Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέδωσε μια έντονη υπενθύμιση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής την Τετάρτη, προειδοποιώντας ότι «ο κόσμος στον οποίο ζούμε καταρρέει και μπορεί να πλησιάζει στο οριακό σημείο».

«Παρά όλες τις προσπάθειες άρνησης, απόκρυψης, αποκάλυψης ή σχετικοποίησης του θέματος, τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ και ολοένα και πιο εμφανή», είπε ο Πάπας σε επιστολή με τίτλο Laudate Deum, ή Δόξα τω Θεώ.

«Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες ακραίων καιρικών φαινομένων, συχνών περιόδων ασυνήθιστης ζέστης, ξηρασίας και άλλες κραυγές διαμαρτυρίας από την πλευρά της γης που είναι μόνο μερικές απτές εκφράσεις μιας σιωπηλής ασθένειας που επηρεάζει τους πάντες», σημειώνεται στην επιστολή.

Τόνισε επίσης ότι «συγκεκριμένες κλιματικές αλλαγές που προκαλούνται από την ανθρωπότητα αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα ακραίων φαινομένων που είναι ολοένα και πιο συχνά και πιο έντονα».

Η αρχή της επιστολής επιδιώκει να ενσωματώσει την κατάσταση το 2023, σηματοδοτώντας αλλαγές από τη δημοσίευση της εγκυκλικής επιστολής, «Laudato si», το 2015.

Υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις ανθρώπινες ζωές, ο Φραγκίσκος είπε ότι τώρα «συνειδητοποίησε ότι οι απαντήσεις μας δεν ήταν επαρκείς, ενώ ο κόσμος στον οποίο ζούμε καταρρέει και μπορεί να πλησιάζει στο οριακό σημείο».

Αυτό γίνεται αισθητό σε μια σειρά τομέων, από την αναγκαστική μετανάστευση και την υγειονομική περίθαλψη έως τη στέγαση, την πρόσβαση σε πόρους και πηγές απασχόλησης, είπε.

Ο Φραγκίσκος αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη σύνοδο κορυφής COP28 για την κλιματική αλλαγή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία θα ξεκινήσει στα τέλη Νοεμβρίου.

Η επιστολή του περιέγραψε τα ΗΑΕ ως «μια χώρα του Περσικού Κόλπου γνωστή ως μεγάλος εξαγωγέας ορυκτών καυσίμων, αν και έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Διαβάστε ακόμη: