search

ΣΠΟΡ

O Ζεπ Μπλάτερ ομολογεί ότι ήταν λάθος η ανάθεση του Μουντιάλ στο Κατάρ

Η πρότασή του ήταν να γίνει η διοργάνωση του 2018 στη Ρωσία και αυτή το 2022 στις ΗΠΑ.

O Ζεπ Μπλάτερ ομολογεί ότι ήταν λάθος η ανάθεση του Μουντιάλ στο Κατάρ

Το Μουντιάλ του Κατάρ είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο πριν καν σφυρίξει ο διαιτητής τη σέντρα της πρεμιέρας.

Η απόφαση της FIFA να ανοίξει την ποδοσφαιρική της αγορά πέρα από τους συνήθεις υπόπτους, είχε να αντιμετωπίσει από την αρχή φωνές δυσπιστίας, οι οποίες έγιναν κραυγές εναντίωσης λίγο αργότερα.

Τελευταίος στο πάρτι ήρθε ο κάποτε πανίσχυρος άντρας της ομοσπονδίας που κρατούσε τις τύχες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου για πάνω από 15 χρόνια.

Ομολόγησε ότι το να δοθεί η διοργάνωση του Μουντιάλ σε μία χώρα που δεν σέβεται κανένα ανθρώπινο δικαίωμα και έχουν πεθάνει χιλιάδες εργάτες κάτω από απάνθρωπες συνθήκες εργασίας για να φτιαχτούν οι υποδομές μια τόσο μεγάλης διοργάνωσης, ήταν ένα λάθος.

Βέβαια τα κροκοδείλια δάκρυα του Μπλάτερ ο οποίος απομακρύνθηκε από τη FIFA λόγω εμπλοκής σε σκάνδαλο διαφθοράς, είναι ακόμα πιο υποκριτικά από όσο μπορούσαμε να φανταστούμε.

Περιόρισε την όποια κριτική στην ανάθεση στο μέγεθος της χώρας που δεν είχε ήδη τις κατάλληλες υποδομές για μια τέτοια διοργάνωση.

Θεωρεί ότι έπρεπε να δοθεί σε μια μεγάλη και ανεπτυγμένη χώρα με ποδοσφαιρική παράδοση που θα είχε ήδη έναν ικανοποιητικό αριθμό γηπέδων και άρα δεν θα χρειαζόταν όλο αυτό το φαραωνικό εργοτάξιο του Κατάρ.

Ο Ελβετός παράγοντας για ακόμα μία φορά διάλεξε τον διπλωματικό δρόμο της μισής αλήθειας, που όλοι ξέρουμε ότι είναι ολόκληρο ψέμα.

Χωρίς να είναι ψευδές και άκυρο αυτό που λέει, το Κατάρ δεν έχει καμία σχέση με την ποδοσφαιρική κουλτούρα, ταυτόχρονα δίνει συγχωροχάρτι σε ένα καθεστώς και μια διοργάνωση που δεν έπρεπε να τιμάται με την παραχώρηση τέτοιων γιορτών όπως το Μουντιάλ.

Για τον Μπλάτερ δεν έχει καν σημασία το γεγονός ότι λόγω του κλίματος του Κατάρ θα πρέπει να διακοπούν όλα τα σημαντικά εθνικά πρωταθλήματα και να κουβαληθούν εκεί κάτω μέσα στον χειμώνα για να μην πεθάνουν και ποδοσφαιριστές από θερμοπληξία.

Και επειδή ο Μπλάτερ είναι πολύ καλός στη διπλωματία, εκτός από τη διαφθορά, έδωσε και τη δική του εναλλακτική για το πού θα έπρεπε να γίνει το Μουντιάλ.

Η πρότασή του ήταν να γίνει η διοργάνωση του 2018 στη Ρωσία και αυτή το 2022 στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του η διαδοχική διοργάνωση μεταξύ των ανταγωνιστικών υπερδυνάμεων θα έφερνε σύγκλιση και πνεύμα συνεργασίας μεταξύ τους.

Είναι άγνωστο αν η πρόταση του Μπλάτερ θα βοηθούσε στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Είναι αμφίβολο αν όντως πιστεύει σε αυτή την πρόταση και δεν είναι απλά ένα καλολογικό πυροτέχνημα.

Ίσως αν έκανε πιο ουσιαστική κριτική, και αυτοκριτική, για το πώς έφτασε το Μουντιάλ στο Κατάρ, να ήμασταν πιο καλόπιστοι απέναντί του.

Διαβάστε ακόμη: