Ο Γκάρεθ Γουίλιαμς βρέθηκε  νεκρός από την αστυνομία στο διαμέρισμά του στην ακριβή περιοχή Pimlico, του Λονδίνου στις 23 Αυγούστου 2010. Είχε να δώσει σημεία ζωής για 7 μέρες. Εργαζόταν στην GCHQ (η Βρετανική αντίστοιχη κρυπτογραφική υπηρεσία της Αμερικανικής NSA) και ήταν αποσπασμένος στην Βρετανική μυστική υπηρεσία, MI6.

Η έρευνα έδειξε ότι ο Γουίλιαμς (φωτό) ήταν μέλος μιας ομάδας αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών που είχαν σταλεί για να διεισδύσουν σε δίκτυα χάκερ στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είχε παρακολουθήσει το Black Hat Briefings του 2010 και συνέδρια της DEF CON (και στα δύο συμμετέχουν χάκερ). Δύο ανώτερες πηγές από την Βρετανική αστυνομία, έχουν αναφέρει ότι μέρος της δουλειάς του Γουίλιαμς ήταν επικεντρωμένο στην Ρωσία – και ο ένας επιβεβαίωσε τις αναφορές ότι είχε βοηθήσει την NSA να εντοπίσει τις διεθνείς διαδρομές του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που χρησιμοποιούν ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένων πυρήνων της μαφίας που εδρεύουν στη Μόσχα.

Έχει γίνει επίσης γνωστό από την Sun ότι ο Γουίλιαμς είχε καταφέρει μέσω χακαρίσματος να αποκτήσει πρόσβαση στην λίστα των καλεσμένων μιας εκδήλωσης που θα παρευρισκόταν ο πρώην Προέδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, κάνοντας χάρη σ’έναν φίλο του. Αυτή η παρακολούθηση του Γουίλιαμς δεν είχε σχέση με υπηρεσιακούς σκοπούς.

Η πράξη του ήταν παραβίαση της εξουσιοδότησης που είχε. Αυτό, ανάμεσα σε άλλες κατασκοπίες που διεξήγαγε με δική του πρωτοβουλία έκανε την MI6 έξαλλη. Τότε συνεργαζόταν με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, κάτι που έβαλε και την NSA στο κάδρο.

Το  πτώμα του βρέθηκε μέσα σε ένα κόκκινο σάκο, μάρκας North Face, κλειδωμένο εξωτερικά με λουκέτο, μέσα στην μπανιέρα του μπάνιου του υπνοδωματίου. Το περίεργο είναι ότι δεν βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα, ούτε παλαμιαία αποτυπώματα, πατημασιές ή ίχνη με το DNA του Γουίλιαμς (φωτό) μέσα στην μπανιέρα, στο φερμουάρ του σάκου ή στο λουκέτο του σάκου.

Επίσης η θέρμανση του διαμερίσματος ήταν αναμμένη, αν και ήταν Αύγουστος. Πιθανόν αυτό έγινε για να αποσυντεθεί γρηγορότερα το πτώμα του.

Ένα κλειδί του λουκέτου βρέθηκε μέσα στον σάκο, κάτω από το σώμα του. Ο χρόνος θανάτου του Γουίλιαμς εκτιμάται ότι ήταν τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Αυγούστου, δηλαδή μια βδομάδα πριν βρεθεί.

Ο Vincent Williams από την Μητροπολιτική Αστυνομία ενημέρωσε την ιατροδικαστική υπηρεσία του Westminster ότι οι εμπειρογνώμονες συμφωνούσαν ότι ήταν αδύνατο ο Γκάρεθ Γουίλιαμς να είχε κλειδωθεί μόνος του.

Ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι ο θάνατος του Γουίλιαμς (φωτό) ήταν «αφύσικος και πιθανόν να έχει μεσολαβήσει εγκληματική ενέργεια». Ο ιατροδικαστής ήταν «ικανοποιημένος ότι βάσει των πιθανοτήτων ο Γκάρεθ σκοτώθηκε παράνομα».

Το Δεκέμβριο του 2010, η αστυνομία ανακοίνωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, δηλώνοντας ότι ο Γουίλιαμς επισκεπτόταν διάφορες ιστοσελίδες σαδομαζοχιστικού περιεχομένου, αν και αργότερα η έρευνα ανέφερε ότι οι επισκέψεις του ήταν «σποραδικές και μεμονωμένες» και αντιπροσώπευαν μόνο ένα μικρό ποσοστό του χρόνου που βρισκόταν online.

Στο διαμέρισμα βρέθηκαν ακόμα γυναικεία ρούχα αξίας 20.000 λιρών. Η πρώην σπιτονοικοκυρά του Γουίλιαμς στο Cheltenham κατέθεσε ότι μία νύχτα είχε ξυπνήσει την ίδια και το σύζυγό της, φωνάζοντας βοήθεια.

Είχε κατορθώσει να δεθεί μόνος του στο κρεβάτι του και χρειαζόταν βοήθεια για να λυθεί. Σύμφωνα με την μαρτυρία ο Γουίλιαμς είχε δηλώσει τότε ότι το έκανε μόνο για να δει αν μπορούσε να λυθεί και υποσχέθηκε να μην το δοκιμάσει ξανά. Τίποτα άλλο δεν ειπώθηκε για το περιστατικό μεταξύ του Γουίλιαμς και της σπιτονοικοκυράς του.

Ο Peter Faulding, δικαστικός πραγματογνώμονας για περιπτώσεις ασφυξίας, που ειδικεύεται σε διασώσεις σε περιορισμένο χώρο, κάτω από το έδαφος και σε νερό, προσπάθησε και απέτυχε περισσότερες από 300 φορές να χωθεί μέσα σ’έναν ίδιο σάκο (φωτό ο Faulding με τον σάκο) και να κλειδωθεί απ’έξω.

Ο Faulding κατέθεσε ότι προσπάθησε να μπει μες στο σάκο και να κλείσει το φερμουάρ, κάτι που είναι εφικτό. «Αλλά δεν υπήρχε κανένας τρόπος να μπορέσω να βάλω επίσης και το λουκέτο απ’έξω. Είπα στον ιατροδικαστή ότι πιστεύω ότι ήταν νεκρός πριν μπει στην τσάντα – ότι δολοφονήθηκε».

«Ήταν καλοκαίρι, αλλά η θέρμανση ήταν αναμμένη. Το iPhone του ήταν τελείως σβησμένο, η πόρτα του μπάνιου ήταν κλειστή, το τζάμι του ντους ήταν κλειστό, τα φώτα ήταν σβηστά και τα κλειδιά του λουκέτου ήταν κάτω από το σώμα του.

Υπήρχε άγνωστο DNA που βρέθηκε – αλλά δεν υπήρχε καθόλου το DNA του Gareth στο λουκέτο, το φερμουάρ ή το τζάμι του ντους και κανένα παλαμιαίο του αποτύπωμα καθώς χαμήλωνε (σ.σ: για να μπει στο σάκο μέσα στην μπανιέρα). Τίποτα.

Η υπόθεση πιθανότατα δεν θα λυθεί ποτέ, όπως πολλές άλλες περιπτώσεις που αφορούν κατασκόπους που πηγαίνουν στη λάθος πλευρά του παιχνιδιού εξουσίας. Τα αρχεία του Γουίλιαμς θα αναπαύονται κάπου σε κάποια κρύα, κλειδωμένη αποθήκη».

Αργότερα, ο Martin Hewitt από την Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι το πιθανότερο σενάριο ήταν ο Γουίλιαμς να πέθανε μόνος στο διαμέρισμά του στο Pimlico του Κεντρικού Λονδίνου, ως αποτέλεσμα κατά λάθος κλειδώματός του μέσα στον σάκο.

Ο Μπόρις Καρπίτσκοφ (Boris Karpichkov), 58 ετών, πρώην ταγματάρχης της KGB, που αυτομόλησε στην Μεγάλη Βρετανία, κατά σύμπτωση μένει κοντά στο διαμέρισμα του Γουίλιαμς στο Pimlico, στο νότιο Λονδίνο, και έκτοτε ερευνά τον μυστηριώδη θάνατό του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πηγές από μυστικές υπηρεσίες στην Μόσχα έχουν επιβεβαιώσει ότι ο Βρετανός δολοφονήθηκε από την SVR, την διάδοχο της KGB, αφού απέτυχε μια απόπειρα εκβιασμού του.

Οι Ρώσοι ήλπιζαν να στρατολογήσουν τον Γουίλιαμς ως διπλό πράκτορα σε μια επιχείρηση με την κωδική ονομασία “Sweetie”.

Οι πράκτορες της Μόσχας ανακάλυψαν την τάση του κατασκόπου να ντύνεται ως γυναίκα (cross dressing) και απειλούσαν να αποκαλύψουν το μυστικό του αν αυτός δεν συνεργαζόταν.

Η έρευνα για τον θάνατό του, βρήκε στο διαμέρισμά του γυναικεία ρούχα αξίας 20.000 λιρών. Ο Καρπίτσκοφ πιστεύει ότι ο Γουίλιαμς υπέγραψε την θανατική του καταδίκη, όταν είπε «όχι» στην απόπειρα εκβιασμού.

Ο Καρπίτσκοφ δηλώνει: «Ο Γουίλιαμς δεν λύγισε όταν ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο μ’αυτούς. Αλλά απερίσκεπτα είπε ότι ήξερε το άτομο που τον είχε καρφώσει στους Ρώσους. Η SVR τότε δεν είχε άλλη εναλλακτική παρά να τον εξοντώσει για να προστατεύσει τον πράκτορά της μέσα στην GCHQ».

Η SVR είχε θέσει τον Γουίλιαμς υπό εντατική παρακολούθηση για να συγκεντρώσει επιβαρυντικό -γι’αυτόν- υλικό, αφού ο πράκτορας τους στην GCHQ τους ειδοποίησε ότι οι ιδιωτικές του δραστηριότητες ενώ βρισκόταν στην βάση επικοινωνιών και πληροφοριών στο Cheltenham, τον έκαναν κατάλληλο για στρατολόγηση.

Οι Ρώσοι αρχικατάσκοποι είχαν ήδη ρίξει στον Καρπίτσκοφ θανατική ποινή αφότου διέφυγε στην Βρετανία πριν από 19 χρόνια – μεταφέροντας δύο βαλίτσες γεμάτες μυστικά.

Ο πρώην άνδρας της KGB παρατήρησε Ρωσικά διπλωματικά αυτοκίνητα να τριγυρίζουν στην περιοχή Pimlico του Λονδίνου τις ημέρες πριν τον θάνατο του Γουίλιαμς και είχε σημειώσει τους αριθμούς πινακίδων τους.

Λανθασμένα, ήταν πεπεισμένος ότι η Ρωσική παρακολούθηση είχε ως στόχο τον ίδιο και ότι μια ομάδα κρούσης σκόπευε να τον σκοτώσει. Μόνο μετά τον θάνατο του Γουίλιαμς συνειδητοποίησε ότι τα αυτοκίνητα βρίσκονταν στην πραγματικότητα εκεί για να παρακολουθούν τον υπάλληλο της MI6.

Ο Καρπίτσκοφ  θυμάται: «Δεν είχα ξαναδεί αυτά τα αυτοκίνητα προηγουμένως – και δεν τα ξαναείδα ποτέ». Το πρώην στέλεχος της KGB ισχυρίζεται ότι ο Γουίλιαμς σκοτώθηκε αφού του κάρφωσαν στο αυτί μια σύριγγα χωρίς βελόνα που περιείχε μη ανιχνεύσιμο δηλητήριο.

Στη συνέχεια τον έχωσαν στον σάκο επειδή οι δολοφόνοι του δεν μπορούσαν να εξαφανίσουν το πτώμα.

Ο Καρπίτσκοφ λέει ότι μια ομάδα «καθαρισμού» της SVR επέστρεψε αργότερα στο διαμέρισμα του Γουίλιαμς μέσω ενός φεγγίτη και αφαίρεσε τυχόν εναπομείναντα ενοχοποιητικά στοιχεία.

Αν και η έρευνα του 2012 διαπίστωσε ότι στον θάνατο του Γουίλιαμς «ήταν πιθανό να έχει μεσολαβήσει εγκληματική ενέργεια», μια επακόλουθη αστυνομική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν ατύχημα.

Αποφάσισαν ότι ο Γουίλιαμς είχε πάθει ασφυξία όταν ένα σεξουαλικό παιχνίδι πήρε λάθος τροπή. Ο Καρπίτσκοφ έχει διαφορετική γνώμη και προσθέτει: «Απ’ όσο γνωρίζω, ο διπλός πράκτορας συνεχίζει να δουλεύει μέσα στην GCHQ».