Σήμερα (28/02), ο Τέντρος Ανταντόμ Γκεμπρεγέσους διαβεβαίωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα στηρίξει την Άγκυρα στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από τους σεισμούς που έχουν «στοιχίσει» τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία.

Οι νεκροί από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου ανέρχονται σε 50.325. Οι 5.951 εξ αυτών στη Συρία και οι υπόλοιποι 44.374 στην Τουρκία, σύμφωνα με αναθεωρημένο απολογισμό του AFP, που βασίζεται σε πολλές πηγές. Από τον τελευταίο (χθεσινό, 27/02) μετασεισμό, σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίσθηκαν άλλοι 140, σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών (AFAD). Μέχρι στιγμής, 32 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα χαλάσματα.

Στην Τουρκία, οι τραυματίες φθάνουν συνολικά τους 108.000, ενώ, εκατομμύρια έχουν μείνει άστεγοι και διαμένουν σε σκηνές ή έφυγαν για άλλες πόλεις. Η Τουρκία «κάνει ό,τι μπορεί», αλλά χρειάζεται διεθνή στήριξη για να βοηθήσει τα θύματα, τόνισε ο κ. Τέντρος, περιγράφοντας την καταστροφή ως «πραγματικά μνημειώδη» στη σύγχρονη ιστορία, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, στην Αντιόχεια, μία από τις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο. Ακόμη, συζητήθηκε η υγειονομική κατάσταση στους καταυλισμούς.

«Υπάρχουν λοιμώξεις του αναπνευστικού, του γαστρεντερικού, ψυχικές διαταραχές, διότι πολλοί άνθρωποι βίωσαν τραυματικές εμπειρίες, ενώ, άλλοι χρειάζονται υπηρεσίες αποκατάστασης, ιδίως ορθοπεδικές. Από την πλευρά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο ανάλογα με τα ζητήματα που προκύπτουν και βασιζόμενοι στις προτεραιότητες του Υπουργείου», υπογράμμισε.

Περισσότερα από 160.000 κτήρια με 520.000 διαμερίσματα κατέρρευσαν ή υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές από τον σεισμό, τον χειρότερο στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα χτιστούν ξανά τα σπίτια μέσα σε έναν χρόνο, όμως, θα χρειασθούν ακόμη πολλοί μήνες μέχρι οι χιλιάδες πληγέντες να φύγουν από τις σκηνές ή τα κοντέινερ και να μετακομίσουν σε μόνιμες κατοικίες, ώστε να ανακτήσουν το αίσθημα της κανονικότητας και της ασφάλειας που έχασαν.

Διαβάστε ακόμη: