Την είσοδό της στον ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο των ταχυμεταφορών, ανακοίνωσε η οικογένεια Μαρινάκη. Για το σκοπό αυτό ολοκληρώνεται η εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού στην εταιρία ταχυμεταφορών Courier Center που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 1997.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, για το νέο εγχείρημα δημιουργείται ένα νέο γκρουπ εταιριών που δραστηριοποιείται στον τομέα των υπηρεσιών προς τους καταναλωτές (consumer services) την ευθύνη του οποίου έχει αναλάβει ο Χρήστος Καλογεράκης ως διευθύνων σύμβουλος.

Ο κ. Καλογεράκης ανέφερε σχετικά με την νέα επένδυση, ότι «η πανδημία ανέδειξε τη ραγδαία ανάπτυξη της ζήτησης υπηρεσιών ταχυμεταφορών από τους Έλληνες καταναλωτές, που επιθυμούν να έχουν πολύ υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης στις παραδόσεις των προϊόντων που αγοράζουν. Προχωράμε στην εξαγορά της εταιρίας Courier Center, για να δημιουργήσουμε μαζί με την ικανή της ομάδα, μία νέα εμπειρία για τον Έλληνα, που θα διέπεται από ενισχυμένο το αίσθημα της πελατοκεντρικής προσέγγισης. Το όραμά μας είναι να φθάνουμε καθημερινά και με συνέπεια σε όλες τις πόλεις και τα νησιά της χώρας, υποστηρίζοντας τους συνεργάτες μας στο λιανεμπόριο, εξυπηρετώντας τους Έλληνες όπου και αν διαμένουν».

Η Courier Center δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά ταχυμεταφορών από το 1997. Σήμερα διαθέτει ένα στόλο άνω των 200 οχημάτων, που κάθε μήνα παραδίδουν περισσότερα από 400 χιλιάδες πακέτα, εξυπηρετώντας μικρούς και μεγάλους λιανέμπορους. Πρόκειται για μία εταιρία που συνεχώς εξελίσσεται τεχνολογικά, παρέχοντας πολλές και ευέλικτες υπηρεσίες προς το πελατολόγιό της. Μέσα από την ένταξή της στο άρμα του ομίλου, θα επεκταθεί σε περισσότερες πόλεις της Ελλάδας.

Ο Παναγιώτης Χύτας από την Courier Center, με πολυετή παρουσία στην αγορά των ταχυμεταφορών, που μετά τη συμφωνία αναβαθμίζεται σε γενικό διευθυντή της εταιρίας, δήλωσε σχετικά: «Όλοι στην ομάδα της Courier Center είμαστε πολύ περήφανοι. Αποτελώντας πλέον μέρος ενός τόσο σημαντικού ομίλου, θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τα επενδυτικά μας πλάνα σε τεχνολογίες και logistics capabilities και να επιταχύνουμε την ανάπτυξή μας».

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς δημιουργείται ένα νέο γκρουπ εταιριών με υποστήριξη από επενδυτικά κεφάλαια της οικογένειας Μαρινάκη, συνεργατών και άλλων επενδυτών. Στο εγχείρημα συμμετέχει επενδυτικά και ο Σωκράτης Κομινάκης, άμεσος συνεργάτης της οικογένειας Μαρινάκη σε πληθώρα επιχειρηματικών κινήσεων.

Oι 4 μεγάλες εταιρείες

Στην Ελλάδα οι 4 μεγαλύτερες εταιρείες είναι οι ACS, Γενική Ταχυδρομική, ΕΛΤΑ Courier και η Speedex.Πέρα από αυτές υπάρχουν μεσαίες εταιρείες όπως η Courier Center και άλλες αλλά και πάρα πολλές μικρές οι οποίες όμως δεν έχουν δική τους παρουσία σε όλη την Ελλάδα.

Ήδη το Skroutz προχώρησε στην εξαγορά της SendX και αυτή η κίνηση μπορεί να επηρεάσει συνολικά την αγορά αφού η πλατφόρμα του Skroutz ελέγχει σημαντικό μέρος των παραγγελιών ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα. Αλλά κυρίως αυτή η κίνηση αποτυπώνει την τάση οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου να επεκτείνονται σε ταχυμεταφορές αφού αφενός μιλάμε για επιπλέον έσοδα αλλά αφετέρου για έλεγχο της αγοράς και της ποιότητας των υπηρεσιών.

Όμως η αγορά ήδη αλλάζει και οι εταιρείες θα πρέπει να βελτιωθούν για να μπορέσουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές και “ζωντανές” στην επόμενη περίοδο. Οι απαιτήσεις θα είναι σημαντικές και οι επενδύσεις απαραίτητες για τις εταιρείες ταχυμεταφορών. Η εξαγορά της Courier Center ίσως να είναι η αρχή μιας μεγάλης αλλαγής στην αγορά των ταχυμεταφορών που θα οδηγήσει σε ανακατανομή των μεριδίων και επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων για όλες τις εταιρείες ταχυμεταφορές.