Το βράδυ της Τετάρτης η Μάντσεστερ Σίτι έκανε αυτό που γνωρίζει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο κλαμπ στον κόσμο τον τελευταίο χρόνο: Να σηκώσει ακόμη ένα τρόπαιο.

Αυτή τη φορά βρέθηκε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», κέρδισε τη Σεβίλλη στη διαδικασία των πέναλτι με 5-4 και κατέκτησε το Super Cup Ευρώπης. Πρωτομάστορας αυτού του συνόλου ο Πεπ Γκουαρδιόλα.

Μία ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα που έχει κατακτήσει τα πάντα και έχει πάει το ποδόσφαιρο στο επόμενο επίπεδο. Ανεξαρτήτως αν συμπαθείς τα κλαμπ που προπονεί, δεν έχεις παρά να υποκλιθείς στο ταλέντο του.

Και όχι μόνο σε αυτό. Διότι ο Καταλανός κόουτς, εκτός από ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα, δείχνει ότι είναι και ένας πολίτης που ασχολείται ενεργά με την πολιτική και την κοινωνία. Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Ελλάδα, ερωτήθηκε μεταξύ άλλων για τη γνώμη του για περιστατικά χουλιγκανισμού όπως αυτό της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσούρη στη Νέα Φιλαδέλφεια.

«Φταίει η κοινωνία, δεν είναι ένα πρόβλημα του ποδοσφαίρου. Ο ρατσισμός δεν είναι πρόβλημα του ποδοσφαίρου, είναι κοινωνικό. Ο ρατσισμός είναι παντού, η βία είναι παντού. Γιατί; Γιατί η διαφορά του πλούσιου με τον φτωχό είναι πολύ μεγάλη. Δεν υπάρχει η μεσαία τάξη για να ισορροπήσει την κατάσταση. Στον κόσμο οι ανισότητες δημιουργούν προβλήματα. Ο μισός πλανήτης υποφέρει από την πείνα, ο άλλος μισός πεθαίνει λόγω της ανεβασμένης χοληστερίνης. Όσα συνέβησαν στην Ελλάδα, συμβαίνουν και σε άλλες χώρες. Είναι θέμα κουλτούρας, παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αμείβονται καλύτερα, όσοι εργάζονται στον τομέα της υγείας πρέπει να πληρώνονται καλύτερα, αλλά τελικά όσοι είναι στην εξουσία, κλέβουν τα πάντα κι έτσι δυσκολεύει η κατάσταση» ανέφερε…

Βαθιά πολιτικός λόγος χωρίς να μασήσει τα λόγια του. Καμία οπαδική βία. Η βία είναι κοινωνική και κάποιος τους βολεύει να παραμένει στα χωράφια του αθλητισμού.

Τα λόγια του Πεπ Γκουαρδιόλα πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία, σε αντίθεση με τον ξύλινο λόγο των πολιτικών που δε θέλουν την ευθύνη πάνω τους.

Διαβάστε ακόμη: