Προγράμματα διευκολύνσεων προσφέρουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες για να συνεχίσουν την εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Προγράμματα που θέλουν να αποτελέσουν «ανάχωμα» στο νέο κύμα των «κόκκινων» δανείων της πανδημίας, το ύψος των οποίων είναι άγνωστο. Οι τραπεζίτες τα υπολογίζουν στα 5 δισεκ ευρώ, ενώ ο επικεφαλής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά και δηλώνει πως τα κορωνοδάνεια θα είναι 8-10 δισεκ ευρώ.

Προγράμματα διευκολύνσεων από την τράπεζα Πειραιώς

Στην κατεύθυνση αυτή χθες η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε πρόγραμμα 18μηνης διάρκειας. Έτσι ώστε οι δανειολήπτες μετά την έξοδο τους από τα moratoria να επανέλθουν σταδιακά στην κανονικότητα πληρωμής ολόκληρης της δόσης των δανείων τους.

Έτσι για το 2021 θα καταβάλλουν το 50% της δόσης και για το πρώτο εξάμηνο του 2022 το 75% αυτής.

Ειδικότερα με το πρόγραμμα step up, οι πληττόμενοι δανειολήπτες που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών, με την πάροδο του εννεαμήνου και τη λήξη των αναστολών, θα μπορούν να επανέλθουν στην αποπληρωμή του 100% της δόσης τους το δεύτερο εξάμηνο του 2022, με ισόχρονη επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου τους.

Να σημειωθεί ότι η ένταξη στα προγράμματα διευκολύνσεων διενεργείται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά και με ασφάλεια, με τη χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών. Όπως αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς, το αίτημα αξιολογείται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, χωρίς να απαιτείται η κατάθεση πρόσθετων στοιχείων.

Για τη διευκόλυνση των πελατών και την αποφυγή της φυσικής παρουσίας τους στο κατάστημα, η Τράπεζα Πειραιώς εγκαινιάζει την υπηρεσία υπογραφής συμβατικών εντύπων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα στοιχεία των πελατών καταχωρούνται μέσω e-mail και στη συνέχεια, η διαδικασία ολοκληρώνεται με ασφάλεια, με τη λήψη ηλεκτρονικών υπογραφών.

Προγράμματα διευκολύνσεων από την Εθνική τράπεζα

Σε ανάλογη κίνηση έχει προχωρήσει και η Εθνική Τράπεζα, η οποία για τη διευκόλυνση των πελατών της προσφέρει το πρόγραμμα «Εθνική Γέφυρα».  Με το προγραμμα αυτό οι δανειολήπτες θα πληρώνουν το 50% της δόσης των δανείων τους για το 2021.

Πρόγραμμα διευκολύνσεων από την Alpha Bank

Η Alpha Bank από την πλευρά της για να επιστρέψουν οι πελάτες της σταδιακά στην πλήρη καταβολή της δόσης των δανείων τους προσφέρει προσωποποιημένες λύσεις διάρκειας 12-24 μηνών.

Προγράμματα διευκολύνσεων από την Eurobank

Αλλά και η Eurobank σχεδιάζει λύσεις σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα, τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τους εταιρικούς πελάτες της.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα διευκολύνσεων αφορούν τα δάνεια τα οποία αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων «Γέφυρα».

Ωστόσο ο SSM δημιουργεί προσκόμματα για τα προγράμματα σταδιακής επαναφοράς. Και ζητά από τις τράπεζες να αναφέρουν πόσα από τα δάνεια που έκαναν χρήση των αναστολών πληρωμής και θα μπουν τώρα σε πρόγραμμα σταδιακής αύξησης της δόσης, ήταν σε ρύθμιση και προ Covid. Απαιτώντας από τις τράπεζες τα ήδη ρυθμισμένα δάνεια να τα θεωρήσουν ως μη εξυπηρετούμενα ή αβέβαιης είσπραξης και να λάβουν μεγαλύτερες προβλέψεις.

Δείτε εδώ πώς σχεδιάζεται να αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο

https://radar.gr/article/46009/to-schedio-drasis-tis-komision-gia-kokk