Τα διεθνή ΜΜΕ απασχολεί ο Ιβάν Σαββίδης καθώς το AFP σε συνεργασία με το Yahoo Sports δημοσιεύουν άρθρο, με την υπογραφή του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Κόττη,  σχετικά με τις σχέσεις που διατηρεί με το καθεστώς Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αναλυτικά το άρθρο έχει ως εξής:

Ο Ελληνορώσος δισεκατομμυριούχος Ιβάν Σαββίδης, σημαντικός επενδυτής στην Ελλάδα που πιστεύεται ότι είναι κοντά στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς ο ένας Ρώσος ολιγάρχης μετά τον άλλο γίνονται στόχος κυρώσεων στην Ευρώπη.

Ο Σαββίδης, πρώην μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου, έχει περιουσία που εκτιμάται από το Forbes σε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, καθιστώντας τον έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ελλάδα.

Εξέχουσα προσωπικότητα στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 2010, θεωρείται ήρωας από πολλούς στο βόρειο τμήμα της χώρας, αφού διοχέτευσε εκατομμύρια κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους.

Πριν λίγες ημέρες προσφέρθηκε να θέσει ένα από τα ξενοδοχεία που έχει στη διάθεση των προσφύγων που διέφυγαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων μελών της εθνικής ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία, που όπως και οι πρόγονοί του εγκαταστάθηκαν στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Αλλά ο απομονωμένος 62χρονος επιχειρηματίας βρέθηκε άθελα του στο επίκεντρο της προσοχής όταν η ρωσική πρεσβεία ενθάρρυνε ευθαρσώς τους Έλληνες να παρακολουθήσουν τον σταθμό του, Open TV, για να αποκτήσουν μια «εναλλακτική άποψη» σε αυτό που αποκαλούσε «παραπλανητική προπαγάνδα» για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Καταγγελθείσα από τις ελληνικές αρχές, η παρέμβαση της πρεσβείας έχει ωστόσο εγείρει εικασίες για τον ρόλο και τις προθέσεις του Ρώσου επενδυτή στην Ελλάδα.

Εκλεγμένος στη Δούμα, το ρωσικό κοινοβούλιο, το 2003 και το 2007 εκπροσωπώντας το κόμμα του Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία», ο Σαββίδης δεν έκρυψε ποτέ την φιλία του με τον αρχηγό του ρωσικού κράτους.

Η επίσημη ιστοσελίδα του εμφανίζει μια φωτογραφία των δύο ανδρών που χαμογελούν με τη λεζάντα: «Είμαι περήφανος που είμαι Ρώσος πολίτης και θα προστατεύω πάντα τα συμφέροντα της χώρας μου».

«Από την αρχή της εισβολής, το Open TV έδωσε εξέχουσα θέση στον πόλεμο χάρη σε ένα μεγάλο δίκτυο ανταποκριτών τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία», λέει ο Νίκος Σμυρναίος, λέκτορας πληροφορικής και επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης στη Γαλλία.

«Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει ούτε χειραγώγηση ούτε ξεδιάντροπη προπαγάνδα. Αλλά σε ένα οπτικοακουστικό τοπίο (στην Ελλάδα) που κυριαρχείται από φιλοκυβερνητικά κανάλια, υπάρχει σαφώς διαφορά στην αντιμετώπιση της κατάστασης από τα μέσα ενημέρωσης», είπε ο ακαδημαϊκός, λέγοντας στο Open TV. Η κάλυψη ήταν λιγότερο συντριπτικά φιλοουκρανική «και λιγότερο πολεμική».

Η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει επικεντρώσει την προσοχή της στον επιχειρηματία, ο οποίος ξεκίνησε το κανάλι του υπό την προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση Σύριζα.

Αν και ο Σαββίδης δεν εμφανίζεται στις λίστες με τους ολιγάρχες που έχουν τιμωρηθεί, «η υπόθεσή του προφανώς παρακολουθείται στενά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του ελληνικού υπουργείου Οικονομίας.

Ένας Έλληνας δημοσιογράφος που μελέτησε την υπόθεσή του αλλά ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε: «Πιστεύω ότι ο Σαββίδης δεν θα είναι ένας από τους επόμενους στόχους για τις κυρώσεις της ΕΕ. Αλλά εάν υπάρξει μια εις βάθος έρευνα για τις δραστηριότητές του εκτός Ελλάδας, θα μπορούσε να είναι ένας των μελλοντικών».

«Κράτος εν κράτει»

Ο Σαββίδης εμφανίστηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 2010, και στη Θεσσαλονίκη έγινε δεκτός με ανοιχτές αγκάλες.

Το 2012, αγόρασε τον πιο δημοφιλή ποδοσφαιρικό σύλλογο στη βόρεια Ελλάδα, την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ξεπλήρωσε τα χρέη του και τον έφερε ξανά στο προσκήνιο, αναζωογονώντας την περηφάνια του Βορρά, του οποίου η ταυτότητα είχε για καιρό χαθεί.

Οι επενδύσεις του στη Βόρεια Ελλάδα, στην καπνοβιομηχανία, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το μεταλλικό νερό και τις τουριστικές υποδομές του έδωσαν σταδιακά μια ευρεία οικονομική υπόσταση.

«Μέσα από το εύρος των επενδύσεών του, ο Σαββίδης είναι κράτος εν κράτει στη βόρεια Ελλάδα», σημειώνει ο ρεπόρτερ.

Γόνος των Ελλήνων του Πόντου στον Εύξεινο Πόντο, ο Σαββίδης έχει χρηματοδοτήσει και το πρώτο τμήμα Ποντιακών σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εκτός από εκκλησίες και άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Υπάρχει όμως και μια πιο σκοτεινή πλευρά.

Το 2018, ο Σαββίδης έγινε πρωτοσέλιδο στα διεθνή μέσα ενημέρωσης επειδή μπήκε στο γήπεδο του ΠΑΟΚ κατά τη διάρκεια ενός αγώνα με ένα όπλο στη ζώνη του για να διαμαρτυρηθεί για μια διαιτητική απόφαση.

Την ίδια χρονιά, το Πρότζεκτ Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP) είπε ότι ο δισεκατομμυριούχος είχε χρηματοδοτήσει διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας που τερματισε μια διαμάχη ενός τετάρτου του αιώνα.

Η Μόσχα έχει αποδοκιμάσει τη συμφωνία, η οποία άνοιξε έναν δρόμο στη Βόρεια Μακεδονία για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Δούρειος ίππος;

«Ίσως η δύναμη και η επιρροή του στην Ελλάδα να είναι υπερεκτιμημένη», λέει ο Νίκος Βαρσακέλης, καθηγητής Οικονομικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Εάν υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις εναντίον του, ο αντίκτυπος θα είναι περισσότερο στην εικόνα του παρά στην πραγματική οικονομία».

Οι εκπρόσωποι του Σαββίδη ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αρνείται να σχολιάσει.

Όμως ένας συνεργάτης και φίλος απέρριψε τις εικασίες για τον Σαββίδη ως γελοίες.

«Τον κάνουν να μοιάζει με κατάσκοπο, με δούρειο ίππο της Ρωσίας στην Ελλάδα. Είναι γελοίο» ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.