Μετά τον διαγωνισμό – μαμούθ της Ψυττάλειας όπου κατεγράφη σημαντική ζημία για την ΕΥΔΑΠ λόγω των χειρισμών της Διοίκησης, ο Σύλλογος Μηχανικών της επιχείρησης επανέρχεται με νέες καταγγελίες – φωτιά, όσον αφορά την καταστρατήγηση του Ν. 4412 (σαλαμοποίηση αμοιβών για να παρακαμφθούν όρια εγκρίσεων) και τις απευθείας αναθέσεις σε πολλούς και διάφορους συμβούλους της διοίκησης Σαχίνη!

Σε απλά λόγια ο σύλλογος μηχανικών εγείρει ζήτημα αναγκαιότητας των κάθε λογής συμβούλων της διοίκησης, καθώς επίσης και για τον τρόπο – διαδικασία επιλογής, αλλά κυρίως αναδεικνύει τη φάμπρικα των απευθείας αναθέσεων παρακάμπτοντας με τερτίπια τον Ν. 4412! Ζήτημα που εάν αποδειχθεί ότι είναι ακριβές, προϋποθέτει την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών!

Αλήθεια, ποιοι είναι αυτοί οι περίφημοι σύμβουλοι του κυρίου Σαχίνη, στους οποίους δίνει αβέρτα απευθείας αναθέσεις, ενώ σύμφωνα με τον Σύλλογο Μηχανικών δεν είναι αναγκαία η παρουσία τους;

Τι ιδιότητα έχουν οι σύμβουλοι; Τι αμοιβές παίρνουν; Ποια δουλειά κάνουν; Υπάρχει άραγε ασυμβίβαστο; Ένας σύμβουλος για παράδειγμα που μπορεί να έχει αμοιβές 150.000 ευρώ ετησίως, επιτρέπεται να είναι και αντίστοιχος σύμβουλος εταιρειών που παίρνουν έργα ή συμμετέχουν σε διαγωνισμούς της ΕΥΔΑΠ; Ισχύει; Και αν ναι, αυτό δεν συνιστά σχέσεις διαπλοκής;

Σαχίνης: Πως ήρθε και ποιοι «βάζουν πλάτη»

Ο Σύλλογος Μηχανικών προχώρησε και σε άλλες καταγγελίες τις οποίες και παραθέτουμε:

1. Οργανόγραμμα και αξιολόγηση στελεχών (μητρώο εργαζομένων, Αν. Δ/ντες, επετηρίδα, κ.α.)

Ο Σύλλογος έχει εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν την αντίθεση του στο νέο οργανόγραμμα που αποτελείται από 151 Υπηρεσίες, 46 Διευθύνσεις, 8 Γενικές Διευθύνσεις, 89 Αναπληρωτές Διευθυντές, 22 Συμβούλους και 12 Επιχειρησιακούς Συνεργάτες. Είναι σε εξέλιξη η στελέχωση του. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει Γενική Διεύθυνση χωρίς Υπηρεσίες, με δύναμη μόλις 5 εργαζομένων.

Η όλη διαδικασία οδήγησε στην εδραίωση αισθήματος απογοήτευσης στο σύνολο των εργαζομένων. Γίνονται τοποθετήσεις στελεχών σε θέσεις χωρίς να έχει κάνει αίτηση ο ενδιαφερόμενος, σε μια πλήρως αδιαφανή διαδικασία που δεν ανακοινώνεται η σειρά κατάταξης και αξιολόγησης. Παράδειγμα η πλήρωση της Θέσης του Γενικού Διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού, όπου αντέδρασε το ίδιο Δ.Σ. της Εταιρείας.

Σε όλα αυτά οι απαντήσεις της Διοίκησης ήταν έωλες.

Ο Σύλλογος τόνισε ότι η αξιολόγηση των στελεχών δεν στηρίζεται σε κανένα νομικό έρεισμα και ως εκ τούτου είναι διάτρητη και επιδέχεται κάθε λογής παρεμβάσεις. Εκφράσαμε την αντίθεση μας για το νεοσύστατο και επονομαζόμενο μητρώο στελεχών που περιλαμβάνει μόνο όσους συμμετείχαν σε διαδικασία πλήρωσης θέσεων και όχι τα υπόλοιπα στελέχη της Εταιρείας. Σε ερώτηση μας γιατί τα υπόλοιπα στελέχη της Εταιρείας δεν περιλαμβάνονται στο μητρώο στελεχών, λάβαμε ως απάντηση ότι θα συμπεριληφθούν στο μέλλον και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

2. Εκσυγχρονισμός εξοπλισμού – «Έξυπνα συστήματα»

Καταθέσαμε τον προβληματισμό μας για την καθυστέρηση του εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού στην Εταιρεία δυο και πλέον έτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διοίκηση τοποθετήθηκε στο θέμα αυτό τον Ιούνιο του 2019 και μέχρι σήμερα βρίσκεται στον σχεδιασμό και όχι στις αποφάσεις με αποτέλεσμα να το πληρώνει η λειτουργία, η συντήρηση των δικτύων και η ΕΥΔΑΠ γενικότερα.

3. Λογαριασμοί

Επισημάνθηκε το αδιέξοδο που έχει περιέλθει η Εταιρεία λόγω της κατά περιόδους, μη αποστολής των λογαριασμών στους καταναλωτές, που έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των εσόδων της. Θέσαμε θέματα νομιμότητας των απευθείας αναθέσεων που δίδονται για την αποστολή των λογαριασμών, τόσο για την τήρηση του Ν.4412 και τον τρόπο επιλογής των εταιρειών, όσο και για την επιλογή του κόστους ανά φάκελο που επιλέχθηκε στις τρεις έως τώρα απευθείας αναθέσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του διαγωνισμού η τιμή για τα ΕΛΤΑ (μειοδότης) είναι 0,27ευρώ/φάκελο, για την ΑSC 0,39ευρώ/φάκελο. Έγιναν τρεις απευθείας αναθέσεις με την μέγιστη τιμή, δηλαδή 0,39 ευρώ/φάκελο και για τις δυο εταιρείες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η στέρηση εσόδων το καλοκαίρι ανήλθε τα 36 εκ. ευρώ.
Δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη απάντηση. Ενημερωθήκαμε ότι η Διοίκηση προχωρά και σε τέταρτη απευθείας ανάθεση σε τρεις εταιρείες.
Από τα στοιχεία φαίνεται ότι η ΕΥΔΑΠ έχει ζημιά στο κύρος της. Υπάρχει οικονομική ζημιά για την ΕΥΔΑΠ; Αν ναι, ποιος την πληρώνει;

4. Σύμβουλοι / Μετασχηματισμός της Εταιρείας/ Προσλήψεις

Θέσαμε θέμα νομιμότητας του τρόπου επιλογής των συμβούλων και του κόστους τους, τόσο για την τήρηση του Ν.4412 καθώς και την οικονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό της Εταιρείας.
Δίνονται απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες συμβούλων για θέματα χωρίς προφανή αξιολόγηση αναγκαιότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανάθεση σε Εταιρεία συμβούλων της καταγραφής των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό της Εταιρείας.

Οι Γενικοί Διευθυντές γνωρίζουν τις ελλείψεις αυτές και παρέχουν όλες τις πληροφορίες άμεσα χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. Αντ’ αυτού η Διοίκηση όφειλε να είχε ήδη ζητήσει από το ΑΣΕΠ την προκήρυξη μόνιμου προσωπικού.

Τέλος τονίσαμε ότι ο αναγγελλόμενος από την Διοίκηση μετασχηματισμός της Εταιρείας, κατά την άποψη του Συλλόγου, έχει ήδη αποτύχει ουσιαστικά και τυπικά.