Ο Βραζιλιάνος επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης, Βινίσιους Τζούνιορ, χαρακτήρισε ρατσίστριες τη La Liga και την Ισπανία, μετά την «επίθεση» που δέχθηκε από την εξέδρα στην ήττα της Κυριακής (21/5) από τη Βαλένθια, στο «Μεστάγια».

Η Ισπανία δεν είναι η μόνη που υποφέρει από ρατσισμό στα γήπεδά της. Πρόκειται άλλωστε για είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα στο ιταλικό ποδόσφαιρο, όπου οι αρχές έχουν επίσης επικριθεί για τη μη λήψη επαρκών μέτρων. Τον Απρίλιο, 171 οπαδοί της Γιουβέντους τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό από τα γήπεδα επειδή υπέβαλαν σε ρατσιστική κακοποίηση τον επιθετικό της Ίντερ, Ρομέλου Λουκάκου, κατά τη διάρκεια του ημιτελικού του Coppa Italia νωρίτερα εκείνο τον μήνα.

Επίσης, οι διεθνείς της εθνικής Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένου του επιθετικού Κιλιάν Μπαπέ, «κακοποιήθηκαν» στο διαδίκτυο μετά την ήττα τους στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Αργεντινή, όπως αντίστοιχα και οι Άγγλοι Μάρκους Ράσφορντ και Μπουκάγιο Σάκα, αφού έχασαν πέναλτι στον τελικό του Euro 2020.

Σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο πρόσφατα επεισόδια που αφορούν τον ρατσισμό στο ισπανικό ποδόσφαιρο:

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2000

Ο Ντάριο Σίλβα της Μάλαγα έχασε τον έλεγχο και γρονθοκόπησε έναν οπαδό της Οβιέδο, ο οποίος είχε βρίσει με χυδαίο τρόπο του μαύρους όταν ο Ουρουγουανός επιθετικός αρνήθηκε να υπογράψει αυτόγραφα.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2004

Κατά τη διάρκεια ενός φιλικού αγώνα μεταξύ της Ισπανίας και της Αγγλίας στο Μπερναμπέου, οι Άγγλοι Άντι Κόουλ, Ρίο Φέρντιναν, Ζερμέιν Τζένας, Ζερμέιν Ντεφόε και Σον Ράιτ Φίλιπς έπεσαν θύματα των Ισπανών οπαδών, οι οποίοι μιμούνταν… πιθήκους. Η FIFA επέβαλε πρόστιμο 100.000 ελβετικών φράγκων στην ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (RFEF).

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2004

Ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα, Σαμουέλ Ετό, δέχθηκε κίτρινη κάρτα, αφού εκτόξευσε μια μπάλα στους οπαδούς της Χετάφε μετά από θορύβους μαϊμούς από την κερκίδα. Ο Καμερουνέζος μάλιστα θα γιόρταζε μερικά από τα γκολ του εκείνη τη σεζόν κάνοντας χειρονομίες πιθήκων, σαν απάντηση στις ρατσιστικές φωνές.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2005

Ο επιθετικός από την Κόστα Ρίκα, Πάουλο Γουαντσόπε, γρονθοκόπησε έναν οπαδό της δικής του ομάδας, της Μάλαγας, αφού μια μικρή ομάδα του εκτόξευσε ρατσιστικές ύβρεις και έκανε ήχους μαϊμούδων μετά από έναν αγώνα με τη Ρεάλ Μπέτις.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2005

Οπαδοί πέταξαν μπανάνα στον τερματοφύλακα της Εσπανιόλ, Κάρλος Καμένι, στο στάδιο Βιθέντε Καλντερόν της Ατλέτικο Μαδρίτης.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2006

Ο Ετό της Μπαρτσελόνα απείλησε να εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ρατσιστικές φωνές στο γήπεδο Λα Ρομαρέντα της Ρεάλ Σαραγόσα, αν και τελικά παρέμεινε. Στον σύλλογο επιβλήθηκε πρόστιμο 9.000 ευρώ.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

Ο αμυντικός της Μπαρτσελόνα, Ντάνι Άλβες, έγινε αποδέκτης μίας μπανάνας καθώς ήταν έτοιμος να εκτελέσει ένα κόρνερ στο στάδιο Ελ Μαδριγκάλ της Βιγιαρεάλ. Ο Άλβες ξεφλούδισε το φρούτο και το δάγκωσε… Ένας 26χρονος συνελήφθη αργότερα και κατηγορήθηκε για «παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών» και του επιβλήθηκε πρόστιμο 6.000 ευρώ και απαγόρευση παρακολούθησης ποδοσφαιρικών αγώνων για δύο χρόνια. Πρόστιμο 12.000 ευρώ επιβλήθηκε και στη Βιγιαρεάλ.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2016

Ο διαιτητής Κάρλος Κλος διέκοψε προσωρινά έναν αγώνα μεταξύ της Σπόρτινγκ Χιχόν και της Αθλέτικ Μπιλμπάο μετά από ρατσιστικές φωνές κατά του επιθετικού της Μπιλμπάο, Ινάκι Γουίλιαμς. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της RFEF διέταξε το μερικό κλείσιμο μιας από τις εξέδρες του γηπέδου.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

Ένας αγώνας δεύτερης κατηγορίας μεταξύ της Ράγιο Βαγιεκάνο και της Αλμπαθέτε έγινε ο πρώτος που ακυρώθηκε λόγω προσβλητικών συνθημάτων που απευθύνονταν στους παίκτες. Οπαδοί της Ράγιο μάλιστα αποκάλεσαν «ναζί» τον Ρομάν Ζοζούλια της Αλμπαθέτε – έναν λευκό Ουκρανό επιθετικό.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020

Ρατσιστικές φωνές κατά του Ουίλιαμς της Μπιλμπάο στο στάδιο της Εσπανιόλ πυροδότησε την πρώτη δίκη ξενοφοβικού εγκλήματος μίσους στο ισπανικό ποδόσφαιρο, με μόνο έναν οπαδό να κατηγορείται. Οι εισαγγελείς ζητούν φυλάκιση δύο ετών, χρηματική ποινή και απαγόρευση σταδίου για αυτόν στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021

Ο Μουκτάρ Ντιακαμπί της Βαλένθια ανέφερε ότι ο παίκτης Χουάν Κάλα τον «στόλισε» με ρατσιστικές προσβολές στο στάδιο Ραμόν ντε Καράντσα. Όλη η ομάδα της Βαλένθια αποχώρησε για λίγα λεπτά από τον αγωνιστικό χώρο αλλά αργότερα επέστρεψε χωρίς τον Γάλλο αμυντικό. Αργότερα, η La Liga ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε στοιχεία κατά του Κάλα.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023

Η ισπανική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για εγκλήματα μίσους μετά από ένα ομοίωμα που φορούσε το νούμερο του Βινίσιους. Η φανέλα με το Νο20 ήταν κρεμασμένη από μια γέφυρα μπροστά από το προπονητικό γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης δίπλα σε ένα πανό στα ερυθρόλευκα χρώματα της Ατλέτικο Μαδρίτης που έγραφε «Η Μαδρίτη μισεί τη Ρεάλ».

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023

Η La Liga υπέβαλε νομική καταγγελία μετά την ρατσιστική κακοποίηση του Βινίσιους από οπαδούς της Ρεάλ Μαγιόρκα. Σε απάντηση, η Μαγιόρκα απέσυρε την κάρτα μέλους ενός οπαδού για τρία χρόνια.