Ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων, που ήδη έχει αρχίσει με την αποστολή γραπτού μηνύματος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, στη διάρκεια των εγκαινίων του περιπτέρου του Υπουργείου Υγείας, στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τα επόμενα στάδια του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων θα αφορούν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, τα καρδιαγγειακά και την παιδική παχυσαρκία.

«Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα είμαστε έτοιμοι, προκειμένου να πάμε και στα επόμενα στάδια προληπτικών εξετάσεων», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

«Φθινόπωρο και χειμώνας, χωρίς αχρείαστα μέτρα για την πανδημία»

Αναφερόμενος στα γεγονότα κατά το ένα έτος παρουσίας του στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, επεσήμανε ότι ενώ πέρυσι το ποσοστό εμβολιασμένων κατά του κορωνοϊού ήταν 50%, εφέτος έχει ξεπεράσει το 80% και πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά τις πιέσεις και τις δυσκολίες, άντεξε.

«Έχουμε άλλες μεταλλάξεις, –λιγότερο θανατηφόρεςαντιικά φάρμακα που καθημερινά αποστέλλουμε, θεραπευτικά πρωτόκολλα και είμαστε πιο κοντά στην κανονικότητα.

Για αυτόν τον λόγο, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, θα πάμε και το φθινόπωρο και τον χειμώνα χωρίς αχρείαστα μέτρα, παρά μόνο με τα απολύτως απαραίτητα που έχουμε αυτή τη στιγμή και πάντοτε, με γνώμονα να μην πιέζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας», προσέθεσε ο κ Πλεύρης.

Ολοκληρώθηκε η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και προχωρά στη Δευτεροβάθμια

«Η πανδημία μάς δίδαξε ότι υπάρχει ένα τρομακτικό κενό, πως ο κόσμος δεν ενημερώνεται νωρίς, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία πίεση στο ΕΣΥ. Όλα τα στοιχεία μάς υπέδειξαν ότι το 40% – 45% του κόσμου που πηγαίνει στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, εάν είχε κάποιον ιατρό να τον συμβουλεύσει, δεν θα πήγαινε», ανέφερε, τονίζοντας ότι έχουν ήδη εγγραφεί στον προσωπικό ιατρό περισσότεροι από 2.5 εκατομμύρια πολίτες και 3.200 ιατροί.

«Όλο αυτό το τετράμηνο, θα γίνει μία προσπάθεια πλήρους ενημέρωσης των πολιτών και των ιατρών ώστε από την 1η Ιανουαρίου, να έχουμε την πλήρη εφαρμογή του θεσμού, ένας ιατρός δωρεάν για όλους τους πολίτες, για αυτούς που –μέχρι σήμερα– έπρεπε να πληρώσουν» σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.

Ο Θάνος Πλεύρης υποστήριξε, ακόμη, ότι «αναδιαρθρώθηκε ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος, πλέον, θα λειτουργεί ως ασφαλιστικός οργανισμός με γνώμονα τον πολίτη και τις ανάγκες του» και πως «δόθηκε το δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια να έχουν τη δυνατότητα αιμοδοσίας αλλά και το δικαίωμα της πρόσβασης όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας».

«Με το νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, δόθηκε η δυνατότητα στις γυναίκες να κάνουν κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για λόγους υγείας, αλλά και για κοινωνικούς. Ο ΕΟΔΥ… σήκωσε όλο το βάρος της πανδημίας, ενώ, το ΕΚΑΒ δίδει καθημερινή “μάχη”», συμπλήρωσε.

«Στο πλαίσιο του επόμενου σταδίου των μεταρρυθμίσεων που αφορά τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, έχουν διασφαλισθεί για το 2022, 6.000 θέσεις για το ΕΣΥ, ενώ, αντίστοιχος αριθμός θέσεων θα διασφαλισθεί και για το 2023.

Περίπου 12.000 επικουρικοί που εργάζονται στο ΕΣΥ θα παραμείνουν στις θέσεις τους, καθώς μέσω προκηρύξεων θα ανανεώνονται συνεχώς οι συμβάσεις τους. Έχουν εξασφαλισθεί 350 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς και τη λειτουργία νέων Μονάδων Ψυχικής Υγείας», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.

Διαβάστε ακόμη: