search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Το πλαφόν μπήκε, αλλά η Ευρώπη θα ωφεληθεί τελικά;

Επειδή περισσεύουν οι…πανηγυρισμοί για την υιοθέτηση του πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, στην τιμή των 180 ευρώ/ Kwh, που καλό είναι να κοπάσουν γρήγορα, ρώτησα παράγοντα του κλάδου, που γνωρίζει όσο λίγοι την…

Ο «μεγάλος πόλεμος» για το φυσικό αέριο - Στο καλάθι των αχρήστων το εμπάργκο

Επειδή περισσεύουν οι…πανηγυρισμοί για την υιοθέτηση του πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, στην τιμή των 180 ευρώ/ Kwh, που καλό είναι να κοπάσουν γρήγορα, ρώτησα παράγοντα του κλάδου, που γνωρίζει όσο λίγοι την ενεργειακή αγορά, όχι φυσικά μόνο τη δική μας, αλλά και την ευρωπαϊκή και τη διεθνή, λόγω προϋπηρεσίας, να μου πει την άποψή του.

Ευρωπαϊστής ως το μεδούλι, ο εν λόγω παράγων ήταν καταπέλτης για όσα συμβαίνουν την τελευταία διετία και ειδικότερα τον τελευταίο χρόνο στα ενδότερα της Ε.Ε., προβλέποντας ότι με τέτοιες πολιτικές και με τέτοιες αψυχολόγητες και βλαπτικές για την ίδια την υπόσταση της Ευρώπης αποφάσεις, δεν υπάρχει ευοίωνο μέλλον για το ευρωπαϊκό όραμα, που καθημερινά θολώνει.

“Πριν δύο χρόνια, η τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου βρισκόταν στα 270-280 δολάρια/Kwh και τώρα βάζουν πλαφόν στα 180, ποιον χτυπάνε τελικά, εκτός από την ίδια την βιομηχανία της Ευρώπης που ήδη βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση εδώ και δεκαετίες”, είναι η άποψή του.

“Ήδη”, συνέχισε, “μόνο στη Γερμανία, το 20% των βιομηχανιών της μεταναστεύει στις ΗΠΑ και ένα 10% ακόμα πάει στην Κίνα και μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι άλλο ένα 30% επίσης θα μεταναστεύσει. Αντιλαμβάνεται κάποιος το μέγεθος της αποσύνθεσης που βιώνει η βιομηχανική ατμομηχανή της Ε.Ε., την οποία αργά ή γρήγορα θα υποστούν και άλλες χώρες; Η απίστευτη νομενκλατούρα των Βρυξελλών, αυτό το αποστεωμένο πλέον συνονθύλευμα γραφειοκρατών, αδυνατεί να δει το τι έρχεται, αδυνατεί να δει την κατάρρευση. Ακόμα και οι πολιτικοί αρχηγοί παραμένουν εγκλωβισμένοι, δυστυχώς, σε μία αδιέξοδη λογική, που ζημιώνει αποδεδειγμένα την Ευρώπη”.

Τι να προσθέσεις, η εικόνα που βρίσκεται μπροστά μας, δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις, για να το πω κομψά…

Διαβάστε ακόμη: