Λίγες οικογένειες στον κόσμο καλύπτονται από τόσο μυστήριο όσο εκείνη των πανίσχυρων Rothschild. Τόσο ο αμύθητος πλούτος τους όσο και η επιρροή τους στα κέντρα εξουσίας όλου του πλανήτη συνέθεσαν τη δημόσια εικόνα μιας παντοδύναμης δυναστείας που πολλοί τοποθετούν αλληγορικά ακριβώς κάτω από τον ίδιο το Θεό. Τώρα, μια σπάνια περίσταση δίνει την ευκαιρία στους κοινούς θνητούς να αποκτήσουν όχι μόνο μια εικόνα της ζωής των Rothschild αλλά και –γιατί όχι- ένα κομμάτι της περιουσίας τους, καθώς κοσμήματα, έργα τέχνης και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα της οικογένειας βγαίνουν αυτό το φθινόπωρο σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη, από τον οίκο Christie’s,

Τα ανεκτίμητα κομμάτια συγκεντρώθηκαν από τον βαρόνο James de Rothschild, τη σύζυγό του, Betty, και τους γιους τους, βαρόνους Alphonse και Gustave. Δεδομένου ότι οι Rothschild αποτελούσαν την πλουσιότερη οικογένεια του κόσμου κατά τον 19ο αιώνα, κατάφεραν καθ’ όλη τη δεκαετία του 1800 να φέρουν στην κατοχή τους αντικείμενα απαράμιλλης ποιότητας που θα ζήλευαν τα κορυφαία μουσεία του κόσμου. Μάλιστα, ο πατριάρχης της δυναστείας είχε δηλώσει το 1855 ότι «καμία τιμή δεν είναι πολύ υψηλή για την απόκτηση αληθινών αριστουργημάτων».

Τα συλλεκτικά κομμάτια της οικογένειας θα προσφερθούν σε τρεις ζωντανές δημοπρασίες στις 11, 12 και 13 Οκτωβρίου, αντίστοιχα. Θα υπάρχει επίσης μια διαδικτυακή πώληση που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα από τις 3 έως τις 17 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον οίκο Christie’s, πρόκειται για την πρώτη δημοπρασία αντικειμένων των Rothschild που πραγματοποιείται στη Βόρεια Αμερική και περιλαμβάνει περισσότερες από 600 παρτίδες.

Μενταγιόν με πορτρέτο του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κλαύδιου σε σαρδόνυχα (Πηγή: Christie’s)

Τα εντυπωσιακά αντικείμενα συγκεντρώθηκαν από δύο γενιές Rothschild, και είναι απόδειξη του απαιτητικού γούστου της οικογένειας. Η συλλογή περιλαμβάνει τα πάντα: από γαλλικά έπιπλα και πίνακες κλασσικών ζωγράφων μέχρι πορσελάνες Urbino. Το πιο σημαντικό μέρος της, ωστόσο, είναι ένας ολόκληρος θησαυρός από κοσμήματα των Rothschild.

Ένα από τα παλαιότερα (και ακριβότερα) κομμάτια είναι ένα μενταγιόν που απεικονίζει τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κλαύδιο. Το πορτρέτο δημιουργήθηκε μεταξύ 1593 και 1596, είναι σμιλεμένο σε τρία στρώματα σαρδόνυχα και παρουσιάζει μια λεπτομερέστατα σκαλισμένη προτομή. Η τελική του τιμή στη δημοπρασία αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 200.000 και 300.000 δολαρίων.

Μια γαλλική καρφίτσα της Αναγέννησης με τον ‘Αγιο Μιχαήλ (Πηγή: Christie’s)

Άλλο χαρακτηριστικό κομμάτι είναι μια χρυσή καρφίτσα με διαμάντια και σμάλτο που χρονολογείται από το πρώτο μισό του 16ου αιώνα. Το γαλλικό αναγεννησιακό κόσμημα απεικονίζει έναν επενδυμένο με διαμάντια Άγιο Μιχαήλ να σηκώνει το σπαθί του και να στέκεται πάνω από τον σκοτωμένο δράκο. Αναμένεται να πουληθεί μεταξύ 80.000 και 120.000 δολαρίων.

Μεταξύ επίσης των αντικειμένων που ξεχωρίζουν είναι μια καρφίτσα με ρουμπίνια, σμαράγδια και διαμάντια που απεικονίζει ένα πουλί (εκτίμηση: 20.000 έως 30.000 δολάρια) και ένα εκθαμβωτικό στολίδι-αντίκα από σμαράγδια και ρουμπίνια (εκτίμηση: 8.000 έως 12.000 δολάρια).

Καρφίτσα με ρουμπίνια, σμαράγδια και διαμάντια (Πηγή: Christie’s)

Υπάρχουν επίσης κάποια ιστορικά ρολόγια χειρός, συμπεριλαμβανομένων των vintage ρολογιών τσέπης από τις Vacheron Constantin και Breguet που αναμένεται να πουληθούν μεταξύ 10.000 και 15.000 δολαρίων το ένα. Ένας ακόμα ωρολογιακός μηχανισμός που ξεχωρίζει είναι το Cartier “Model A” Mystery Clock, το οποίο θα μπορούσε να κοστίσει από 250.000 έως 350.000 δολάρια.

Cartier “Model A” Mystery Clock (Πηγή: Christie’s)

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη δημοπρασία αλλά και να θαυμάσετε όλα τα αντικείμενα της συλλογής Rothschild στην ιστοσελίδα του οίκου Christie’s.

Διαβάστε ακόμη: