Τέλος στις προβλέψεις για αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα έβαλε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μετά την αύξηση του benchmark κατά 0,50%.

Παρ’ όλα αυτά, η προσεκτική προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ενδέχεται να δημιουργήσει νέα προβλήματα στις αγορές εάν οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχιστούν.

«Η Fed προσπάθησε να στείλει ένα μήνυμα συνεχιζόμενων αυξήσεων των επιτοκίων κατά 50 μ.β., αλλά κατέληξε σε ένα μήνυμα περιορισμένης επιθετικότητας (dovish)», ανέφερε ο Jeffrey Rosenberg της BlackRock Inc σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Αυτό, τουλάχιστον προς το παρόν, χαλάρωσε τις οικονομικές συνθήκες», τόνισε.

Προφανώς οι χαλαρές οικονομικές συνθήκες αυτές είναι το αντίθετο του απαιτούμενου για τον περιορισμό του πληθωρισμού ο οποίος βρίσκεται -πια- σε υψηλά δεκαετιών. Αρκετοί αναλυτές, μάλιστα, αναρωτιούνται κατά πόσο η Fed θα μπορέσει να συνεχίσει την μετριασμένη προσέγγιση αυτή.

Προς το παρόν, οι επενδυτές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% τον Ιούνιο, ακολουθώντας τις δηλώσεις Powell για τη συνέχεια της τακτικής αυτής. Ο επικεφαλής της Fed εξέπληξε αρκετούς, συμπεριλαμβανόμενου και του Rosenberg, με την αναφορά του όσον αφορά τα επίπεδα επίτευξης neutral rate των επιτοκίων μεταξύ του 2% και του 3%.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η προσέγγιση αυτή μπορεί να αλλάξει βίαια, δεδομένης της παγκόσμιας γεωπολιτικής και οικονομικής κατάστασης.

«Ο πληθωρισμός παραμένει προβληματικός αφού το 2021 η κεντρική τράπεζα τον άφησε να καλπάζει ανεξέλεγκτος» ανέφερε ο Stephen Miller της CI Financial Corp, ενώ τόνισε πως «οι αγορές συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται από μεταβλητότητα αφού αναμένουν τα αποτελέσματα της επιτυχούς ή μή προσέγγισης της Fed».

Τα στοιχεία της αμερικανικής αγοράς εργασίας δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στην εξέλιξη των μισθών. Παράλληλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα δημοσιεύσει νέα στοιχεία Δείκτη Τιμών Καταναλωτή την επόμενη εβδομάδα, ενώ η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και των lockdowns στην Κίνα ενδέχεται να προκαλέσουν επέκταση των οικονομικών προβλημάτων και αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Η Fed ενδέχεται να κληθεί να αντιμετωπίσει ένα «στασιμοπληθωριστικό πρόβλημα» εάν τα σοκ στην προσφορά συνεχίσουν να προκαλούν αυξητικές τάσεις στις τιμές.

Σημειωτέον πως το breakeven rate των 10ετών ομολόγων αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκε κατά 1 μονάδα βάσης στο 2,89% μετά από αύξηση 5 μ.β. την Τετάρτη.

Τα 2ετή ομόλογα Δημοσίου πρόσφατα κατέγραψαν αύξηση 8 μ.β. Στο 2,72%, αν και κατέγραψαν πτώση κατά 14 μ.β. την Τετάρτη. Οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων βρέθηκαν 2 μ.β. υψηλότερα στο 3,05%.

«Η FOMC μπορεί να αλλάξει το αφήγημά της εάν χρειαστεί», ανέφερε ο Roberto Perli, στέλεχος της Piper Sandler, τονίζοντας πως «δε θα εκπλαγούμε εάν η επιλογή της αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μ.β. εμφανιστεί και πάλι σε περίπτωση που ο πληθωρισμός δε δείξει σημάδια αποκλιμάκωσης».