Σήμερα θα σας διηγηθώ πραγματικές καθημερινές ιστορίες επενδυτικής τρέλας οι οποίες, όπως μαθαίνω έχουν εκνευρίσει τα μέγιστα μέχρι και τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που, όπως αντιλαμβάνομαι με το φτωχό μου το μυαλό, θα θυμηθεί αυτές τις ιστορίες όταν έρθει η ώρα του προεκλογικού ανασχηματισμού.

Η πρώτη ιστορία, αρκετή όμως για να σας χορτάσει για σήμερα (θα ακολουθήσουν και άλλες), έχει να κάνει με τον Σείχη ενός πολύ πλούσιου και φιλικού προς την Ελλάδα, Αραβικού Εμιράτου, με το οποίο μάλιστα τελευταία έχουμε αναπτύξει και κοινές στρατιωτικές σχέσεις λόγω αμοιβαίας δυσπιστίας προς τη γείτονα Τουρκία.

Ο Σείχης λοιπόν, που είναι ο Ανώτατος Κληρονομικός Αρχων στον πλούσιο τόπο του, αγαπά την Ελλάδα πραγματικά, κάνει αθόρυβα διακοπές στα νησιά μας τα τελευταία καλοκαίρια με την θαλαμηγό του μήκους 185 μέτρων και θέλησε να επενδύσει στη χώρα μας.

Το επενδυτικό πλάνο

Για  αρχή, είπε να φέρει εδώ περί τα 200 εκατομμύρια δολάρια σε ακριβά ακίνητα και σε ξενοδοχεία.

Εδωσε εντολή μάλιστα στην πρεσβεία της χώρας του να του ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς και στις τέσσερις λεγόμενες συστημικές ώστε να μοιράσει τη …διακοσάρα και να μπορεί να διαπραγματεύεται και με τους 4 διοικητές τα επιτόκια.

Όταν ο Πρέσβης της χώρας του όμως πήγε να ανοίξει λογαριασμό στην πρώτη συστημική, έπεσε πάνω σε τεράστια έκπληξη: «θέλουμε διαβατήριο και πατρώνυμο» του είπε ο διευθυντής κεντρικότατου καταστήματος!

«Μα ξέρετε, ο Μεγαλειότατος είναι ο Ανώτατος Κληρονομικός Αρχων στη χώρα μας, δεν έχει διαβατήριο, ταξιδεύει με τα επίσημα ταξιδιωτικά έγγραφα του Εμιράτου, στο κάτω κάτω εκείνος εκδίδει τα διαβατήρια των συμπολιτών μας, από τον Κάρολο της Αγγλίας ζητάτε ταυτότητα όταν έρχεται στην Ελλάδα;» απάντησε κατάπληκτος ο Πρέσβης.

Ευέλικτος ο διευθυντής του καταστήματος, κέρασε καφέ (αραβικό) τον Πρέσβη και ειδοποίησε τη διοίκηση της Τράπεζας.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος τον κάλεσε την επόμενη μέρα σε φιλικό γεύμα τον Πρέσβη και του είπε πως δεν μπορεί να ανοίξει λογαριασμό αν δεν υπάρχουν διαβατήρια κλπ διότι αυτή είναι η Οδηγία του 2008 της ΕΚΤ προς την Τράπεζα της Ελλάδος.

Του απεκάλυψε όμως ότι αυτός ο Κανονισμός της ΕΚΤ έχει τροποποιηθεί μερικά χρόνια αργότερα και θα ήταν εφικτή η συνεργασία, αλλά η ΤτΕ δεν έχει ακόμη προσαρμόσει τον νέο Κανονισμό στα καθ ’ημάς.

Η επιβεβαίωση της ιστορίας

Η στήλη, όταν έμαθε τη ιστορία, πάραυτα απευθύνθηκε σε τεχνοκράτη-οικονομολόγο  και παλιά καραβάνα της ΤτΕ και του αφηγήθηκε το συμβάν.

Ο τεχνοκράτης αφού επιβεβαίωσε την πλήρη …παράνοια της ελληνικής πραγματικότητας, πρόσθεσε: «η τροποποίηση χρειάζεται δύο προϋποθέσεις: πρώτον κυβερνητική τροπολογία που επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν εφικτή λόγω της απροκάλυπτης έχθρας του Τσίπρα προς τον Στουρνάρα και δεύτερον την άδεια των Θεσμών που ζούν και βασιλεύουν και εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι σε οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, λειτουργώντας ακόμη και σήμερα ως Διαρκής Επιτροπεία!».

«Καλά γιατί δεν ζητάει ο Στουρνάρας από τον Κυριάκο να του λύσει νομοθετικά το ζήτημα να τελειώνουμε» τον ρώτησα αθώα.

«Εχουμε άλλο πρόβλημα εδώ, αφού οι σχέσεις Μαξίμου – Στουρνάρα δεν  είναι σήμερα όπως ήταν πριν ένα χρόνο, λόγω της επιμονής του Διοικητή στην περιβόητη bad bank  που θα απορροφούσε όλα τα κόκκινα δάνεια των Τραπεζών. Για πολλούς λόγους, Μαξίμου και τραπεζίτες των συστημικών δεν συμφωνούσαν με αυτό οπότε οι σχέσεις έφτασαν σε σχετικό αδιέξοδο».

«Και …τι θα γίνει με τον Σείχη που θέλει να φέρει 200 εκατομμύρια δολάρια για αρχή, ώστε να επενδύσει;» τον ξαναρώτησα.

«Ο Θεός να βοηθήσει εμάς και ο Αλλάχ να φωτίσει εκείνον, δεχόμαστε κάθε βοήθεια στην απελπισία μας» μου απάντησε με νόημα σηκώνοντας τα χέρια του στον ουρανό.

Έχει κι άλλο όμως

Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ: Ο Σείχης απορημένος και προφανώς εκνευρισμένος, έστειλε μία επιστολή στα … ψηλά πατώματα όπου εξιστορούσε όλη αυτή την τρέλα με μεγάλη δόση ειρωνίας μάλιστα στο ύφος και στο γραπτό λόγο του.

Η επιστολή έφτασε όπως μου λένε και στα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών όπου πάντως ….λίγα αυτιά ίδρωσαν! 

Αποτέλεσμα: άνθρωπος από το Μέγαρο Μαξίμου της απόλυτης εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, τρέχει στα υπουργεία να συμμαζέψει τα ….ασυμμάζευτα και αντιμετωπίζει απαντήσεις από υψηλά ιστάμενους υπηρεσιακούς του τύπου : «αυτά εμείς δεν τα κάνουμε, θα αλλάξουμε και τους νόμους μας τώρα, να πάει αλλού ο …ψευτοΠρίγκηπας αν δεν του αρέσει». Ετσι ακριβώς!

Συμπέρασμα: καλά ξεμπερδέματα και άμα δούμε ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα να σφυρίξουμε κλέφτικα όπως το 1821 που είναι και επίκαιρο.

Λίαν προσεχώς  σας έχω και άλλες ιστορίες επενδυτικής τρέλας με το «Πόθεν Εσχες» του Τομ Χανκς και της ελληνοαμερικανίδας συζύγου του Ρίτας Γουίλσον (σοβαρολογώ!), με τις τοπικιστικές ενασχολήσεις υπουργών και υφυπουργών όταν πρέπει με τους Θεσμούς να συζητήσουν και να λύσουν σοβαρά θέματα,  αλλά και με το αδιέξοδο σε ότι αφορά στις Επιστρεπτέες Προκαταβολές προς τις επιχειρήσεις λόγω  της αβελτηρίας των υπηρεσιακών του ΥΠΟΙΚ και της εχθρότητας των μελών της Τρόικας (ά συγγνώμη ξέχασα, των Θεσμών…).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.