Με τεράστια βοήθεια της βραβευμένης με Όσκαρ τραγουδίστριας και ηθοποιού Cher, ο Κααβάν ξεκίνησε χθες το ταξίδι του από το Πακιστάν προς ένα καταφύγιο της Καμπότζης. Οι άθλιες συνθήκες στις οποίες ζούσε ο 35χρονος ελέφαντας σε ζωολογικό κήπο του Ισλαμαμπάντ προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις  παγκοσμίως σε ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων.
Ένα ειδικό φορτηγό αεροπλάνο κανονίστηκε να μεταφέρει τον Κααβάν σε καταφύγιο άγριας ζωής στην Καμπότζη, όπου οι τοπικές αρχές έχουν ήδη φροντίσει για την άφιξή του.
Ο Κααβάν έως χθες ζούσε σε άθλιες συνθήκες, σε ένα μικρό περιφραγμένο χώρο του Marghazar Zoo στο Ισλαμαμπάντ για πάνω από τρεις δεκαετίες. Η Σαέλι, το ταίρι του, πέθανε το 2012 λόγω αμέλειας και κακής φροντίδας από τους υπεύθυνους, όπως όλα δείχνουν. Δεν του πήγαν άλλο ζώο, παρότι οι ελέφαντες είναι κοινωνικά ζώα και ο Κααβάν άρχισε να γίνεται γνωστός ως ο πιο μοναχικός ελέφαντας του Πακιστάν.

Για να ξεκινήσει μια καινούργια, πιο ευτυχισμένη ζωή ο Κααβάν εκπαιδευόταν επί εβδομάδες από ειδικούς που τον δελέαζαν με μπανάνες και άλλες λιχουδιές ώστε να συνηθίσει τον στενό χώρο και τους δυνατούς θορύβους που θα ακούει κατά τη 10ωρη πτήση μέχρι την Καμπότζη. Το καταφύγιο άγριας ζωής όπου θα ζει πλέον, φιλοξενεί περισσότερους από 80 ελέφαντες ενώ διαθέτει ειδικούς και κατάλληλες υποδομές.
Η Cher, που χρηματοδοτεί το μισό κόστος του ταξιδιού του Κααβάν, βρέθηκε στο Πακιστάν για να παρακολουθήσει από κοντά όλη τη διαδικασία μεταφοράς. Επίσης την Παρασκευή συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ιμράν Χαν και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
«Χάρη στη Cher αλλά και τους ντόπιους Πακιστανούς ακτιβιστές, η μοίρα του Κααβάν έγινε πρωτοσέλιδο σε όλη την υφήλιο και αυτό βοήθησε στη διευκόλυνση της μεταφοράς του», είπε ο Μάρτιν Μπάουερ, εκπρόσωπος της Four Paws International, οργάνωσης για τα δικαιώματα των ζώων, επικεφαλής της προσπάθειας μετεγκατάστασης.