Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σε ένα κόμμα με τάσεις και πολλά καπετανάτα όπου η κάθε ομάδα προσπαθεί να κατοχυρώσει χώρο και εξουσία μέσα στο κόμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ενωμένος όπως παλιά, η κάθε ομάδα μπορεί να έχει πορευτεί παλαιότερα με τις άλλες, αλλά η διάσπαση που έχει γίνει τις έχει επηρεάσει.

Ποιες είναι αυτές οι τάσεις στο νέο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη;

Γρίφος η διαχείριση του Παύλου Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ της εποχής Κασσελάκη

1. Η ομάδα Πολάκη ή Βοσκοί

Ο Παύλος Πολάκης και στελέχη που τον στηρίζουν στάθηκαν εξαρχής στο πλευρό του υποψηφίου ακόμη Στέφανου Κασσελάκη. Ήταν εκείνοι που ανέλαβαν τη «βρόμικη δουλειά» της επιθετικής ρητορικής του Στέφανου. Ο Παύλος Πολάκης έγινε υπερτομεάρχης, ο Γιώργος Τσίπρας διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η Θεοδώρα Τζάκρη γραμματέας της ΚΟ και η Δώρα Αυγέρη εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Από κοντά και ο βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς, ο οποίος αποτελεί ίσως το στέλεχος με τις περισσότερες τηλεοπτικές παρουσίες από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και έπειτα.

Όταν ο Νίκος Παππάς «δικαίωσε» τον Ευάγγελο Βενιζέλο

2. Η ομάδα Παππά

Ο Νίκος Παππάς μπορεί να κατετάγη μόλις 4ος στις εσωκομματικές εκλογές, όμως μετά και την αποχώρηση Ομπρέλας και 6+6 διατηρεί ισχυρότατα ερείσματα στο εσωτερικό του κόμματος. Αρκετοί βουλευτές και μικρομεσαία στελέχη του κόμματος παραμένουν πιστά στο άλλοτε «δεξί χέρι» του Αλέξη Τσίπρα. Ο άλλοτε υπουργός Επικρατείας συμβουλεύει συχνά πυκνά τον πρόεδρο του κόμματος ενώ η ομάδα Παππά κατέλαβε μεγάλο κομμάτι των θέσεων των επιτροπών που θα διοργανώσουν το Συνέδριο του κόμματος στα τέλη Φεβρουαρίου. Στην ομάδα έχει έρθει και ο Χρήστος Σπίρτζης.

Φάμελλος: Να επιστρέψουν τις έδρες τους στο κόμμα - Oι ίδιοι υπέγραψαν τον κώδικα δεοντολογίας

3. Οι θεσμικοί

Εκτός της αντιπαράθεσης στο εσωκομματικό πεδίο έχει μείνει μια μικρή ομάδα στελεχών, οι οποίοι θα παραμείνουν ουδέτεροι σε όλο αυτό. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Σωκράτη Φάμελλο, η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου και ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος Γιώργος Βασιλειάδης.

ΣΥΡΙΖΑ: Υπό επιτήρηση ο Πολάκης, στα «κόκκινα» η Ρένα Δούρου

4. Οι αυτόνομοι

Στην ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνονται η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, το πρώην μέλος της ΡΕΝΕ Νίκος Σκορίνης αλλά και ο πρώην βουλευτής Λέσβου του κόμματος και παλιό στέλεχος της Νεολαίας Γιάννης Μπουρνούς, ο οποίος μάλιστα εξελίσσεται σε συνεργάτη του Στέφανου Κασσελάκη.

Γιάννης Ραγκούσης: Αλίμονο αν πάνε ακόμη πιο χαμηλά τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ

5. Οι συνομιλητές του Τσίπρα

Μια ακόμη ομάδα, από την οποία πολλά στελέχη θα μπορούσαν να έχουν ακολουθήσει στην αποχώρηση την ομάδα των 6+6, είναι και αυτή των περίφημων «συνομιλητών του Αλέξη Τσίπρα». Η συγκεκριμένη ομάδα έχει αναλάβει σχεδόν εργολαβικά να τραβά το αυτί του νέου προέδρου, όταν τον βλέπουν να ξεφεύγει από την παράδοση, το πρόγραμμα ή το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για την Όλγα Γεροβασίλη, τον Αλέκο Φλαμπουράρη, τον Γιάννη Ραγκούση, τον Κώστα Ζαχαριάδη και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Tσίπρας – Τεμπονέρας: Τα κρυφά ραντεβού, το «δαχτυλίδι» και τα... νεύρα των «δελφίνων»

6. Η ομάδα Τεμπονέρα

Τελευταίος είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας. Η μοναδική εσωκομματική αντιπολίτευση που παρέμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Διονύσης Τεμπονέρας βρίσκεται εμφανώς σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον πρόεδρο και τους υποστηρικτές του. Δεν καταδίκασε ποτέ τους πρώην συντρόφους του που αποχώρησαν από το κόμμα, τους βλέπει με συμπάθεια ενώ τα χώνει όποτε θελήσει τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αν φύγει ο Κασσελάκης μετά τη μεγάλη ήττα που θα υποστεί στις ευρωεκλογές, θα είναι ο κύριος μνηστήρας.

Διαβάστε ακόμη: