Φυλάκιση ενός έτους και οκτώ μηνών με αναστολή πρότεινε ο εισαγγελέας, στη δική του άλλοτε Προέδρου της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, και του πρώην επικεφαλής της UEFA, Μισέλ Πλατινί.

Αμφότεροι κατηγορούνται για «απάτη» και «παραβίαση εμπιστοσύνης», η οποία αφορά ύποπτη πληρωμή το 2015, με χρήματα από τα ταμεία της διεθνούς ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας.

Ο 66άχρονος Πλατινί και ο 85άχρονος Μπλάτερ διώκονται για «αθέμιτη διαχείριση», «παραβίαση εμπιστοσύνης», «απάτη» και «πλαστογραφία τίτλων», λόγω της καταβολής 2 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (1.8 εκατομμύρια ευρώ) από τη FIFA στον Γάλλο το 2011, δίχως γραπτή αιτιολόγηση, κατόπιν εντολής του Σεπ Μπλάτερ.

Το δικαστήριο της Μπελινζόνα, όπου εκδικάζεται η υπόθεση, θα εκδώσει την τελική του ετυμηγορία στις 08 Ιουλίου. Οι δύο παράγοντες κινδυνεύουν, θεωρητικά, μέχρι και με πενταετή κάθειρξη, βάσει της ελβετικής νομοθεσίας.

Άλλοτε σύμμαχοι που έχουν πλέον γίνει αντίπαλοι, οι δύο πρώην ηγέτες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου επιμένουν ότι το ποσό εκείνο, αφορά πληρωμή για συμβουλευτικό έργο.

Η συμφωνία ανάμεσά τους, χρονολογείται από την άνοιξη του 1998. Ο Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος προσχώρησε στη FIFA το 1975 ως Διευθυντής Ανάπτυξης, ζήτησε την υποστήριξη του πρώην πρωταθλητή Ευρώπης, σύμφωνα με τους δύο άνδρες.

Ωστόσο, η FIFA, με επικεφαλής από το 2016 τον Τζιάνι Ινφαντίνο, εκφράζει τη λύπη της για την απουσία γραπτού συμβολαίου και απαιτεί επιστροφή χρημάτων από τον Μισέλ Πλατινί.

Τόσο ο «θρύλος» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όσο και ο Μπλάτερ εξήγησαν έκτοτε αυτή την ασυνέπεια, αναφερόμενοι στα «προβλήματα ρευστότητας» που αντιμετώπιζε η FIFA, εκείνη την περίοδο.