Διαγωνισμός Ψυττάλειας. Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τα έργα και τις ημέρες Σαχίνη στην ΕΥΔΑΠ ζητεί ο Σύλλογος των Μηχανικών της Επιχείρησης, επισημαίνοντας εκτός των άλλων ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ως προς τον διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου για το έργο – μαμούθ ύψους 320 εκατ. ευρώ για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας προκάλεσε οικονομική ζημία στην ΕΥΔΑΠ και έπληξε το κύρος της!

Καθώς οι αυθαιρεσίες που ακολουθήθηκαν στην διαγωνιστική διαδικασία, όπου αμφισβητήθηκε το πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης των προσφορών, και δόθηκε το δικαίωμα μέσω …περίεργων γνωμοδοτήσεων να αξιολογήσει τις προσφορές η Διοίκηση (!!!), οδήγησαν σε καθυστερήσεις δύο χρόνων από τις οποίες επωφελήθηκε ο εγκατεστημένος εργολάβος που παρείχε τις υπηρεσίες του σε παλαιές τιμές, του 2013 και με έκπτωση 23%, έναντι έκπτωσης 35,5% (που περιλαμβάνει και μεγαλύτερο αντικείμενο υπηρεσιών) την οποία προβλέπει η νέα οικονομική προσφορά!

Σημειώνεται ότι ο Διαγωνισμός Ψυττάλειας την ώρα τούτη προχωρεί προς την υλοποίηση του μετά από σοβαρές δικαστικές αποφάσεις που έκριναν την υπόθεση σε βάθος καθώς και τις παράτυπες – παράνομες διαδικασίες που αυθαίρετα ακολούθησε η Διοίκηση Σαχίνη για λόγους που θα πρέπει να διερευνηθούν και η διοίκηση οφείλει να απολογηθεί στο Κράτος, το ΤΑΙΠΕΔ, τους μετόχους και την κοινωνία!

Με οριστική και αμετάκλητη απόφαση, τόσο το Συμβούλιο της Επικράτειας, αλλά και η Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών έκριναν την συνέχιση του διαγωνισμού με έναν μόνο φορέα!

Και ταυτοχρόνως δικαίωσαν απολύτως την Ειδική Επιτροπή του Διαγωνισμού, το κύρος, την γνώση και την …αμεροληψία της οποίας αμφισβήτησε ο Σαχίνης, αφήνοντας πολύ σοβαρές αιχμές με τις αποφάσεις του, έκανε δεκτούς όλους τους όρους απόρριψης (άνω των 40!!!) των δύο άλλων κοινοπραξιών που υπέβαλαν προσφορές στον διαγωνισμό!

Υπό αυτή την έννοια το θέμα θεωρείται ως μείζον και λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη σπουδαιότητα μετά την ανακοίνωση του Συλλόγου των Μηχανικών της ΕΥΔΑΠ, ο οποίος ζητεί την παρέμβαση εισαγγελέα προκειμένου να διερευνήσει στην πράξη εάν πιστοποιείται ζημία του Ελληνικού Δημοσίου επί τη βάσει της αρμόδιας νομοθεσίας!

Σαχίνης: Πως ήρθε και ποιοι «βάζουν πλάτη»

Διαγωνισμός Ψυττάλειας – Η εμπεριστατωμένη και αξιόπιστη ανακοίνωση- παρέμβαση του Συλλόγου Μηχανικών της ΕΥΔΑΠ

  • Ο Διαγωνισμός Ψυττάλειας για την Λειτουργία και Συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ) της ΕΥΔΑΠ ΑΕ για 5 έτη, ολοκληρώνεται με το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς του ενός οικονομικού φορέα, που πληρούσε τις τεχνικές προδιαγραφές σύμφωνα με το πρακτικό της Ειδικής Επιτροπής του Διαγωνισμού που εφάρμοσε κατά γράμμα την διακήρυξη και τον νόμο, με συνολική έκπτωση 35,5%.
  • Η διαδικασία αυτή καθυστέρησε δυο έτη λόγω των μη συμβατικών χειρισμών της Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, η οποία δεν αποδέχτηκε το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, το οποίο είχε ολοκληρωθεί από το 2019.
  • Αντ’ αυτού πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση των προσφορών από την Διοίκηση με επικύρωση από την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, πράγμα που δεν προβλέπεται στην διακήρυξη.
  • Για δυο έτη εγκρίθηκαν δύο απευθείας αναθέσεις, με τιμή της ισχύουσας Σύμβασης (με έκπτωση μόνο 23,3% επί του προϋπολογισμού), δίνοντας πάνω από 27 εκ. ευρώ/έτος στην ήδη εγκατεστημένη Κοινοπραξία.
  • Η αξιολόγηση των προσφορών από την Διοίκηση προέβλεπε ότι και οι τρεις συμμετέχοντες στον Διαγωνισμό οικονομικοί φορείς γίνονται αποδεκτοί, παρόλο που δεν πληρούν τις Τεχνικές Προδιαγραφές, όπως επιβεβαίωναν το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής Διαγωνισμού και οι γνωμοδοτήσεις των Νομικών Υπηρεσιακών Παραγόντων της ΕΥΔΑΠ ΑΕ.
  • Το ΣτΕ και η Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών έκριναν την άμεση συνέχιση του Διαγωνισμού με τον έναν οικονομικό φορέα, κάνοντας δεκτούς όλους τους όρους απόρριψης (πάνω από σαράντα τον αριθμό) που αξιολόγησε η Επιτροπή για τους άλλους δύο συμμετέχοντες στον Διαγωνισμό, δικαιώνοντας την πλήρως.
  • Οι πειραματικοί χειρισμοί της Διοίκησης, με την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, κατά την άποψη του Συλλόγου Μηχανικών ΠΕ & ΤΕ φαίνεται ότι προκάλεσαν οικονομική ζημία στην Εταιρεία και επιπλέον έπληξαν το κύρος της με τις αλλεπάλληλες δυσφημιστικές αναφορές των ΜΜΕ και χρήζει διερεύνησης από την Δικαιοσύνη.
  • Η καθυστέρηση ανάδειξης αναδόχου για δυο έτη προκάλεσε τη χρονική μετάθεση στο χρονοδιάγραμμα της νέας Σύμβασης, τη μη υλοποίηση των έργων, την καταβολή υψηλού οικονομικού τιμήματος για τη Λειτουργία και Συντήρηση του ΚΕΛΨ και επομένως τη μη επίτευξη των προβλεπόμενων στόχων για την Ενεργειακή Εξοικονόμηση και τον Εκσυγχρονισμό των Εγκαταστάσεων του ΚΕΛΨ.
  • Το προεδρείο του Συλλόγου Μηχανικών αιτήθηκε και πραγματοποίησε στις 26/10/2021 συνάντηση με την Διοίκηση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), όπου τέθηκε αναλυτικά το ιστορικό του εν θέματι διαγωνισμού και αναπτύχθηκαν όλα τα οικονομικά στοιχεία.