Στην Αθήνα θα βρίσκεται από αύριο (19/05), ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα επισκεφθεί την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ένδεκα μήνες μετά την τελευταία του επίσκεψη στον ίδιο χώρο.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 19:00 στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου ο Παναγιώτατος θα γίνει δεκτός από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο.

Αυτή η συνάντηση εκτός από τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα θα έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς πραγματοποιείται μερικές εβδομάδες μετά την παραχώρηση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών στην Αθήνα.

Μάλιστα, αυτό το γεγονός θα επισφραγισθεί με την τέλεση Θείας Λειτουργίας την Κυριακή 21 Μαΐου, κατά την οποία θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ενώ, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα παραστεί συμπροσευχόμενος.

Ανταποδοτική επίσκεψη το προσεχές Σάββατο (20/05)

Το Σάββατο 20 Μαΐου, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα λάβει την τιμητική διάκριση «Ευκλεής Αθηναίος» από τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», στις 12:00. Στην εκδήλωση αναμένεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, να παραστεί και ο Αρχιεπίσκοπος.

Αργότερα, ο Ιερώνυμος θα επισκεφθεί στις 18:00 το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», προκειμένου να ανταποδώσει την επίσκεψη του Παναγιωτάτου, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Αρχιεπισκόπου. Ήταν 16 Ιουνίου 2022, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε βρεθεί ξανά στην Αθήνα, στο πλαίσιο της αναγόρευσής του, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, η οποία είχε διεξαχθεί σε ειδική τελετή στο Ζάππειο Μέγαρο, μία ημέρα αργότερα.

Κατά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε εκφράσει τη χαρά του για το γεγονός, χαρακτηρίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως «υπόδειγμα σε πάρα πολλά θέματα σε δύσκολα και μικρά, αλλά κυρίως σε ζητήματα ενδοεκκλησιαστικά», που όπως είχε αναφέρει, «χειρίζεσθε με άριστο τρόπο».

Διαβάστε ακόμη: