Γιάννης Παπαδημητρίου: Μέσα σε τρεις μέρες έκλεισε ως τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού (δεν θα έχει στην ευθύνη του τον ΠΑΟ Β’ και την Ακαδημία, όπως συνέβαινε στην ΑΕΚ)! Ουσιαστικά με… fast track διαδικασία από τον Γιάννη Αλαφούζο κι ενώ την υπόθεσή δεν γνώριζαν περισσότεροι από 5 άνθρωποι! Την περασμένη Πέμπτη αποτέλεσε επίσημη υποψηφιότητα, την Παρασκευή συναντήθηκε με το αφεντικό της «πράσινης» ΠΑΕ και το Σάββατο ανακοινώθηκε!

Δεν υπήρξε δηλαδή κάποια προεργασία με τον Παπαδημητρίου. Υπήρχαν κι άλλοι δύο ξένοι υποψήφιοι τεχνικές διευθυντές, αλλά μέτρησε το «πράσινο» που άναψε άμεσα ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς για τον «Παπ», παρότι δεν γνωρίζονται, ούτε έχουν συνεργαστεί ξανά αλλά και δεν μίλησαν μεταξύ τους από πριν (κόντρα σε όσα διέρρευσαν / ακούστηκαν η πρώτη συνάντησή / συζήτηση / συνεργασία κόουτς – νέου τεχνικού διευθυντή έγινε σήμερα Δευτέρα)!

Και όπως λένε χαρακτηριστικά στην ελληνική μανατζερικη πιάτσα, αν το θέμα τεχνικός διευθυντής τραβούσε και την τρέχουσα εβδομάδα, πιθανότατα να μην αποτελούσε ο Παπαδημητρίου τον εκλεκτό! Η πρώτη φορά πάντως που ο Παπαδημητρίου έφτασε κοντά στον Παναθηναϊκό ήταν ως διεθνής παίκτης της Ξάνθης αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός ακύρωσε την σχεδόν βέβαιη μεταγραφή του (είχαν συμφωνήσει Βαρδινογιάννης / Πανόπουλος).

Και η δεύτερη φορά στις αρχές του 2021, όταν ήταν υποψήφιος για τεχνικός διευθυντής στο «τριφύλλι», με κόουτς Μπόλονι & αθλητικό διευθυντή τον «φευγάτο» Ντρεοσί. Ο Παπαδημητρίου όμως, δεν ήθελε τότε να περιμένει αφού στο μεταξύ προέκυψε και η πρόταση της ΑΕΚ (προξενιό του Πανόπουλου στον Μελισσανίδη) και έτσι τον Μάρτιο εκείνης της σεζόν εντάχθηκε στους «κιτρινόμαυρους». Αρχικά ως Διευθυντής της Ακαδημίας και τσιφ σκάουτ και μετά από 4 μήνες ως εκτελεστικός διευθυντής…


Γιάννης Αλαφούζος: Η στήλη είχε αποκαλύψει (με αποκλειστικότητα) πριν από περίπου 1 μήνα την απόφαση Αλαφούζου να βάλει τεχνικό διευθυντή στον Γιοβάνοβιτς! Ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού μας… δικαίωσε αλλά χρειάστηκε να χάσει το πρωτάθλημα την προτελευταία αγωνιστική ο ΠΑΟ. Διαφορετικά ίσως ο (πολύ δημοφιλής στους οπαδούς και τους… ρεπόρτερ) Σέρβος κόουτς, ως Πρωταθλητής, να μην δεχόταν να αλλάξει το μοντέλο στο κλαμπ.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έλεγε έμπειρος Έλληνας παράγοντας, πως ήταν ιδανικό για τον Παπαδημητρίου (ο οποίος όντως ήλπιζε όλο το προηγούμενο διάστημα να ανοίξει η πόρτα του Αλαφούζου) το ότι η ΑΕΚ πήρε τον τίτλο με το «θαύμα του Αλμέιδα» (ο «Παπ» βρήκε, επέμενε και πήγε τον Αργεντινό κόουτς στον Μελισανίδη) ενώ ο Παναθηναϊκός τερμάτισε δεύτερος!

Αυτό ήταν… ταμάμ για τον πρώην εκτελεστικό διευθυντή της Ένωσης, ούτε να το σχεδίαζε. Από εκεί και πέρα υπάρχει και η συγκυρία πως όταν πήγε στην ΑΕΚ υπήρχε η προοπτική της εισόδου στην «Αγιά Σοφία» ενώ τώρα που ανέλαβε το αντίστοιχο πόστο στον Παναθηναϊκό το νέο αφεντικό του (Αλαφούζος) ετοιμάζεται –σε βάθος τριετίας– να μπει στο νέο γήπεδο της ομάδας (στον Βοτανικό).

Και στο μέλλον, αν κάτι συμβεί με τον Γιοβάνοβιτς, ο Αλαφούζος θα είναι… ήρεμος πως με τον Παπαδημητρίου θα μπορεί να βρει επάξιο διάδοχο. Ο Ευβοιώτης τεχνικός διευθυντής έχει αποδείξει πως το… έχει με τους προπονητές: Λουτσέσκου, Ράσταβατς στην Ξάνθη, Αλμέιδα και παραλίγο με τον Ρεμπρόφ στην ΑΕΚ…


Βαγγέλης Μαρινάκης: Η συμφωνία με τον Αντόνιο Κορδόν κανονικά είναι… μεταγραφή αεροδρομίου κι ας μιλάμε για αθλητικό διευθυντή! Αποτελεί τεράστια επιτυχία του Βαγγέλη Μαρινάκη που τον έπεισε να έρθει στην Ελλάδα και να αναλάβει το κτίσιμο του νέου Ολυμπιακού. Δεν είναι υπερβολή αυτό που μας μεταφέρθηκε πως ελάχιστοι στην διεθνή ποδοσφαιρική κοινότητα πίστευαν πως ο 59χρονος Ισπανός αθλητικός διευθυντής θα έλεγε το «ναι» στους «ερυθρόλευκους».

Ίσως μόνο ο ηγέτης του Ολυμπιακού, ειδικά μετά την τελευταία συνάντησή τους στο Μάντσεστερ, όπου παρακολούθησαν μαζί και τη ρεβάνς Σίτι – Ρεάλ Μαδρίτης! Μιλάμε για… σούπερ βιογραφικό, για την διάσημη και εκτός Ισπανίας «método Cordón», για ένα αξιωματούχο που το όνομά του ακουγόταν αυτό το διάστημα σε Μπαρτσελόνα, Άστον Βίλα, ο οποίος στο παρελθόν δούλεψε σε Βιγιαρεάλ (16 χρόνια), Μονακό (την επέλεξε απορρίπτοντας αποδεδειγμένες προτάσεις των Παρί, Τσέλσι), Μπέτις και για μία διετία συμφώνησε με την κοινοπραξία HOPEGroup του Κινέζου επιχειρηματία, Τζον Γιανγκ, στον χαρτοφύλακα του οποίου βρίσκονταν η κινεζική Λιφάν, η πορτογαλική Τοντέλα, η ιταλική Πάρμα και η ισπανική Γρανάδα.

Ο Κορδόν ανέλαβε CEO της κοινοπραξίας και είχε την ουσιαστική επίβλεψη και των 4 ομάδων! Όταν αποχώρησε επειδή διαφώνησε έκανε κάτι διαφορετικό: Ηγήθηκε του αναπτυξιακού πρότζεκτ της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Εκουαδόρ (Δεκέμβριο του 2019), προσλαμβάνοντας μάλιστα για εκλέκτορα της Εθνικής ομάδας τον Ζόρντι Κρόιφ, αλλά η πανδημία τού χάλασε όλα τα σχέδια και έτσι το καλοκαίρι του 2020 επαναπατρίστηκε για χάρη της Μπέτις, όπου είχε από τα χαμηλότερα μπάτζετ στην La Liga αλλά στην τριετία του εκεί την ανέδειξε Κυπελλούχο Ισπανίας και είχαν έσοδα 40 εκατομμυρίων ευρώ από την ευρωπαϊκή πορεία της.

Έφυγε από τη Μπέτις μεσούσης της τρέχουσας σεζόν, σε ένα… πολύ βελούδινο διαζύγιο, ουσιαστικά επειδή είχε κλείσει ο κύκλος του εκεί (και όχι γιατί συνέβη κάτι ή δεν ήταν ευχαριστημένη ή μία ή η άλλη πλευρά)…


Αντόνιο Κορδόν: Για να έρθει στον Ολυμπιακό μέτρησαν πολλά. Αν θέλετε ακόμη και ότι η έτερη ομάδα, ιδιοκτησίας του Μαρινάκη, η Φόρεστ, παρέμεινε στην Πρέμιερ Λιγκ. Δεδομένα ο Κορδόν θα είναι μακράν ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητικός διευθυντής που έχει δουλέψει στην Ελλάδα ( οι αποδοχές / το συμβόλαιό του θα είναι εφάμιλλο ενός καλού ξένου προπονητή) και δεδομένα θα έχει υπερεξουσίες.

Λέγεται πως ο Μαρινάκης του παρέδωσε τα κλειδιά της ομάδας του Ολυμπιακού, κοινώς του τον…«πάρκαρε». Κάτι που δεν το συνηθίζει και ενδεχομένως να μην τον έχει ξανακάνει στο βαθμό τουλάχιστον που δείχνει αποφασισμένος να το κάνει τώρα με τον Κορδόν. Η κατάσταση όμως, του Ολυμπιακού τον τελευταίο χρόνο αλλά και η σφραγίδα επιτυχίας και το επίπεδο του Κορδόν (δεν έχει αποτύχει αφού όπου κι αν δούλεψε τα κατάφερε), προφανώς οδήγησαν τα πράγματα στη «λευκή επιταγή»! Εδώ να μεταφέρουμε και την… αλήθεια του Κορδόν: Δεν επιτρέπει / δεν ανέχεται παρεμβάσεις ή αλλοιώσεις ούτε στα αρχικά συμφωνηθέντα ούτε στο μοντέλο που ο ίδιος θεωρεί πως πρέπει να γίνεται η δουλειά ενώ εμπλέκεται σε όλους τους τομείς δραστηριότητας και οργάνωσης του κλαμπ.

Η περιβόητη «μέθοδος Κορδόν» αλλά πάντοτε δουλεύει σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα που του παρέχει η διοίκηση. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αυτός πλέον θα διαλέξει τον νέο προπονητή του Ολυμπιακού και μέχρι τώρα στις ομάδες του ποτέ δεν συνεργάστηκε με τον ίδιο κόουτς δεύτερη φορά με εξαίρεση τον Χιλιανό Μανουέλ Πελεγκρίνι (ο μακροβιότερος στην Βιγιαρεάλ, τον πήρε και στη Μπέτις).

Διαβάστε ακόμη: