Το διμερές εμπόριο Κίνας ΗΠΑ μειώθηκε κατά 14,5% το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με ένα χρόνο πριν, δήλωσε ο Xie Feng, πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ, ο οποίος κατηγόρησε τους δασμούς και τους ελέγχους των εξαγωγών των ΗΠΑ για την πτώση.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ, Xie Feng, κατηγόρησε τους δασμούς και τους ελέγχους των εξαγωγών των ΗΠΑ για την πτώση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό σύμφωνα με μια ομιλία που έδωσε μέσω βίντεο την Τρίτη στο Επιχειρηματικό Φόρουμ ΗΠΑ-Κίνας του Forbes στη Νέα Υόρκη, που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά από την Κινεζική Πρεσβεία στις ΗΠΑ.

Κίνα ΗΠΑ

Το εμπόριο μειώθηκε κατά 14,5% το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με ένα χρόνο πριν, επεσήμανε ο Xie.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας ως μία μόνο χώρα. Από έτος μέχρι σήμερα, το εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας μειώθηκε περαιτέρω τον Ιούλιο με πτώση 15,4% από την ίδια περίοδο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνειακών αρχών της Κίνας.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οποιαδήποτε αποσύνδεση μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών και η μεγαλύτερη πηγή ανασφάλειας προέρχεται από οποιαδήποτε αντιπαράθεση μεταξύ των δύο», είπε ο Xie.

«Το να κλείσεις την Κίνα σημαίνει να κλείσεις την πόρτα στις ευκαιρίες, τη συνεργασία, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη».

Οι εξαγωγές εξακολουθούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομία της Κίνας, αν και το μερίδιό τους έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναθεώρησε την Τετάρτη προς τα κάτω το εγχώριο προϊόν του δεύτερου τριμήνου σε 2,1% σε ετήσια βάση, αντίθετα με τις προσδοκίες ότι δεν θα υπάρξει αναθεώρηση, ανέφερε το Reuters. Η έκθεση ανέφερε ότι οι χαμηλότερες επιχειρηματικές δαπάνες για εξοπλισμό συνέβαλαν στην αναθεώρηση.

Ο Xie ζήτησε την Τρίτη να βρεθεί «ένας δρόμος για την επέκταση της αμοιβαία επωφελούς οικονομικής συνεργασίας και του εμπορίου μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών».

«Στο μέλλον, πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα, ανεξάρτητα από το πόσο μικρά φαίνονται», είπε, δίνοντας παραδείγματα — όπως να διευκολύνουμε τους ανθρώπους να ταξιδεύουν μεταξύ των δύο χωρών και να ανανεώσουμε μια συμφωνία συνεργασίας σε θέματα επιστήμης και τεχνολογία.

Διαβάστε ακόμη: