Οι γεωπολιτικές εντάσεις αλλάζουν τις εμπορικές ροές καθώς οι χώρες αλλάζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού σε συμμάχους και όχι στον πιο αποτελεσματικό εξαγωγέα, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Η αξία των εμπορευόμενων αγαθών και υπηρεσιών συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά αυξάνεται ταχύτερα εντός των συμμαχικών μπλοκ από ό,τι στο σύνολό της, ανέφερε ο οργανισμός που εδρεύει στη Γενεύη στην ετήσια έκθεσή του για το παγκόσμιο εμπόριο, προειδοποιώντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος και περισσότερες συγκρούσεις.

«Η διεθνής οικονομική τάξη μετά το 1945 οικοδομήθηκε στην ιδέα ότι η αλληλεξάρτηση μεταξύ των εθνών μέσω αυξημένων εμπορικών και οικονομικών δεσμών θα προωθούσε την ειρήνη και την κοινή ευημερία», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ Ngozi Okonjo-Iweala στην έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

«Σήμερα αυτό το όραμα απειλείται, όπως και το μέλλον μιας ανοιχτής και προβλέψιμης παγκόσμιας οικονομίας», προειδοποίησε.

Ο ΠΟΕ υπολόγισε ότι οι ροές εμπορίου αγαθών μεταξύ δύο υποθετικών γεωπολιτικών μπλοκ —με βάση τις εξωτερικές πολιτικές των χωρών σύμφωνα με τα πρότυπα ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ— έχουν αυξηθεί 4-6 τοις εκατό πιο αργά από το εμπόριο εντός αυτών των μπλοκ από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στο Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Υπήρξε επίσης μια αύξηση σε χώρες όπως οι ΗΠΑ που επικαλούνται τους κινδύνους εθνικής ασφάλειας για την απαγόρευση του εμπορίου σε στρατηγικά σημαντικά αγαθά και υπηρεσίες, ειδικά με την Κίνα. Αυτά περιλαμβάνουν ελέγχους εξαγωγών στην τεχνολογία κατασκευής τσιπ πυριτίου.

Μεταξύ 2017-2022 υπήρξαν 38 καταγγελίες σχετικά με τέτοια μέτρα στον ΠΟΕ, διπλάσιες από ό,τι μεταξύ 2011-16.

Οι καταγγελίες για εμπόδια στο εμπόριο αγαθών έχουν επίσης αυξηθεί, με τον αριθμό των περιπτώσεων στις οποίες επιβλήθηκαν δασμοί στις επιδοτούμενες εισαγωγές να διπλασιάζονται από το 2011-16 σε 164 το 2017-22.

Ωστόσο, η έκθεση ανέφερε ότι η συζήτηση για «αποπαγκοσμιοποίηση» ήταν πρόωρη.

Η αξία του παγκόσμιου εμπορίου εμπορευμάτων αυξήθηκε 12%

Η αξία του παγκόσμιου εμπορίου εμπορευμάτων αυξήθηκε 12 τοις εκατό στα 25,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, εν μέρει λόγω του πληθωρισμού που συνδέεται με την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και των καυσίμων που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η αξία του παγκόσμιου εμπορίου εμπορικών υπηρεσιών ήταν 6,8 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, αυξημένη κατά 15 τοις εκατό σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η έκθεση σημείωσε ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αύξησαν το μερίδιό τους στις εξαγωγές ψηφιακών υπηρεσιών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2022, ενώ το εμπόριο περιβαλλοντικών αγαθών είχε τετραπλασιαστεί από το 2000, ξεπερνώντας την αύξηση των συνολικών αγαθών την ίδια περίοδο.

Διαβάστε ακόμη: