Ο ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι θα διαθέσει 100 εκατ. δολάρια για τη στήριξη ανθρωπιστικών κρίσεων με μικρή χρηματοδότηση σε 7 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, του Σουδάν και της Συρίας.

Η χρηματοδότηση, που αντλείται από το Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (CERF) των Ηνωμένων Εθνών, είναι από τις μικρότερες τα τελευταία χρόνια, καθώς οι υπηρεσίες αρωγής προσπαθούν να προσελκύσουν δωρεές εν μέσω σειράς ανθρωπιστικών κρίσεων.

«Αυτό αντανακλά τη μειωμένη χρηματοδότηση που έλαβε το CERF το 2023, τη χαμηλότερη από το 2018, και τη σκληρή πραγματικότητα ότι η χρηματοδότηση δωρητών δεν καταφέρνει να καλύψει τις μεγάλες ανθρωπιστικές ανάγκες», ανέφερε σε ανακοίνωση το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), που διαχειρίζεται το ταμείο εκτάκτων αναγκών.

Οι παγκόσμιες ανάγκες για αρωγής ανήλθαν στο υψηλό επίπεδο των σχεδόν 57 δισεκ. δολαρίων το 2023 καθώς σε όλο τον κόσμο ξέσπασαν συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, σύμφωνα με το OCHA.

Ανέφερε ότι τον περασμένο μήνα η διαφορά μεταξύ των οικονομικών αναγκών και των πόρων έφθασε στο πρωτοφανές επίπεδο των 35 δισεκ. δολαρίων σε εκκλήσεις για οικονομική βοήθεια που δεν βρήκαν ανταπόκριση.

Εκτός της ΛΔ Κονγκό, του Σουδάν και της Συρίας, τα κεφάλαια αυτά από το ταμείο έκτακτης ανάγκης θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν αντίστοιχες ανάγκες στο Τσαντ, τον Νίγηρα, τον Λίβανο και την Ονδούρα.

Διαβάστε ακόμη: