Οι ξένοι εφορμούν σε τραπεζικές μετοχές, υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση και η απόφαση του ΤΧΣ να συμμετάσχει στις ΑΜΚ των τραπεζών δημιουργεί μεγάλες υπεραξίες για το δημόσιο.
Όχι μόνο δεν χάθηκε η χρονιά του 2020 στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά η παρατεταμένη εκρηκτική αντίδραση του σημαίνει ότι, οι ξένοι επενδυτές ανέλαβαν το ρίσκο να παίξουν το ελληνικό trade για το 2021. H άνοδος της αγοράς κατά 40% και οι αποδόσεις στις τράπεζες (125% Εθνική ) δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες καθώς οι ξένοι επενδυτές συνήθως προεξοφλούν την άνοδο έξι μήνες πριν το γύρισμα της οικονομίας. Δεν περιμένουν να τοποθετηθούν δηλαδή με την επιβεβαίωση των συνθηκών βελτίωσης της οικονομίας. Επιπλέον, όπως θα δούμε, οι αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες δίνουν την δυνατότητα στο Δημόσιο ( ΤΧΣ) να εξέλθει από τις τράπεζες σημειώνοντας κέρδη και υπεραξίες σβήνοντας τις μεγάλες ζημιές τοι οποίες έχει καταγράψει μέχρι σήμερα.
Από τα τέλη του Οκτωβρίου, η έφοδος των ξένων funds στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, αλλά και σε εταιρείες υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν εντυπωσιακή. Οι χαμηλές τιμές στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές στα τέλη Οκτωβρίου ( οι μετοχές διαπραγματεύονταν μεταξύ 0,05- 0,20 φορές την λογιστική αξία price/book value ) ήταν ένα καλό σημείο εκκίνησης για τα funds που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές. Εφόσον οι ελληνικές τράπεζες διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας τότε δικαιολογούν υψηλότερους δείκτες, έως και 0,45 – 0,50 φορές την λογιστική αξία.
Παράλληλα, η λύση του “γόρδιου δεσμού” της Τράπεζας Πειραιώς με μια γρήγορη ιδιωτικοποίηση και η πρόθεση των βασικών μετόχων ( Paulson )κατέδειξε ότι, οι ξένοι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να τοποθετήσουν κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες – ειδικά με την ρευστότητα που υπάρχει παγκοσμίως.  Η περίπτωση της ελληνικής αγοράς, άλλωστε ξεχώριζε από τις υπόλοιπες αγορές καθώς από την περίοδο της πρώτης καραντίνας ήταν από τις μοναδικές αγορές που δεν είχε αντιδράσει ανοδικά προεξοφλώντας την ανάκαμψη, όπως στις ανεπτυγμένες αγορές.
Επιπλέον, η διατήρηση της ανόδου δημιούργησε τους πρώτους επενδυτές που κερδίζουν σημειώνοντας σημαντικές αποδόσεις ( έως 125% στην Εθνική Τράπεζα). Τα κέρδη στα ελληνικά ομόλογα ( Δημοσίου και τραπεζών ) μεταφέρθηκαν και στις μετοχές. Και όσοι κερδίζουν είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές προκειμένου να έλθουν νέα κεφάλαια. Ωστόσο όπως επισημαίνει αναλυτής ξένου οίκου “Οι ξένοι επενδυτές πόνταραν αρχικά στην αλλαγή ψυχολογίας (sentiment ) της αγοράς.” Για το 2021 θα επικεντρωθούν τόσο στις τράπεζες λόγω των επικείμενων αυξήσεων κεφαλαίου, αλλά και στις εταιρείες οι οποίες αναμένεται να ανακάμψουν πιο γρήγορα, στο εμπόριο, τουρισμό, βιομηχανία, ενέργεια.
Eκτός από την αναζήτηση των εταιρειών που θα βγουν νικήτριες μετά το άνοιγμα της οικονομίας, μια βασική παράμετρος για την οποία οι αγορές και τα assets σημειώνουν άνοδο παγκοσμίως είναι η στήριξη των κεντρικών τραπεζών, των κυβερνήσεων, αλλά και του ευρωπαίου επόπτη των τραπεζών. Κανείς δεν μπορεί να κάνει trade εναντίον αυτής της στήριξης της οικονομίας κι αυτό αποτυπώνεται τόσο στις μετοχές, όσο και στα ομόλογα
Χαμηλές τιμές Σ ότι αφορά τώρα τις τράπεζες η χρονιά του 2021, εκ των πραγμάτων, θα είναι τραπεζοκεντρική πρώτον, εξαιτίας των νέων τιτλοποιήσεων ( Ηρακλής II, κακή τράπεζα), και δεύτερον λόγω των αυξήσεων κεφαλαίου που θα ακολουθήσουν. Για τον ίδιο, οι αυξήσεις κεφαλαίου σε υψηλότερες τιμές αποτελούν ένας μύθο καθώς οι βασικοί μέτοχοι, άλλα και το ΤΧΣ έχουν κίνητρο να προχωρήσουν σε μουαγιέν στις θέσεις τους σε χαμηλότερες τιμές. Εξάλλου, αν γίνει μουαγιέν σε χαμηλότερες τιμές τα κέρδη θα είναι υψηλότερα.
ΤΧΣ: Η απόφαση για συμμετοχή στις αυξήσεις δημιουργεί υπεραξίες για το Δημόσιο
Η αλλαγή του νόμου του ΤΧΣ προκειμένου να συμμετάσχει στις αυξήσεις κεφαλαίου δημιουργεί τις συνθήκες για να σημειωθούν υπεραξίες ώστε το Δημόσιο, αλλά κυρίως, οι φορολογούμενοι να πάρουν πίσω μέρος των κεφαλαίων του. Το κίνητρο του ΤΧΣ είναι να κάνει μουαγιέν στις υψηλές τιμές κτήσης στις τράπεζες ( 40% Εθνική, 61% απο 1/1 στην Πειραιώς, 11% στην Alpha bank και 1,34% στην Eurobank ).
Το ΤΧΣ θα συμμετάσχει αρχικά στις αυξήσεις κεφαλαίου και επειδή οι αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι εξυγιαντικές – δηλαδή οι τράπεζες θα ξεκαθαρίσουν με τα ΝPE διαθέτοντας χαμηλό Δείκτη οι τιμές μετά την αύξηση θα σημειώσουν σημαντική άνοδο.
 
Πώληση πακέτων μετοχών σε δεύτερη φάση
Σ αυτό το σημείο και αναλόγως των συνθηκών της αγοράς το ΤΧΣ θα έχει την δυνατότητα να πωλήσει πακέτα μετοχών προς ξένους επενδυτές ή και στρατηγικούς επενδυτές στις ελληνικές Τράπεζες.
Οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου όπως πιστεύουν και διαχειριστές χαρτοφυλακίου θα είναι χαμηλές προκειμένου να υπάρχουν τα περιθώρια να σημεωθούν κέρδη για τους ξένους επενδυτές. Αντίθετα, αν οι αυξήσεις γίνουν σε υψηλότερα επίπεδα δεν θα υπάρχει κίνητρο για τους βασικούς μετόχους ώστε να συμμετάσχουν με νέα κεφάλαια
Eξάλλου σ ότι αφορά τώρα τις τράπεζες η χρονιά του 2021, εκ των πραγμάτων, θα είναι τραπεζοκεντρική πρώτον, εξαιτίας των νέων τιτλοποιήσεων ( Ηρακλής II, κακή τράπεζα), και δεύτερον λόγω των αυξήσεων κεφαλαίου που θα ακολουθήσουν. Όπως αναφέρει ξένος επενδυτής, οι αυξήσεις κεφαλαίου σε υψηλότερες τιμές αποτελούν ένα μύθο καθως οι βασικοί μέτοχοι, άλλα και το ΤΧΣ έχουν κίνητρο να προχωρήσουν σε μουαγιέν στις θέσεις τους σε χαμηλότερες τιμές. Εαν λοιπόν γίνει μουαγιέν σε χαμηλότερες τιμές τα κέρδη θα είναι υψηλότερα.