Μια και έχουμε πιάσει τα του Χρηματιστηρίου, νομίζω ότι είναι κατάλληλη η συγκυρία να τεθούν ορισμένα σοβαρά θέματα, σε σχέση με τον θεσμό.

Ακούω, διαβάζω ότι η διοίκηση του ΧΑ παίρνει τη σκούπα να καθαρίσει το τοπίο από τις αδρανείς εταιρείες και άλλα παρόμοια ηχηρά μεν, αλλά κατά τη γνώμη μου σε λάθος κατεύθυνση.

Και εξηγούμαι. Πράγματι η λίστα των εισηγμένων χρειάζεται εκκαθάριση. Οι ουσιαστικά ανενεργές χρηματιστηριακά εταιρείες είναι γνωστές σε όλους. Τι πρέπει να γίνει;

Απλούστατα, η διοίκηση του ΧΑ καλεί τους ιδιοκτήτες τους και τους θέτει ένα τελευταίο χρονικό περιθώριο, π.χ. τριών μηνών. Αν παρέλθει η προθεσμία χωρίς καμία πρόοδο, με συνοπτικές διαδικασίες να γίνεται η διαγραφή των εταιρειών αυτών.

Για να μην υπάρχει, πέρα από όλα τα άλλα και ένα ατέρμονο παζάρι, μεταξύ των εν λόγω εταιρειών από τη μία και των εκάστοτε ενδιαφερομένων για εισαγωγή εταιρειών, προκειμένου να αγοράσουν τη σφραγίδα και να εισέλθουν άκοπα στο ΧΑ, πολύ πιθανόν και με τεράστιες υπεραξίες σε πολύ σύντομα χρονικό διάστημα.

Σε διαφορετική περίπτωση, ας ανοίξει… “λίστα προσφερόμενων σφραγίδων”, την οποία να διαχειρίζεται το ίδιο το ΧΑ, για να μην πέφτουν θύματα, πολλές φορές, ανυποψίαστοι και ευκολόπιστοι “επενδυτές”. Θυμίζω μόνο την περιβόητη πριν πολλά χρόνια περίπτωση της Hellenic Sea Ways.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοδος 0,24%, στα 66,25 εκατ. ευρώ ο τζίρος

Αστείοι τζίροι ημερήσιων συναλλαγών σε πολλές εισηγμένες

Υπάρχει, όμως, μία πολύ σημαντική παράμετρος στη λειτουργία της χρηματιστηριακής μας αγοράς. Επειδή, δεν υπάρχει…συνωστισμός αιτημάτων εταιρειών για εισαγωγή στο ΧΑ, μήπως η διοίκηση του σκέφτεται να προστατεύσει το κύρος του και να βελτιώσει πολλά κακώς κείμενα.

Αναφέρομαι στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλές μεσαίες και μικρότερες εισηγμένες εταιρείες, που και αυξημένους τζίρους παρουσιάζουν και καλά έως πολύ καλά κέρδη, αλλά η συναλλακτική τους δραστηριότητα, πέραν κάποιων παροδικών εκλάμψεων, παραμένει σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα, σε απαράδεκτα ουσιαστικά επίπεδα.

Θέλετε κάποια εντελώς τυχαία, μόλις χθεσινά παραδείγματα; ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, συναλλαγές 700 μετοχών, ΑΣΚΟ 300 μετοχές, ΙΛΥΔΑ 130 μετοχές, ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ 420 μετοχές, ΔΟΜΙΚΗ 550 μετοχές, ΕΛΤΟΝ 813 μετοχές. Δείτε τους ισολογισμούς τους, την πορεία τους, τα αποτελέσματά τους και πείτε μου αν αυτή η αγορά έχει στοιχειώδη ισορροπία, μεταξύ μεγάλων και μεσαίων-μικρότερων εταιρειών.

Η έλλειψη του ειδικού διαπραγματευτή!

Ακριβώς, όμως, σε αυτό το σημείο εντοπίζεται και η θεμελιώδης έλλειψη ειδικού διαπραγματευτή, με κύρια ευθύνη των διοικήσεων αυτών των εταιρειών, αλλά και συνευθύνη και της διοίκησης του ΧΑ, που δεν καθιστά υποχρεωτική την επιλογή ειδικού διαπραγματευτή, θέτοντας ταυτόχρονα κανόνες, ούτως ώστε να μην κοστίζει “ο κούκος αηδόνι” η υπηρεσία αυτή.

Οι υπεύθυνοι μετόχων που ορίζουν οι εταιρείες αυτές, επ ουδενί μπορούν να αντικαταστήσουν τις υπηρεσίες που προσφέρει ο ειδικός διαπραγματευτής, ο οποίος και θα δεχτεί και τα όποια αιτήματα από θεσμικούς και ιδιώτες και σε συνεννόηση με τη διοίκηση θα τις διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο, επ ωφελεία της εταιρείας και των μετόχων της. Απλά πράγματα, που όμως ακόμα και σήμερα τα χειριζόμαστε με ερασιτεχνικό τουλάχιστον τρόπο, ζημιώνοντας όλους τους εμπλεκόμενους και αυτό είναι το εξωφρενικότερο όλων!

Διαβάστε περισσότερα