search

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν απειλεί την ενεργειακή ευστάθεια της Ε.Ε και η Αυστρία προειδοποιεί για μπλακάουτ!

Οι εξαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου θα απαγορευτούν από την 1η Φεβρουαρίου...

Ο Πούτιν απειλεί την ενεργειακή ευστάθεια της Ε.Ε και η Αυστρία προειδοποιεί για μπλακάουτ!

Όχι ότι δεν το περίμεναν οι ευρωπαίοι και οι G7, που είχαν πρωτοστατήσει στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

O Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε την απάντηση της Ρωσίας στο πλαφόν που επέβαλαν οι G7 στο ρωσικό πετρέλαιο, απαγορεύοντας την προμήθεια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες που συμμετέχουν στο ανώτατο όριο, αρχής γενομένης από την 1η Φεβρουαρίου και για πέντε μήνες, δηλαδή μέχρι την 1η Ιουλίου 2023.

Θυμίζω ότι η ομάδα των χωρών του G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία συμφώνησαν νωρίτερα αυτό τον μήνα σε ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό αργό πετρέλαιο.

Οι εξαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου θα απαγορευτούν από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά η ημερομηνία για την απαγόρευση των προϊόντων πετρελαίου θα καθοριστεί από τη ρωσική κυβέρνηση και μπορεί να είναι μετά την 1η Φεβρουαρίου.

Έχει, πάντως, τη δική του σημασία το γεγονός ότι το διάταγμα Πούτιν περιλαμβάνει μια ρήτρα, που επιτρέπει στον Ρώσο πρόεδρο να ακυρώσει την απαγόρευση, σε ειδικές περιπτώσεις.

Η Αυστρία προειδοποιεί για μπλακάουτ στην Ε.Ε!

Πάνω στην ώρα και η συνέντευξή της υπουργού Άμυνας της Αυστρίας, Κλαούντια Τάνερ, στην οποία κάνει λόγο για αυξημένο κίνδυνο μπλακάουτ στην Αυστρία, αλλά και την Ε.Ε. συνολικότερα, σε συνάρτηση με τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία!

Δεν είναι απλώς θεωρία, ανέφερε χαρακτηριστικά, προκαλώντας αίσθηση με τις δημόσιες αυτές δηλώσεις της.

Οι εκτιμήσεις της βασίζονται σε στοιχεία που προέρχονται από εμπειρογνώμονες των Αυστριακών Ενόπλων Δυνάμεων και σύμφωνα με την ίδια το ορθό ερώτημα δεν είναι «εάν θα γίνουν μπλακάουτ, αλλά πότε θα γίνουν».

Μάλιστα, όλο και… καλύτερα πάνε τα πράγματα και ακόμα έχουμε καλό καιρό στην Ευρώπη, σκεφθείτε να μας έρθει καμιά “θύελλα του αιώνα”, όπως στις ΗΠΑ αυτές τις ημέρες…

Διαβάστε ακόμη: