Μεγάλη είναι η «γκρίνια» του SSM προς τις τράπεζες για τις ρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν μετά την λήξη των moratorium. Και ζητάει πλήρη καταγραφή και στοιχεία με «ονοματεπώνυμο», ότι όσοι δανειολήπτες κάνουν χρήση των προγραμμάτων για σταδιακή άνοδο της δόσης πράγματι αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσκολίες –λόγω της πανδημίας– στην ομαλή εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Ο SSM μόλις λάβει τα στοιχεία –και με δεδομένο ότι ξεκινούν και τα stress tests– θα ξεκινήσει τους επιτόπιους ελέγχους σε κάθε τράπεζα. Ο επόπτης θέλει κάθε ταμειακή διευκόλυνση που ακολουθεί τα μορατόρια να μην επεκταθεί πέραν του Σεπτεμβρίου 2021.

Τα προγράμματα στήριξης των τραπεζών

Από την πλευρά τους οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει προγράμματα σταδιακής αύξησης των δόσεων και επιστροφής στην κανονικότητα πληρωμών. Προ ημερών η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε πρόγραμμα step up που εκτείνεται μέχρι και τον Ιούνιο του 2022, με καταβολή του 50% της δόσης για το 2021 και του 75% αυτής για το πρώτο εξάμηνο του 2022 και επαναφορά σε πλήρη δόση από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Το πρόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας προσφέρει μειωμένη κατά 50% δόση για όλη τη διάρκεια του 2021, ενώ προσωποποιημένες λύσεις step up προσφέρουν στους πελάτες τους η Alpha Bank και η Eurobank.
Ο SSM για να αποτρέψει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε οριζόντιες διευκολύνσεις προς όλους τους δανειολήπτες που βγαίνουν από τα μορατόρια ζητά να λάβουν αυξημένες προβλέψεις –και να κάψουν κεφάλαια– για όσα δάνεια ήταν σε ρύθμιση προ covid και οι δανειολήπτες ζητήσουν μειωμένη καταβολή δόσης για διάστημα 6 ή και περισσότερων μηνών.

Ακόμα, ο επόπτης εφιστά την προσοχή ότι τα προγράμματα διευκολύνσεων θα πρέπει να τα λάβουν όσοι αποδεδειγμένα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της πανδημίας. Και ζητά από τις τράπεζες να αποκλείουν κάθε περίπτωση «στρατηγικού κακοπληρωτή».

Σύμφωνα, τώρα, με τα στοιχεία που παρουσίασαν στο Συμβούλιο Ρευστότητας –που συνεδρίασε για πρώτη φορά την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου– οι τράπεζες και οι servicers το τελευταίο 18μηνο έχουν ρυθμίσει σχεδόν 400 χιλιάδες δάνεια, συνολικού ύψους 21,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα από αυτά τα δάνεια οι εταιρείες διαχείρισης ρύθμισαν τα 75 χιλιάδες (δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ) προσφέροντας σε πολλές περιπτώσεις και «κούρεμα» οφειλής.

Επίσης 405 χιλιάδες δάνεια, συνολικού ύψους 28,4 δισ. ευρώ, έκαναν χρήση των προγραμμάτων αναστολής δόσεων από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, στα μέσα Μαρτίου του 2020, έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020.

Τα τραπεζικά επιτελεία ετοιμάζουν τα στοιχεία για τα μορατόρια πληρωμών και τον χειρισμό μετά τη λήξη τους, καθώς και τις εκτιμήσεις τους για το πόσα από τα δάνεια αυτά κινδυνεύουν να γίνουν «κόκκινα».

Όμως μεγάλη είναι η «γκρίνια» από το SSM και για τους πλειστηριασμούς και τον πτωχευτικό κώδικα.

Τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται εδώ και μέρες στην Αθήνα καταγράφουν μόνο καθυστερήσεις και οι επικεφαλής απευθύνουν παρατηρήσεις και συστάσεις προς τους συναρμόδιους υπουργούς για να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες.

Τι θα γίνει με τον πτωχευτικό κώδικα

Ο πτωχευτικός κώδικας είναι το μεγάλο αγκάθι και η «πηγή» της γκρίνιας του SSM. Κανονικά έπρεπε από την 1η Ιανουαρίου να είναι σε ισχύ. Καλώς εχόντων των πραγμάτων και αν όλα «τρέξουν» γρήγορα θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο –σε σαράντα μέρες, δηλαδή– για τα νομικά πρόσωπα. Και την 1η Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα.

Είναι εφικτές οι ημερομηνίες; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, μάλλον όχι. Αφού από τις 50 και πλέον ΚΥΑ που απαιτούνται, οι περισσότερες είναι σε στάδιο προσχεδίου, και γύρω στις 15-20 έχουν αποσταλεί στους επόπτες για να λάβουν την αρχική έγκριση.

Εκείνο που ανησυχεί τους «θεσμούς» είναι ότι οι ΚΥΑ θα πρέπει να έχουν αλληλουχία και να μην «μπλοκάρει» η μία τις διαδικασίες της άλλης, καθώς για να «τρέξει» η «δεύτερη ευκαιρία» θα πρέπει οι υπουργικές αποφάσεις να είναι απολύτως συμβατές μεταξύ τους.

Στο μηδέν, όμως, βρίσκεται και το σχέδιο για την απόκτηση και επαναμίσθωση της κατοικίας όσων οφειλετών πτωχεύσουν. Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα ο φορέας διαχείρισης των ακινήτων θα πρέπει να είναι έτοιμος από την 1η Μαρτίου. Όμως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, αφού ακόμα δεν έχει προκηρυχθεί ο ανοικτός διεθνής διαγωνισμός προκειμένου να υπάρξει επενδυτής –ή επενδυτικό σχήμα– που θα «τρέξει» τον φορέα.

Και έτσι, την τελευταία στιγμή προκρίθηκε η λύση ο φορέας να συσταθεί από το Δημόσιο (χωρίς τίποτα να εγγυάται ότι θα τηρηθούν τα χρονικά περιθώρια) και στη συνέχεια να ιδιωτικοποιηθεί μέσα σε διάστημα ενός έτους.

Οι «θεσμοί» είναι αντίθετοι με το «πάγωμα» των πλειστηριασμών

Τα «δόντια» τους δείχνουν οι «θεσμοί» στις επαφές που εχουν με τους Έλληνες αξιωματούχους και σε ό,τι έχει να κάνει με το «πάγωμα» των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος Ιουνίου. Θεωρούν το μέτρο που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση «υπερβολικό», που εφαρμόζεται οριζόντια καλύπτοντας έτσι και περιπτώσεις στρατηγικά κακοπληρωτών.

Προχωρήστε τους πλειστηριασμούς, είναι «εργαλείο» για να μειώσετε το απόθεμα των προβληματικών δανείων, διαμηνύουν οι «θεσμοί» σε κάθε ευκαιρία.

Τέλος, οι «θεσμοί» έβγαλαν «κόκκινη κάρτα» και στο πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ, την επιδότηση δηλαδή των δόσεων δανείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (όπως έχει γίνει με το πρόγραμμα Γέφυρα για τα νοικοκυριά) και πέτυχαν μέσα από «κόφτες» να περιορίσουν την εφαρμογή του για τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δάνεια που έχουν καταγγελθεί αποκλείονται, σύμφωνα με πληροφορίες, από το πρόγραμμα. Σύμφωνα, δε, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για το «Γέφυρα ΙΙ» έχει υπολογιστεί κονδύλι 300 εκατ ευρώ.

Δείτε εδώ περισσότερα για το τι μέλλει γενέσθαι στον χρηματοπιστωτικό τομέα

https://radar.gr/article/61438/arxisan-oi-syzitiseis-gia-ta-kayta-themata-toy-xrimatopistotikoy-tomea