Ανέτρεξα στα όσα είπε στη συνέντευξή του (στο Βήμα) ο CEO του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Ηλίας Ξηρουχάκης.
Από όσα είπε ξεχώρισα το απόσπασμα που ακολουθεί και το οποίο έκανε πολλούς στο ΣΥΡΙΖΑ να αντιδράσουν έντονα, όπως ήδη σας έχω πει, γιατί σχεδιάζουν να παραμείνει μία τράπεζα, προφανώς η Εθνική, υπό δημόσιο έλεγχο.
Στην ερώτηση λοιπόν του συναδέλφου “Με ποια κριτήρια θα αξιολογήσετε τους υποψήφιους επενδυτές;”, ο κ. Ξηρουχάκης απαντάει με τα ακόλουθα:
«Θεωρούμε πως η αποεπένδυση θα προσφέρει ευρύτερα σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία μέσω:
i) Αύξησης της ελεύθερης διασποράς των μετοχών των ελληνικών τραπεζών που αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα, τους τζίρους και την αποτελεσματικότητα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.
ii) Παροχής περισσότερων ευκαιριών για άμεσες ξένες επενδύσεις στον ελληνικό τραπεζικό τομέα σε σχετικά μεγάλη κλίμακα.
iii) Προσέλκυσης μεγάλων αξιόπιστων επενδυτών με μεσομακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, που θα προσθέσουν αξία στις τράπεζες και θα ενισχύσουν τον ρόλο τους στην οικονομία.
iv) Θα επιτευχθεί η μετάβαση σε ένα τραπεζικό τομέα υπό πλήρη ιδιωτική ιδιοκτησία”.
Αυτό το τελευταίο είναι κυρίως που έφερε τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της χρονικής στιγμής που επιλέχθηκε, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.
Και τούτο διότι ο κρατικός μάνατζερ ουσιαστικά προανήγγειλε με τον τρόπο αυτό, την πώληση του 27% της Τρ. Πειραιώς και την πλήρη αποκρατικοποίηση της Εθνικής μέσω της πώλησης του 40% που κατέχει το ΤΧΣ.
Επιπροσθέτως είναι σαφές ότι θα προωθηθεί η πώληση του 10% της Alpha bank, το οποίο ο Ολλανδός Χένρι Χόλτερμαν δεν θα αφήσει να του φύγει εύκολα!
Θυμίζεται ακόμη ότι για την ιδιωτικοποίηση της Εθνικής τράπεζας έχουν εκπονηθεί επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη δύο σχέδια πώλησης των μετοχών και προσέλκυσης επενδυτών: ένα που αφορούσε εγχώριους επιχειρηματίες και εφοπλιστές και ένα που αφορούσε τους Άραβες του Κατάρ και του Μπιν Σαλμάν στη συνέχεια!
Και τα δύο σχέδια επί χάρτου κατέρρευσαν λόγω κακών χειρισμών κυβερνητικών – και άλλων- στελεχών!