To Πατριαρχείο της Μόσχας τραβά το «σκοινί» στην αντιπαράθεση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο –που έχει αναγνωρίσει την ανεξάρτητη εκκλησία της Ουκρανίας– με εκπρόσωπο αυτού να κατηγορεί σήμερα (21/04) τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι δεν είναι ικανός να βρίσκεται στο αξίωμα του επικεφαλής της Ορθοδοξίας και ότι αναμειγνύεται στα εσωτερικά των Εκκλησιών.

Ο Βαχτάνγκ Κιπσίτζε, Αντιπρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας για τις Σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας, Κοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ισχυρίσθηκε ότι οι ενέργειες του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Βαρθολομαίου, «ο οποίος παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των τοπικών Εκκλησιών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, θα απορριφθούν από την παγκόσμια Ορθοδοξία και ο ρόλος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως θα μειώνεται ολοένα και περισσότερο».

«Όσον αφορά τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, γενικώς, δεν είναι καθόλου το είδος του ανθρώπου που –έστω και θεωρητικά– θα μπορούσε να διεκδικήσει την ηγεσία της παγκόσμιας Ορθοδοξίας. Νομίζω ότι οι περισσότερες Εκκλησίες δεν είναι έτοιμες να την αναγνωρίσουν. Ενώ είναι έτοιμος να αναγνωρισθεί ως “ο πρώτος μεταξύ ίσων”, αυτό σε γενικές γραμμές δεν τού αρκεί», υποστήριξε, μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση.

Ακόμη, κατηγόρησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι διεκδικεί την πλήρη υποταγή  σε εκείνον άλλων τοπικών ορθόδοξων Εκκλησιών και το δικαίωμα να αναμειγνύεται στις εσωτερικές τους υποθέσεις, όπως κάνει, για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την Εκκλησία στην Ουκρανία.

«Νομίζω ότι –αργά ή γρήγορα– αυτή η πρακτική και οι ισχυρισμοί θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ρόλου του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, στην παγκόσμια Ορθοδοξία. Αυτή η μέθοδος και ο τρόπος δράσης είναι εντελώς ακατάλληλος για την παγκόσμια Ορθοδοξία και θα απορριφθεί. Σε αυτό, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», ολοκλήρωσε ο Αντιπρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας.

Διαβάστε ακόμη: