Δεν έχει τέλος το θρίλερ με την υπόθεση του Νόβακ Τζόκοβιτς στην Αυστραλία, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αφέθηκε τελικά ελεύθερος μετά τη δικαστική δικαίωση, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις του υπουργού Μετανάστευσης, ο οποίος έχει το δικαίωμα να ακυρώσει τη βίζα του, θα ληφθούν την Τρίτη το πρωί.

«Έπειτα από την απόφαση του Δικαστηρίου, η ακύρωση – ή μη – της visa του Νόβακ Τζόκοβιτς παραμένει στα χέρια του υπουργού Μετανάστευσης, Άλεξ Χοκ ο οποίος σύμφωνα με το άρθρο 133C(3) του νόμου μετανάστευσης έχει το δικαίωμα να τον απελάσει. Ο υπουργός εξετάζει την υπόθεση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Μετανάστευσης της Αυστραλίας.

Η οικογένεια του Τζόκοβιτς θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στις 15:00 ώρα Ελλάδας (μεσάνυχτα στην Αυστραλία).

Νωρίτερα επικράτησε σύγχυση, καθώς η  Telegraph μετέδωσε ότι ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου συνελήφθη μετά από απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης, ενώ και ο Independent επικαλέστηκε σχετικές πληροφορίες από τον πατέρα του Σέρβου πρωταθλητή.

Όπως μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, ο αδερφός του Νόβακ, Τζόρτζε Τζόκοβιτς επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι επίκειται σύλληψη του.

«’Αυπνες νύχτες για όλη την οικογένεια. Περνάμε πολύ δύσκολες στιγμές, ο Νόβακ έδειξε πόσο επίμονος είναι και πόσο πιστεύει στα ιδανικά του και ότι είναι σπουδαίος άνθρωπος και πάλεψε όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά για όλο τον κόσμο. Από την άλλη πλευρά, έχουμε ένα σύστημα στην Αυστραλία που πήρε μια απόφαση και δεν υπήρχε λόγος για άλλη απόφαση, τώρα όμως έχουμε πληροφορίες ότι προφανώς ο Υπουργός Εσωτερικών είναι πάνω από το δικαστήριο και θέλουν να τον συλλάβουν», δήλωσε ο αδερφός του Νόβακ Τζόκοβιτς στον σερβικό τηλεοπτικό σταθμό TV Prva, και συνέχισε: «Όλα αυτά είναι πολιτική. […] Ο Νόβακ βρίσκεται με τους δικηγόρους του στους χώρους όπου έγινε η δίκη και αυτή τη στιγμή εξετάζει τις επιλογές του. Σήμερα υπέστησαν μια μεγάλη δικαστική ήττα οι αυστραλιανές αρχές και τους είναι δύσκολο να το αντέξουν».

Εδώ στη Σερβία, τα συναισθήματα ικανοποίησης, χαράς και δικαίωσης που προκάλεσε σήμερα το πρωί η δικαστική απόφαση τα διαδέχθηκαν τώρα συναισθήματα απογοήτευσης, θυμού και αγανάχτησης που αποτυπώνονται μέσα από τις αναρτήσεις των πολιτών στο διαδίκτυο.

Δικαίωση Τζόκοβιτς στο δικαστήριο

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το radar.gr, o Νόβακ Τζόκοβιτς κέρδισε την μάχη στην προσπάθειά του να παραμείνει στην Αυστραλία καθώς το δικαστήριο της Μελβούρνης αποφάσισε πως λανθασμένα ανακλήθηκε η βίζα του ενώ διέταξε την κυβέρνηση να τον απελευθερώσει από την κράτηση.

Σύμφωνα με τους New York Times, η απόφαση αυτή δεν εγγυάται ότι ο Σέρβος πρωταθλητής θα μπορέσει να αγωνιστεί στο Australian Open, το οποίο έχει κερδίσει εννέα φορές.

Από την άλλη, η κυβέρνηση, στο δικαστήριο, προειδοποίησε ότι μπορεί να ακυρώσει τη βίζα του για δεύτερη φορά ακόμα και μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς κέρδισε το δικαστήριο και μπορεί να παραμείνει στην Αυστραλία

Στην τελευταία ανατροπή της υπόθεσης που έχει προκαλέσει σάλο, ο δικαστής βρήκε παράλογο τον τρόπο με τον οποίο οι αξιωματούχοι των συνόρων πήραν την απόφαση να ακυρώσουν τη βίζα του, αναφέρει το BBC.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το σκεπτικό της απόφασης βασίστηκε στο ότι η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι δεν έδωσε στον Νόβακ Τζόκοβιτς αρκετό χρόνο αφού τον ενημέρωσε για την πρόθεσή του να ακυρώσει τη βίζα του για να μιλήσει σε άλλους και να απαντήσει πλήρως.

Ο δικαστής του Ομοσπονδιακού Περιφερειακού Δικαστηρίου Άντονι Κέλι διέταξε την άμεση απελευθέρωση του Νόβακ Τζόκοβιτς από το ξενοδοχείο όπου κρατείται. Επίσης, διέταξε την κυβέρνηση να πληρώσει τα έξοδά του και να αποφυλακιστεί σε 30 λεπτά με το διαβατήριο και τα προσωπικά του αντικείμενα να παραδίδονται σε αυτόν.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς κέρδισε το δικαστήριο, μένει στην Αυστραλία και ίσως παίξει στο Open

Σε πολλές περιπτώσεις, ο Τζόκοβιτς έχει δηλώσει την αντίθεσή του στις εντολές εμβολίων, λέγοντας ότι ο εμβολιασμός είναι ιδιωτική και προσωπική απόφαση.

Ωστόσο, μέχρι την περασμένη εβδομάδα δεν είχε αποκαλύψει εάν είχε εμβολιαστεί. Σε μια κατάθεση στο δικαστήριο το Σάββατο, οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς δήλωσαν ότι ο Σέρβος σταρ του τένις βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό στα μέσα Δεκεμβρίου και ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση είχε κάνει λάθος όταν ακύρωσε τη βίζα του λόγω της απαίτησης εμβολίου.

Λίγο νωρίτερα, ο δικαστής Άντονι Κέλι φάνηκε να τείνει προς την πλευρά του Σέρβου σούπερ σταρ, εκθέτοντας τις αυστραλιανές αρχές!

Σε μια παρέμβασή του κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων εκ μέρους των διαδίκων, στην αρχή της διαδικασίας όπου εξετάστηκε η έφεση την οποίαν είχε ασκήσει ο Τζόκοβιτς κατά της ακύρωσης της βίζας του από τις αυστραλιανές αρχές ανέφερε με έμφαση: «Το ζήτημα που με ενοχλεί, είναι το τι άλλο θα μπορούσε να έχει κάνει ο συγκεκριμένος άνθρωπος;» εννοώντας τον Νο 1 τενίστα του κόσμου.

Κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, πέραν της λεπτομερούς παρουσίασης των θέσεων κάθε πλευράς, πιστοποιήθηκε από μαρτυρία αξιωματικού της υπηρεσίας μετανάστευσης ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν προκάλεσε επεισόδιο στο αεροδρόμιο, όταν ενημερώθηκε πως η βίζα του ακυρώνεται.

Ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να ακυρώσει εκ νέου τη βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς, αν ο δικαστής του Ομοσπονδιακού Περιφερειακού Δικαστηρίου ανέτρεπε την αρχική ακύρωση της βίζας του.

Ο δικηγόρος που ενεργεί για την κυβέρνηση, Christopher Tan, είπε στο δικαστήριο πριν από λίγο ότι ο Υπουργός Μετανάστευσης, ο Alex Hawke, θα εξετάσει τώρα εάν θα ασκήσει το δικαίωμά του αυτό για εκ νέου ακύρωση της βίζας του Τζόκοβιτς.