Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προχωρά στη διαδικασία ανανέωσης της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), με το πρώτο προσχέδιο του ψηφίσματος να έχει ήδη δοθεί στα μέλη του. Η οριστική υιοθέτηση του ψηφίσματος αναμένεται στις 31 Ιανουαρίου, ενώ οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται για την ενσωμάτωση θέσεων και προτάσεων.
ΟΗΕ: Στήριξη στις Άτυπες Συνομιλίες και Μηχανισμούς Εμπιστοσύνης
Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει την υποστήριξή του στις άτυπες συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων και υπογραμμίζει την ανάγκη διεύρυνσής τους ώστε να περιλαμβάνουν και τις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο). Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με στόχο τη μείωση της αποξένωσης μεταξύ των κοινοτήτων.
Το Καθεστώς των Βαρωσίων και η Πύλα στο Προσκήνιο
Το ψήφισμα επαναβεβαιώνει το καθεστώς των Βαρωσίων, ζητώντας την αναίρεση ενεργειών που έχουν γίνει από το 2020 και μετά. Επιπλέον, γίνονται προσπάθειες για πιο ισορροπημένες αναφορές στα περιστατικά που σημειώθηκαν στην Πύλα, καθώς και για την καταγραφή της κατάστασης γύρω από τα στρατιωτικά μέτρα επιτήρησης στην περιοχή.
ΟΗΕ: Μετανάστευση και Ανθρωπιστική Βοήθεια
Παρόλο που το μεταναστευτικό δεν περιλαμβάνεται στην εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το ψήφισμα αναμένεται να αναγνωρίσει τη θετική συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ειρηνευτική αποστολή για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε μετανάστες στη Νεκρή Ζώνη.
Η Στάση των Μόνιμων και μη Μόνιμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο) τηρούν ίσες αποστάσεις στο Κυπριακό, ενώ εκφράζουν τη στήριξή τους σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.
Η Ρωσία υπογραμμίζει τη σημασία της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θεωρώντας την απαραίτητη για τη διατήρηση της ειρήνης, ενώ προειδοποιεί για βιαστικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σταθερότητα στην περιοχή.
Ζητήματα στις Κλειστές Ενημερώσεις και Ρόλος του Στιούαρτ
Κατά τις κλειστές συνεδριάσεις, αναφέρθηκαν περιστατικά στην Πράσινη Γραμμή που δεν περιλαμβάνονται στις επίσημες εκθέσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, προκαλώντας αντιδράσεις. Ο επικεφαλής της αποστολής, κ. Στιούαρτ, έχει δεχθεί κριτική για υπερβάσεις στην αντιμετώπιση τόσο τρεχόντων όσο και ιστορικών ζητημάτων, με την Ελλάδα να εκφράζει ενστάσεις ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.
ΟΗΕ: Προοπτική για Βιώσιμη Λύση στην Κύπρο
Η ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποτελεί σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της ειρήνης και τη συνέχιση του διαλόγου στην Κύπρο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας παραμένει προσηλωμένο στη στήριξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, που θα βασίζεται στον διάλογο και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.
Διαβάστε ακόμη
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Αναδείχθηκε Great Place to Work για 4η συνεχή χρονιά
- Eurobank Equities: Τα top picks στο Χρηματιστήριο για το 2025
- Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η Ελλάδα μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των κρίσιμων πρώτων υλών
- Από τις φήμες για την Άνιστον, ως τις δύο ηχηρές απουσίες -Τι τρέχει με τον γάμο των Ομπάμα;