλοίο- το καθιστά πιο ελκυστικό είτε για τη δημιουργία ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος, ενός ξενώνα, ενός εστιατορίου κ.λπ. είτε για τηλεργασία.

Η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο στη La Gomera είναι 1.932 ευρώ, τρεις φορές χαμηλότερα από ό,τι στη Βαρκελώνη και δύο φορές κάτω σε σύγκριση με τη Μαδρίτη. Οι τιμές βραχυχρόνιας μίσθωσης κυμαίνονται γύρω στα 700 ευρώ ανά δωμάτιο τον μήνα σε χώρους συγκατοίκησης και φτάνουν μέχρι και τα 1.200 ευρώ ανά δωμάτιο τον μήνα.

9.Λουβέν, Βέλγιο: Κατάλληλη για επενδύσεις στην καινοτομία

Τεχνολογίες βιομηχανίας, startups, βιοτεχνολογία, βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, καινοτομία, εργαζόμενοι με υψηλές δεξιότητες, πολυγλωσσία.

Από τις πιο ανοιχτόμυαλες πόλεις στην Ευρώπη, η Λουβέν είναι ένας δυναμικός και πανέμορφος προορισμός στη βελγική Φλάνδρα. Μόλις 30 λεπτά από τις Βρυξέλλες, την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με τα διεθνή αεροδρόμια και τα πανεπιστήμιά της, η Λουβέν φιλοξενεί μερικά από τα πιο διάσημα σχολεία της Ευρώπης.

Ως φοιτητούπολη, προσφέρει ποιοτικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο, καθώς και νυχτερινή ζωή για τους νέους εργαζόμενους. Οι τιμές των ακινήτων είναι πιο προσιτές από ό,τι στις αριστοκρατικές γειτονιές της βελγικής πρωτεύουσας, με το πρόσθετο πλεονέκτημα της καλύτερης ποιότητας ζωής και ασφάλειας.

Το ποσοστό εγκληματικότητας στη Λουβέν είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, και τέσσερις φορές χαμηλότερο από ό,τι στις Βρυξέλλες.

“Τα πολλά φημισμένα κολέγια και πανεπιστήμια παρέχουν στις εταιρείες καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό και καθιστούν τη Λέουβεν παγκόσμιο παίκτη όσον αφορά την καινοτομία και την ανάπτυξη”, λέει το EBD.

10. Μιλάνο, Ιταλία: Προορισμός μόδας και Fintech

Το Μιλάνο είναι ένα από τα οικονομικά κέντρα της Ιταλίας εδώ και δεκαετίες. Περισσότερες από 800.000 εταιρείες έχουν την έδρα τους στο Μιλάνο ενώ το ΑΕΠ της περιφέρειας φτάνει τα 390 δισ. ευρώ. Λογικό να συγκαταλέγεται στους κορυφαίους επιχειρηματικούς προορισμούς της Ευρώπης.

“Με ευνοϊκή φορολογική νομοθεσία και φορολογικά κίνητρα, το Μιλάνο προσφέρει στους ξένους επενδυτές ένα ισχυρό οικοσύστημα για την ενίσχυση της καινοτομίας και μια μεγάλη δεξαμενή ταλέντων με χαμηλότερο κόστος από ό,τι στις περισσότερες αντίστοιχες πόλεις της Ευρώπης”, σημειώνει το EBD.

Σχεδόν οι μισές εταιρείες fintech της Ιταλίας έχουν την έδρα τους στο Μιλάνο, το οποίο ξεχωρίζει και ως η θρυλική πρωτεύουσα της μόδας, με 11.000 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτό. Η καινοτομία συναντά την τεχνογνωσία και την παράδοση, καθώς τα καλύτερα βυρσοδεψεία του Μιλάνου προσφέρουν πλέον δέρματα φυτικής προέλευσης που φέρνουν επανάσταση στη βιομηχανία της μόδας.

Διαβάστε ακόμη